Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie startuję po czyszczeniu z kurzu, płyta GA-8I915P

sebaele22 08 Cze 2013 01:59 4002 32
  • #1 08 Cze 2013 01:59
    sebaele22
    Poziom 30  

    Witam, 12 godzin temu zabrałem się za czyszczenie komputera z kurzu. Po złożeniu wszystkiego komputer nie startuje, to znaczy po uruchomieniu ruszają wiatraki ale monitor niestety nie :-(. Przyczyny zacząłem szukać w okolicy procesora (bo również go ściągałem) i gdy docisnąłem całe chłodzenie to komputer ruszył, pomyślałem że może styki między prockiem nie stykają, ale po podniesieniu niektórych nóżek do góry nadal to samo :-(.
    Płyta główna GA-8I915P Dual Graphic, procesor Pentium 4 3.0 GHZ/1M/800/04A SL7PU.
    Na chwile obecną komputer działa ale gdy tylko ruszę chłodzeniem to problem znów się pojawia i nawet dociskanie radiatora nie pomaga.


    Pozdrawiam

    0 29
  • #2 08 Cze 2013 02:16
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Hmm dziwna sprawa. Pierwsze co, to procesor kładziemy na socket przy otwartej blokadzie - i nic na siłę, sam musi wskoczyć na miejsce i zamykamy blokadę. Ponadto, wskazane byłoby wyczyszczenie cpu oraz radiatora, i zaaplikowanie nowej pasty termo przewodzącej. Co do problemu, jesteś pewien że dotykasz tylko i wyłącznie chłodzenie procesora? Tu sprawa jest prosta, procesor albo jest sprawny albo nie. Obstawiałbym, że przy ruszaniu chlodzenia procka dotykasz ręką pamięci, bądź karty graficznej - i jedne i drugie bym wyciągnął, i przedmuchał ich sloty sprężonym powietrzem. Jaki zasilacz? Jak rozumiem wcześniej (przed czyszczeniem) problem nie występował ?

    0
  • #3 08 Cze 2013 02:34
    sebaele22
    Poziom 30  

    Nic na siłę nie robiłem. Procesor zdjąłem i włożyłem prawidłowo po czym nałożyłem pastę oraz radiator.
    Jestem pewien, że dociskam chłodzenie i niczego więcej nie dotykam :-)
    Zasilacz to delta, wcześniej było wszystko ok.
    Robiłem to już wiele razy i nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło. Stawiam na procesor lub styki w gnieździe.

    0
  • #4 08 Cze 2013 16:05
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Hmmm może za dużo pasty nałożyłeś? Niektóre z past przewodzą prąd, może dochodzi do jakichś zwarć przy ruszeniu chłodzeniem. Jedyne co mi obecnie do głowy przychodzi obecnie.

    Procesor możesz oczywiście obejrzeć, czy wszystkie piny są proste, nie poukruszane oraz czy socket wygląda w porządku.
    Ponadto, zacząłbym sprawdzać od testów na minimalnej ilości podzespołów, szkoda że płyta nie ma integry, aczkolwiek można sprawdzić na pojedynczej kości pamięci, z odpiętymi dyskami itp. Jeśli jednak jesteś pewien, że dotykasz tylko chłodzenia CPU, tylko i wyłącznie to zacząłbym szukać przyczyny właśnie przy nim, ewentualne nadmiary pasty itp.

    0
  • #5 08 Cze 2013 16:14
    sebaele22
    Poziom 30  

    Pasty nakładam tylko troszkę i za każdym razem ten sam problem a już chyba z 20 razy ściągałem chłodzenie :-(.
    Dziś ponownie zabrałem się za naprawę i postanowiłem wszystkie nóżki w gnieździe podnieść delikatnie do góry no i po złożeniu wszystkiego nadal to samo, muszę docisnąć cały radiator aby komputer ruszył, jak komputer ruszy to wszystko jest ok...

    0
  • #6 08 Cze 2013 16:19
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Wybacz - nie zwróciłem uwagi że to S775 - piny są w gnieździe cpu, miałem na myśli socket 478 gdzie były jedynie otwory na piny procesora w gnieździe. Generalnie gdybym ja to robił, wykręciłbym płytę, obejrzał dokładnie pod lupą ten socket, jeśli on jest ok to wszystkie pozostałe elementy - kolega kiedyś zamiast sprężonym powietrzem, czyścił komputer odkurzaczem i jakimś cudem wciągnął jakiegoś małego scalaka. Jeśli natomiast płyta okazałaby się w porządku, to szukałbym na podmianę cpu - choć procesor generalnie albo działa albo nie, ewentualnie pozostawienie 1 pamięci, podmienił zasilacz żeby wykluczać grono winowajców.

    Ewentualnie jeśli nie masz sprzętu do podmianek to przyszło mi jeszcze do głowy, podłączyć beeper do płyty głównej, wyciągnąć pamięci itp (płyta + cpu) i zobaczyć czy płyta zgłasza dźwiękami brak pamięci, czy też jedynie po dociśnięciu chłodzenia.

    0
  • #7 08 Cze 2013 16:35
    elektryku5
    Poziom 37  

    Obawiam się, że mogą być pęknięte luty, chłodzenia potrafią nieźle wygiąć płytę w okolicy socketu i podczas ruszenia jakieś mogły puścić, czarna wizja ale wydaje się możliwa...


    Najpewniejszą diagnozą byłaby podmiana płyty głównej, jeśli wszystko inne będzie działać, to wiadomo co jest winne.

    0
  • #8 08 Cze 2013 17:01
    sebaele22
    Poziom 30  

    Dziś również przejrzałem gniazdo oraz okolice pod lupą i nic podejrzanego nie wykryłem.
    Dziwne jest to że tylko przy starcie trzeba docisnąć, jak tylko monitor się uruchomi to wszystko działa nie trzeba dociskać.
    Problem się pojawia gdy wyłączę komputer i ponownie włączę bez dociskania...
    Czy to może być wina również procka?

    0
  • #9 08 Cze 2013 17:22
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Procesor jest jednym z najmniej psujących się elementów w kompie - a nawet jeśli to po prostu albo komp wstaje, albo nie. Dziwne, że po dociśnięciu działa prawidłowo dopóki nie uruchomi się go ponownie. Ścieżki na płycie przeglądałeś w okolicach cpu? Jak kolega wyżej wspomniał, pod ciężarem radiatora płyta potrafi się odkształcić po czasie

    Co do tego czy może być to procesor - szczerze wątpię, ale zawsze możesz wziąć od kogoś inny na próbę i vice versa - swój sprawdzić u kogoś. Wiele ludzi ma jeszcze kompy na s775 więc raczej nie powinno być większego problemu z pożyczeniem gratów pod tę platformę, mnie przyszło grzebać nie raz, nie dwa w s370 oraz s478 i tutaj praktycznie kupno części do diagnozy wchodziło w grę, gdyż praktycznie nikt takich kompów już w domu nie ma.

    0
  • #11 08 Cze 2013 17:56
    elektryk1993
    Poziom 1  

    Witam , z płytą GA-8I915P miałem już okazję sie spotkać , sprawdz czy nie ma gdzieś kondensatorów napuchniętych ,( nawet w zasilaczu) , mam nadzieje , ze podpinasz P4 do płyty głównej.
    Przy czyszczeniu płyty nie naruszyłeś przypadkiem Mostku Północnego , który w tej płycie jest nadmiernie delikatny ?

    0
  • #12 09 Cze 2013 13:24
    sebaele22
    Poziom 30  

    Kondensatory sprawne, zasilacz podmieniony, również podpinam P4.
    Mostek północny? Chodzi o to z radiatorem złotym? Jeśli tak to go ruszałem, zmieniałem pastę...

    0
  • #15 10 Cze 2013 23:41
    wuldemar95
    Poziom 9  

    Sprawdź czy na 100% masz dobrze przymocowany radiator do procesora.. w przeciwnym razie komputer będzie się wyłączał po kilku sekundach. pamięta, że wszystkie mocowania powinny dobrze siedzieć na swoich miejscach, a po ruszeniu radiatora nie może drgnąć ani na milimetr.

    0
  • #16 11 Cze 2013 12:42
    sebaele22
    Poziom 30  

    Spróbuje podmienić jak na razie procesor i zobaczymy co będzie. Czy ten będzie pasował INTEL PENTIUM 4 3.20GHZ 2M/800/04A 640 SL7Z8 do płyty GA-8I915P Dual Graphic?? Według specyfikacji wydaje mi się że powinien pasować i nawet jest lepszy ale wolę się upewnić przed zakupem...

    0
  • #17 11 Cze 2013 15:23
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Według specyfikacji płyty gł. powinien pasować, ale tak jak mówię cpu bym tutaj nie obwiniał, procesor to taki element który po prostu albo działa, albo nie.

    0
  • #18 11 Cze 2013 15:40
    elektryku5
    Poziom 37  

    No i jeśli byś miał kupować specjalnie ten procesor, to już lepiej płytę główną od razu kupić, bo to ona jest bardziej podatna na uszkodzenia i całkiem możliwe że już nadszedł jej kres.

    0
  • #19 11 Cze 2013 15:48
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Ja osobiście kiedy nie mam części zastępczych na daną platformę udaje się do pobliskiego serwisu komputerowego - najczęściej nic nie chcą, raz skasowali mnie aż 15 złotych ;) Sprawdzą na Twojej płycie inne CPU, pamięć, kartę graficzną, na innym zasilaczu itp.

    Chociaż tak jak przedmówca, procesory raczej nie ulegają tak awarii, a jeśli już to po prostu są martwe - nie spotkałem się aby raz to działało a raz nie, bardziej stawiałbym na problemy z płytą.

    0
  • #20 11 Cze 2013 16:25
    sebaele22
    Poziom 30  

    Hmmmm nie raz zmieniałem taktowanie CPU w biosie więc może przez to padł ale pewny nie jestem. Dziwne jest to że gdy docisnę chłodzenie CPU przy uruchamianiu komputera i gdy się uruchomi to puszczam radiator i wszystko działa...

    0
  • #21 11 Cze 2013 16:49
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Podkręcanie mogło dodatkowo skrócić "żywotność" płyty. Obejrzyj raz jeszcze płytę, czy nic nie jest przypalone, przytopione, napuchnięte itp.
    Swego czasu miałem dość mocno kręconego Pentiuma 4, na Abicie IS7-E, po czasie stała się nie stabilna, losowo się włączała, wyłączała, też pomagały dziwne historie typu ruszenie czegoś, wyciągnięcie i włożenie pamięci ram i tym podobne. Po zejściu na standardowe taktowania się uspokoiło, aczkolwiek i tak przypuszczam że będą do zrobienia kondensatory.

    Poza tym to tak jak mówię, wybierz się jesli nie masz zastępczego sprzętu do serwisu, zwykle nic za to nie chcą. Sprawdzą na innym procesorze, pamięci, zasilaczu, karcie graficznej, ponadto mogą sprawdzić Twoje podzespoły na sprawnej płycie - będziesz wiedział czy to wina procesora (w co wątpię) czy płyty głównej.

    0
  • #22 12 Cze 2013 18:02
    sebaele22
    Poziom 30  

    Przejrzałem jeszcze raz płytę główną i wygląda na to że wszystko jest ok, brak uszkodzeń. Przelutowałem niektóre tranzystory smd w okolicy procesora, złożyłem wszystko do kupi i jest jeszcze gorzej to znaczy trzeba dociskać radiator aby komputer działał poprawnie :-(, dziś to już nawet dociskanie nie pomaga...

    0
  • #23 12 Cze 2013 18:12
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Więc potwierdza to tylko fakt, że płyta ma już dość. Jeśli chcesz mieć 100% pewności, zabierz swoje podzespoły do jakiegoś znajomego który pozwoli Ci je sprawdzić na swoim komputerze. Najtrudniej może byc z procesorem, ale wiele ludzi posiada jeszcze komputery s775 więc nie powinno być aż takiego problemu.

    Co do płyty - raz zdarzyło mi się, że kondensatory wyglądały "jak nowe" natomiast płyta była niestabilna, po ich wymianie jak ręką odjął. Teraz mam kolejną taką płytę, z której właśnie pozbywam się kondensatorów (które wyglądają ok) i wstawię nowe, może pomoże taki zabieg. Właściwie jest to jedna z tańszych do sprawdzenia opcji w przypadku płyty (kondensator kosztuje śmieszne pieniądze) w innym wypadku bawienie się tym jest raczej nie opłacalne i lepiej byłoby kupić drugą płytę. Chyba że ktoś z większym doświadczeniem w temacie, podpowie Ci czy można jeszcze jakieś pomiary wykonać żeby znaleźć usterkę, gdyż w przypadku uszkodzenia płyt zmieniałem tylko kondensatory, kiedy była większa "rzeźba" to raczej sobie odpuszczałem.

    0
  • #25 12 Cze 2013 22:29
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    sebaele22 napisał:
    Jak na razie zakupiłem używany procesor INTEL PENTIUM 4 3.20GHZ 2M/800/04A 640 SL7Z8, jak tylko dojdzie to zobaczymy co będzie .


    Myślę że niestety nic to nie zmieni. Jak już wspominałem procesor albo jest dobry, i chodzi jak trzeba, albo jest spalony/uszkodzony mechanicznie np ułamane piny i nie chodzi. Tak czy inaczej daj znać jak sprawdzisz

    0
  • #26 12 Cze 2013 23:31
    sebaele22
    Poziom 30  

    Ok dam znać.
    A jeśli by się okazało że to wina płyty to jaką byście mi polecili? Najlepiej taką aby procek, pamięci ram oraz karta graficzna spasowała z tej uszkodzonej...

    0
  • #27 12 Cze 2013 23:41
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    sebaele22 napisał:
    A jeśli by się okazało że to wina płyty to jaką byście mi polecili? Najlepiej taką aby procek, pamięci ram oraz karta graficzna spasowała z tej uszkodzonej...


    Hm w tym wypadku trzeba szukać czegoś pod s775. Swego czasu Asus P5K chociażby był dobry, P5B, P5Q jak i wiele innych. Zależy czy podkręcasz, i potrzebujesz konkretną płytę, czy raczej zwyczajny użytek i nie trzeba jakiegoś kombajnu. Jednakże wtedy najlepiej zadać pytanie w odpowiednim dziale, żeby się wszystko kupy trzymało ;)

    Pozdrawiam

    0
  • #28 13 Cze 2013 10:29
    sebaele22
    Poziom 30  

    Jako coś to będę szukał czegoś podobnego do mojej płyty :-).
    Sprawdziłem okolice procesora miernikiem i zauważyłem że przy włożonym procku na niektórych kondensatorów, tranzystorach mam zwarcie a po wyjęciu go nie ma zwarcia i na kondensatorach jest 0.60V...

    0
  • #29 13 Cze 2013 21:35
    sebaele22
    Poziom 30  

    Czy wie ktoś jakie powinno być napięcie na kondensatorach DEC11, DEC15, DEC13, DEC2, DEC3, DEC4, DEC5, DEC10, DEC1, DEC12, DEC14, bez procesora? U mnie jest tylko 0,61V, a jak tylko włożę procesor to jest zwarcie...

    0
  • #30 14 Cze 2013 05:15
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    sebaele22 napisał:
    Czy wie ktoś jakie powinno być napięcie na kondensatorach


    Jeśli już chcesz się bawić w kondensatory - wymieniaj wszystkie, przynajmniej te w okolicach CPU. Też chciałem bawić się w pomiary, i sprawdzanie czy dany kondensator "trzyma formę" ale doszedłem do wniosku, że więcej z tym zabawy niż kupno nowych (groszowe tematy) i ich wlutowanie.

    0