Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HikVision DS-2CD2012-I - opinie

urbizdw 08 Jun 2013 09:07 53976 145
phoenixcontact
    Bomberyszon
    Level 11  
    Dziwne zachowanie DS-2CD2012-I.
    Od jakiegoś czasu detekcja ruchu i wysyłania zdjęć na e-mail działa w dziwny sposób.
    Na początku po zakupie ustawiłem całodobową detekcję ruchu było dobrze do czasu.
    W dzień kamera wykrywa ruch ale nie wysyła zdjęć, przychodzą tylko puste e-mail’e. W nocy natomiast przychodzą ze zdjęciami.

Generalnie między 19:30 a 05:00 kamera wysyła zdjęcia, potem już tylko e-mail'e z informacją o detekcji ale bez zdjęć.

DS-2CD2012-I
    Wersja opr. układ.: V5.0.2 130805
    Wersja kodera: V4.0 build 130411
  • phoenixcontact
    elektroinstal_compan
    Level 14  
    A co mówi na to serwis? czy są bezradni?
    Bomberyszon
    Level 11  
    Z serwisem jeszcze nie rozmawiałem. W ostateczności tak zrobię.
    elektroinstal_compan
    Level 14  
    myślę że serwis będzie wiedział lepiej niż my bo oni na pewno dostają jakieś informacje od klientów o wadach kamer i potrafią zaradzić.
    Bomberyszon
    Level 11  
    Kamera zaskoczyła po wgraniu nowego oprogramowania (V5.1.2 build 140116) wysyła zdjęcia w dzień i w nocy.
    Odnosząc się do nowego oprogramowania. W końcu nowe oprogramowanie umożliwia zdefiniowanie rozmiaru obiektu w monitorowanym „kwadracie” dzięki czemu można wykryć detekcją ruchu człowieka a wykluczyć bujający się krzew na wietrze.
    artur4r7
    Level 13  
    Dinkss wrote:
    @artur4r7 możesz pokazać jak masz skonfigurowaną Pamięć masową / NAS ?

Bo nie wiem jaką wpisać ścieżkę dostępu

Pewnie już to ustawiłeś, ale może jeszcze komuś się przyda...
    W przypadku mojego NAS utworzyłem ręcznie folder:
    /c/MONITORING/Brama
    gdzie:
    /c to folder, w którym mój NAS (netgear readynas duo) domyślnie tworzy podkatalogi dla udziałów
    MONITORING to nazwa, którą ustawiam w polu Nazwa urządzenia na karcie System w kamerze.
    Brama to Nazwa kamery (Obraz -> Ustawienia OSD), nie musi być wyświetlana w OSD, wystarczy że jest zapisana.

Reszta ustawień tak jak w moim poście na poprzedniej stronie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13417128#13417128

HikVision DS-2CD2012-I - opinie

Można też napisać prosty skrypt i pobierać pojedyncze klatki (przykładowo http://admin:12345@192.168.2.221:81/Streaming/channels/1/picture),
    a informację o zdarzeniach odbierać przez SNMP.

Przy okazji chciałem zauważyć, że te kamery (przynajmniej model DS-2CD2132-I) mają prawdopodobnie standard PoE 802.3af Mixed DC & Data (mode A), bo działają podłączone na dwóch parach do switcha PoE (1,2,3,6). Lub czegoś jeszcze nie wiem ;)
    kitonok
    Level 10  
    Czy podpowie ktoś co robię nie tak, utworzyłem dwa udziały samba żeby kamerka zrzucała filmy gdy wykryje ruch. W zakładce NAS wybrałem SMB/CIFS - po zapisaniu wychodzi NAS. Na drugim obrazku widnieje dostępne miejsce 0 GB, stan - nieuruchomiony i oczywiście nic nie zapisuje. HikVision DS-2CD2012-I - opinie HikVision DS-2CD2012-I - opinie
  • phoenixcontact
    artur4r7
    Level 13  
    Trzeba je sformatować. "NAS" ma się pojawiać. Po kliknięciu widać, co jest aktualnie skonfigurowane.
    artur4r7
    Level 13  
    Sprawdziłbym, czy spod windowsa da radę utworzyć folder/plik w folderze udostępnionym w sambie. Jeśli tak, to nie powinno być problemu. Jeśli będzie problem ze sformatowaniem, tzn. nie ukończy się ono lub pomimo zakończenia nadal będzie status "nieuruchomiony", wydziel udostępniany folder na osobnej partycji.
    kitonok
    Level 10  
    Pod windows nie ma problemu z kopiowaniem na i z folderu udostępnionego w tomato (samba). Na osobnej, dodatkowej karcie SD jest tak samo.
    Próbowałem też z NFS w tomato i to samo, widzi ale da się sformatować... . Za to z udostępnionym zasobem NFS w ubuntu działa.

Dziękuję artur4r7 za naprowadzenie mnie na rozwiązanie problemu. W routerze miałem kartę mniejszą niż 10GB, a te 10GB to minimum żeby działało.
    piotrek7308
    Level 10  
    Panowie jak to ustawić żeby latająca ćma w nocy nie uruchamiała nagrywania. Kombinowałem w zakładce "Zadarzenia" konfiguracja zaawansowana i wtedy nie wykrywa żadnej detekcji. Z góry dzięki za podpowiedzi
    jpl
    Level 34  
    piotrek7308 wrote:
    Panowie jak to ustawić żeby latająca ćma w nocy nie uruchamiała nagrywania. Kombinowałem w zakładce "Zadarzenia" konfiguracja zaawansowana i wtedy nie wykrywa żadnej detekcji. Z góry dzięki za podpowiedzi

Nie ma szans na to.... latajace cmy, pajaki, deszcz, mgła, kurz - zawsze bedzie detekcja ruchu.
    Jedyna możliwośc podłączenie czujki PIR pod kamere, ale musi ona miec wejscia alarmowe - a ta hikvision - chyba nie ma
    Korgoth
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ostatnio widziałem patent z lampą na owady podwieszoną pod kamerą :D
    Lampa zasilana PoE injectorem :P uwielbiam polską pomysłowość.
    osamabinladen
    Level 1  
    Jeśli to pomoże w podjęciu decyzji dorzucę swoje "5groszy"
    Nagranie z kamery HIKVISION 2132 2.8mm przy średniej jakości video 3MP 6/FPS
    Przed odtworzeniem nagrania, proszę ustawić najwyższą jakość 1440p (wtedy zobaczymy oryginalną jakość)

youtube.com/watch?v=OVgjlVU714E&feature=youtu.be

Dodano po 35 [minuty]:

A i zapomniałbym... kupiłem kilka dni temu "NOWOŚĆ" :)

2014 New Hikvision dome camera DS-2CD2532F-I S W, audio,Wifi ,3MP

Kamera z identycznym przetwornikiem i obiektywem co model 2132 (jakość ta sama - wypróbowałem)
    plusem tej kamery są:
    1. małe rozmiary
    2. NAGRYWANIE AUDIO!!!
    3. Wi-Fi - już nie musisz podpinać kabla POE lan45
    4. Przycisk reset
    5. Slot Karty pamięci
    6. IP66 - ochrona przed wodą
    7. Wyjście alarmowe
    8. 3MP - 25fps/s
    HikVision DS-2CD2012-I - opinie HikVision DS-2CD2012-I - opinie HikVision DS-2CD2012-I - opinie
    Nie spotkałem się z tymi kamerami jeszcze u Polskich dystrybutorów, dzwoniąc nie bardzo wiedzieli co to za model.
    W Chinach koszt z przesyłką i cłem - wyszło mnie dokładnie 190$

Do tego uchwyt wykonany z aluminium 20$

polecam szczególnie do wnętrz jeśli komus zależy na tym by nie ciągnąć kabli i dodatkowo nagrywać w wysokiej rozdzielczości obraz z DŹWIĘKIEM!!!
    todaks
    Level 19  
    DS-2CD2532F-I S jest już w sprzedaży pod symbolem i7-C53430
    CezaRone
    Level 10  
    ja zakupiłem 4x DS-2CD2732F-I(S) u chińczyków
    nie nagrywa mi dzwięku
    ktoś wie jaka przyczyna?
    dzwięk idzie po skrętce czy osobny kabel trzeba?
    rejestrator mam DS-7604-SE/P kupiony w Polsce

musze przyznać że ten sprzęt śmiga jak marzenie, jeszcze ani razu mi się nie zawiesił
    Marek31415
    Level 31  
    CezaRone wrote:
    musze przyznać że ten sprzęt śmiga jak marzenie, jeszcze ani razu mi się nie zawiesił

Ręce opadają. Dla mnie sprzęt, który się wiesza, nie istnieje. Zapominam o nim jak i o producencie. A ewentualne określenie "śmiga jak marzenie" odnosi się do funkcjonalności, jakości, bezawaryjności itp.
    Korgoth
    CezaRone wrote:
    ja zakupiłem 4x DS-2CD2732F-I(S) u chińczyków
    nie nagrywa mi dzwięku
    ktoś wie jaka przyczyna?
    dzwięk idzie po skrętce czy osobny kabel trzeba?
    rejestrator mam DS-7604-SE/P kupiony w Polsce

Możliwe, że źle podpiąłeś mikrofon, albo zły mikrofon, albo zrobili Cię w konia i nie sprzedali wersji "S" z audio, albo masz uszkodzony model.
    Zadzwoń do supportu tego chińczyka od którego kupiłeś, na bank podpowie ;)
    CezaRone
    Level 10  
    żadnego mikrofonu nie podłączałem
    myślałem że każda kamera ma mikrofon wbudowany
    chrobry25
    Level 14  
    Czy możecie pomóc mi w konfiguracji tej kamerki aby nagrywała na dysku pod windowsem ? Zainstalowałem oprogramowanie iVMS-4200 2.0 Client/Serwer. Manualnie mogę nagrywać ale ustawiając harmonogram nagrywania nic się nie nagrywa. Proszę o nakierowanie co zrobić.
    damaioshin
    Level 10  
    Jak znajdę chwilę to rozpisze jak rozwiązałem to u mnie.
    Posiadam osobny serwer do zarządzania kamerami, podgląd z innych komputerów.
    Generalnie:
    Na serwerze musi być uruchomiony i skonfigurowany ivms-4200PCNVR, do poglądu uruchomiony ivms-4200 Client [na komputerach komunikujących się z serwerem]. Są to 2 różne programy.
    Pytanie podstawowe - czy stworzyłeś i zainstalowałeś dysk/partycję dla nagrań z kamer? W programie ivms-4200PCNVR wejdź w Configuration/Disk management znajdz wolną partycję na której chcesz mieć nagrania i wykonaj prelocate. Oczywiście wszystkie dane z partycji zostaną usunięte.
    Nagrywanie ręczne ci działa, ponieważ masz ustawione ręcznie katalogi nagrywania w System configuration/Path, ale ta metoda nie działa dla nagrywania automatycznego.
    chrobry25
    Level 14  
    Z góry dziękuj za zainteresowanie. Mam zainstalowany (na tym samym komputerze) ivms-4200 Client oraz ivms-4200PCNVR. Nie moge wybrać miejsca gdzie będzie zapisywał pliki bo w programie ivms-4200PCNVR - Configuration/Disk nic nie widzi. Z tego co Piszesz, widzę, że muszę utworzyć nową partycje ? Obecnie na dysku mam tylko 1 podstawową partycje.
    damaioshin
    Level 10  
    Tak potrzebujesz nową partycję. Z doświadczenie widzę, że 4 kamery zapisują mi dane na ok 170GB przez tydzień czasu [sporo nagrań].
    Jeżeli chcesz mieć podgląd tylko z pc głównego, korzystaj tylko z ivms-4200PCNVR
    piotrek7308
    Level 10  
    dla zainteresowanych na stronie producenta można pobrać nowy firmware V5.2.0 build140721
    didotom
    Level 16  
    faja_kanzas wrote:
    ale nigdzie nie ma żadnych szczegółowych informacji jakie kamery obsługuje, jakie protokoły.
    ja bym był ostrożny co do wbudowanych switchy poe w rejestratorze bo jak zasilacz ci padnie to cały rejestrator bedziesz musiał wysyłać. a jak wiemy zasilacze lubią często tracić sprawność.

użytkuję kilka takich zestawów
    kamery ip 1.3Mpix, bardzo fajny obraz zarówno wieczorem jak i w dzień,
    cena z kamerami ok 2k brutto

zasilacz do NVR (dziala z kamerami hikivision bo nvr zgodny z onvif) jest osobno jak narazie od 5 miesięcy działa bardzo stabilnie NVR jak i kamery.

producent jak większość na rynku chiński, płyty głowne na kamerach TI Solution.

będę niedługo kupował kolejny zestaw jak by ktoś chciał sam nvr mogę oddać za 400-500zł :) same kamery mi potrzebne będą
    chrobry25
    Level 14  
    Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość zmusić oprogramowanie kamery HikVision iVMS, aby udostępnić nagrania z serwera (w tej roli komputer) na TV smart np. jako DLNA ?
    didotom
    Level 16  
    chrobry25 wrote:
    Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość zmusić oprogramowanie kamery HikVision iVMS, aby udostępnić nagrania z serwera (w tej roli komputer) na TV smart np. jako DLNA ?

googlowalem ale nie udało mi się, szukałem tez możliwości, odtworzenia strumień rtsp na tv smar z kamer IP, ale też nic nie wygooglowałem,

jedyne, aby wyświetlacz obraz na smart tv to chyba po prostu kupic smart tv z androidem albo przystawkę androida i aplikację do obsługi rtsp zainstalować ip cam viewer
    Korgoth
    didotom wrote:
    chrobry25 wrote:

googlowalem ale nie udało mi się, szukałem tez możliwości, odtworzenia strumień rtsp na tv smar z kamer IP, ale też nic nie wygooglowałem,

jedyne, aby wyświetlacz obraz na smart tv to chyba po prostu kupic smart tv z androidem albo przystawkę androida i aplikację do obsługi rtsp zainstalować ip cam viewer

Też tak robię, jak klient ma rejestrator i chce podgląd na TV. Czasami taniej wychodzi niż transmitery i ekspandery HDMI.

Zdradzę wam też tajemnicę :)
    Na 99% smart TV z przeglądarką, działa podgląd z systemów EXACQ :D
    Wystarczy wpisać adres rejestratora i dodać stronę do ulubionych. MEGA pomocne.
    Stawiam klientowi komputer all-in-one z dotykowym panelem, do tego ma podgląd na wszystkich smart TV w domu.
    Robiliśmy też jeden projekcik gdzie Pan Szef ma podgląd z monitoringu na wyświetlaczu w samochodzie ;)
    Bez instalowania wtyczek, bez kombinowania. Wpisujesz adres - działa.
    Jak ktoś chce przetestować to pisać na priv, podam adres do serwera demo.
  • Helpful post
    Marek31415
    Level 31  
    Cytat - wrote:
    Zdradzę wam też tajemnicę Smile
    Na 99% smart TV z przeglądarką, działa podgląd z systemów EXACQ Very Happy
    Wystarczy wpisać adres rejestratora i dodać stronę do ulubionych. MEGA pomocne.
    Stawiam klientowi komputer all-in-one z dotykowym panelem, do tego ma podgląd na wszystkich smart TV w domu.

A bez żadnej tajemnicy działa również z systemami Selcamnet, dokładnie tak samo.
    Dodatkowo w telewizorach Samsung serii C i D można oglądać kamery na tle programu telewizyjnego (rodzaj PiP lub kamery na marginesie obrazu telewizyjnego). W tej chwili trwają pracę na tą funkcją dla nowszych modeli TV Samsung.