Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sommer TX03-868-4 - skopiowanie pilota

bimeczek 08 Jun 2013 10:39 11886 6
    bimeczek
    Level 10  
    Witam,

mam system oparty o pilot Sommer TX03-868-4 (brama oraz garaż).
    Chciałbym zrobić dodatkowy pilot, ale nie standardowy tylko taki zarządzany przez arduino.
    W związku z tym mam pytanie czy można podejść do tego tak:
    1) dodać do arduino odbiornik 868 Mhz
    2) przechwycić sygnały wysyłane przez pilot
    3) taki sam sygnał wysyłać z nadajnika 868 Mhz w Arduino
    ?

czy może trzeba się liczyć z tym, że sygnał wysyłany przez pilot zmienia się?

proszę o podpowiedzi jak podejść do tematu.

pozdrawiam
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    glecki
    Level 20  
    No to życzę sukcesów.
    Pilot o którym mowa ma kod dynamicznie zmienny.Czyli najprawdopodobniej pierwsza część kodu pozostaje niezmienna a druga część kodu zmienia się.Czyli nawet jeśli zapiszesz kod wysyłany przez pilota po następnym naciśnięciu jego druga część będzie inna.Algorytm zmiany kodu jest ustalany przez producenta i tu zaczyna być problem.
    Wygląda to trochę jak łamanie kodu Enigmy :).
    bimeczek
    Level 10  
    czyli lepiej wsadzić do skrzynki prawdziwego pilota, wlutować się w te małe guziki i za pomocą jakiegoś przełącznika symulować wciśnięcie guzika?

a może jest inny sposób?
    bimeczek
    Level 10  
    chciałbym mieć możliwość wysłania z telefonu sygnału do arduino (to już umiem robić - np. włączyć światło na podwórku) - aby otwarła się brama.

Chodzi o to, że pilot ma ograniczony zasięg, a w taki sposób mógłbym uruchomić światło i otworzyć bramę będąc np. 2km od domu - nie musiałbym czekać.

Tak samo mógłbym zamknąć bramę będąc poza domem, gdyby zaszła taka potrzeba.
    glecki
    Level 20  
    To może lepiej zastosuj radiolinię z Elmesa która ma nadajnik nie w formie pilota tylko modułu (przyłączasz do niego przyciski typu NO,NC zależnie od konfiguracji) i odbiornik cztero-kanałowy. Link do radiolinii
    Do tego pilot może nie działać prawidłowo gdy przedłużysz przewodami przyciski.Oryginalny pilot jest dość drogi,a kompletną radiolinię kupisz w podobnych pieniądzach.
    Korzystam czasem z radiolinii Elmesa i jestem zadowolony z zasięgów.
    Oczywiście to rozwiązanie może być kłopotliwe gdy chcesz sterować kilkoma urządzeniami oddalonymi od siebie i nie połączonymi przewodami.
    bimeczek
    Level 10  
    oryginalny pilot to około 120zł. Ale są też podróbki za około 60-70 na ebay.
    Nie wiem ile kosztuje radiolinia.

W jaki sposób taka radiolinia by mogła pomóc? Czy jej użycie spowodowałoby, że aktualnie działające piloty byłyby już bezużyteczne? Bo nie zaczaiłem trochę jak radiolinia mogłaby pomóc :)