Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterownik bramy Optimum Eko-steruje w jedną stronę

WładekM 08 Cze 2013 14:40 2376 6
  • #1 08 Cze 2013 14:40
    WładekM
    Poziom 9  

    Sterownik Optimum Eko eL16QV 05/1.14.Po wymianie uszkodzonego trafo i kabla sterowniczego sterownik steruje tylko w jedną stronę z pilota a także z przycisku dodatkowego.Krańcówki sprawne.Brak sterowania drugiego przekażnika.W kablu zwarte były dwie żyły .Teraz pierwszy krok silnik startuje na zamykanie ,drugi to stop a trzeci znów zamykanie.Proszę o poradę.
    Pozdrawiam. WładekM

    0 6
  • Sklep HeluKabel
  • #2 08 Cze 2013 20:58
    glecki
    Poziom 20  

    Najczęstszą przyczyną w tych napędach to niestety kabel spiralny.Jeśli go wymieniłeś to stawiałbym na krańcówki.Sprawdź je jeszcze raz.Jeśli nie krańcówki to zdarzały się uszkodzone przekaźniki.
    Napisz jeszcze czy centralę masz na ścianie,czy w głowicy siłownika i jak długo używasz ten napęd.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 09 Cze 2013 13:48
    WładekM
    Poziom 9  

    Tak jak pisałem uszkodzony był kabel spiralny zwarcie białej cienkiej żyły do brązowej podajacej 24 AC z trafo,spalony transformator.Sterownik jest kolegi pracował 3 lata .Próbował sam naprawić i spalił trafo.Krańcówki dobre i oba przekazniki .Jeden przekaznik nie dostaje napięcia sterowniczego na cewkę.Napięcie na kondensatorze prawidłowe i za stabilizatorem 5 V.Naciskanie przycisku na pilocie powoduje prace tylko jednego przekaznika .Programowanie pilota nie zmienia sprawy .Prawdopodobnie zostało coś namieszane w programowaniu .Może jest jakiś reset ?
    Może ktoś ma schemat płytki ?Nowa kosztuje 599 zł.Kabel spilarny 84 zł.Trafo 24 AC
    2,5A -60zl.Po podaniu zasilania pierwsze naciśnięcie pilota [według instrukcji] to praca na otwarcie drugie stop silnika a trzecie praca na zamknęcie.U mnie trzecie naciśnięcie-brak zmiany obrotów.
    Pozdrawiam WładekM

    0
  • #4 09 Cze 2013 15:54
    glecki
    Poziom 20  

    Kolego bo trochę namieszałeś.
    W pierwszym poście piszesz że zamyka się a nie chce otwierać.W trzecim poście piszesz że otwiera-stop i nie chce zamykać.Jest to bardzo ważna informacja do zdiagnozowania usterki.
    Napisz jeszcze czy centrala jest w głowicy napędu a na ścianie tylko trafo,czy centrala jest z trafem na ścianie.

    0
  • #5 09 Cze 2013 18:41
    WładekM
    Poziom 9  

    Zestaw jest kolegi przywieziony do mnie na warsztat.Tak jak pisałem pierwsze nacisniecie to zamykanie drugie stop a trzecie znów zamykanie.Tak jest w tej chwili na stole.Czyli nie steruje się na otwieranie.Natomiast w dołaczonej instrukcji podano,że po podaniu zasilania pierwszy krok to otwieranie drugi krok stop a trzeci
    zamykanie.Dla mnie jest istotne ,że steruje się w jednym kierunku.Czyli nie ma sterowania w drugim kierunku.Trafo znajduje się w oddzielnej skrzynce na śianie.Do skrzynki tej podłaczone są jeszcze 2 fotokomórki ale u kolegi w domu.Zmieniając przewody na silniku będzie pierwszy krok otwieranie tak jak podaje instrukcja ale nie bedzie dalej sterowania w drugą stronę.Tak jak pisałem kolega to sam naprawiał a pózniej zdemontował i przywiózł do mnie.Jak narazie nie znalazłem uszkodzenia na płytce która znajduje sie w obudowie gdzie jest silnik 24 V DC i przekładnia i krańcówki .Może namieszane jest coś .wykasowane w programie eL16QV05/1.14 tej płytki sterowniczej.Może sterowanie w drugą stronę warunkują 2 fotokomórki których nie mam na stole.

    0
  • #6 09 Cze 2013 22:08
    glecki
    Poziom 20  

    Fotokomórki blokują zamykanie a nie otwieranie.W sofcie nie ma opcji blokady otwierania.
    Z tego co pamiętam to z nogi procesora bez żadnych transoptorów był sterowany przekaźnik przez jeden tranzystor .Sprawdź to jeśli z procka nie wychodzi sygnał to jest uwalony.

    0
  • #7 10 Cze 2013 13:08
    WładekM
    Poziom 9  

    Problem rozwiązany.Silnik steruje się w obie strony.Po sciągnięciu dokumentacji z internetu zobaczyłem jak podpięte są 2 fototokomórki
    które zostały wypięte i zostały u kolegi.Zamostkowałem na warsztacie styk F i masa które znajdują się w skrzynce koło trafo i jest sterowanie w obu kierunkach.Czyli nie podpięte fotokomórki blokowały sterowanie w jedną strone.Wcześniej według dokumentacji ustawiłem mikrowyłączniki 1 i 2 w pozycji przeciwnej do ON.Dziękuje Koledze za zainteresowanie tematem
    Pozdrawiam WładekM

    0