Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BZW03-C200 jaki zamiennik

danio8522 08 Cze 2013 22:28 4962 31
  • #1 08 Cze 2013 22:28
    danio8522
    Poziom 12  

    Witam
    Poszukuje mądrego który mi pomoże , szukam zamiennika do BZW03-C200
    jest ich trochę z chyba dobrej strony http://elecena.pl/search?q=bzw03c240&from=dropdown są c240 , c100, c130 Czym się różnią , normalnie kupiłbym c240 bo może od c200 różni się tylko mocą , ale w tym przypadku zbyt dużo ryzykuje (uszkodzenie innych drogich podzespołów) dlatego potrzebuje rady doświadczonego człowieka

    0 29
  • #3 08 Cze 2013 23:03
    danio8522
    Poziom 12  

    Już coś wiem na ten temat , prosiłbym o potwierdzenie (trymer01) czy dobrze zrozumiałem zamykam temat i daje punkty, CZYLI mam iść do sklepu i powiedzieć potrzebuję byle jaką diodę zenera na 200v i 2W ?

    0
  • #5 08 Cze 2013 23:17
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    danio8522 napisał:
    Już coś wiem na ten temat , prosiłbym o potwierdzenie (trymer01) czy dobrze zrozumiałem zamykam temat i daje punkty, CZYLI mam iść do sklepu i powiedzieć potrzebuję byle jaką diodę zenera na 200v i 2W ?

    Ale ja nie wiem czego potrzebujesz - diody Zenera czy transila? i czy na napięcie 200V?
    Byle jaką? - też niekoniecznie bo nie wiem czy obudowa ma dla Ciebie znaczenie?
    Tomasz Gumny napisał:
    BZW03 to transil wytrzymujący duży prąd w impulsie, znacznie wększy niż standardowa dioda Zenera. Jeśli nie znajdziesz BZW03, to możesz zastąpić BZW06 lub P6KE na 200V, np.
    http://www.tme.eu/pl/katalog/006930115c4ed84aaf948bbb4a2b7aca.html
    Zwróć uwagę na to, że w przyrodzie występują wersje jedno- i dwu-kierunkowe.

    Te diody Zenera mogą być używane jako transile (jednokierunkowe) - wszystkie typy, część typów jako diody Zenera. Wszystko jest w nocie katalogowej.

    0
  • #6 08 Cze 2013 23:24
    danio8522
    Poziom 12  

    W załączniku schemat i zaznaczone diody na czerwono o których mowa , nic nie wiem oprócz bzw03 c200

    0
  • #8 08 Cze 2013 23:38
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    To jakiś układ zapłonowy? - iskrownik, wyzwalacz lampy błyskowej?
    Ze schematu wynika, że diody pracują jako "łagodny" ogranicznik napięcia- "łagodny" bo przez opornik 3,3k (powinien być odpowiedniej mocy). Powyżej 400V zaczynają obciążać zasilanie ograniczając napięcie - o ile zasilacz ma sporą rezystancję wewnętrzną. Tyle można wywnioskować, oraz to że pracują one jako diody Zenera.
    Potrzebujesz diod Zenera 200V, o mocy realnej 2W, katalogowo 6W (patrz datasheet). Tu uwaga - w sklepie mogą Ci wcisnąć diodę niby 2W - ale katalogowo (czyt. marketingowo) - bo producenci tak swoje wyroby reklamują.

    Tomasz Gumny napisał:
    Wystarczy dioda Zenera, np. http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=BZT03C200

    BZT03-C200 jest wyraźnie słabsza. Też miałem podać ten typ jako zamiennik ale się wstrzymałem. Nic nie wiemy z jaką mocą średnią pracują te diody (jakie napięcie obcinają, być może są to impulsy - jakie?). Np. przy 450V napięcia stałego popłynie prąd 15mA, każda dioda BZW będzie mieć moc strat 3W i przy pracy ciągłej się spali, BZT przy dużo niższym napięciu.

    0
  • #9 08 Cze 2013 23:50
    danio8522
    Poziom 12  

    Jest to układ zapłonowy zasilany cewka z prądnicy- ac zasilanie a do in wejście jest podłączony czujnik położenia wału a do out - cewka wysokiego napięcia , kolega wcześniej zaproponował BZT03C200 (powinien chyba być ) jeżeli ma pan jakieś zastrzeżenia proszę pisać a ostatecznie dać link do sklepu, katalogu- inaczej mi pan nie pomoże bo za krótko siedzę w elektronice

    0
  • #10 08 Cze 2013 23:53
    Tomasz Gumny
    Poziom 27  

    trymer01 napisał:
    To jakiś układ zapłonowy? - iskrownik, wyzwalacz lampy błyskowej?
    Zobacz CDI

    0
  • #12 09 Cze 2013 18:33
    danio8522
    Poziom 12  

    Podsumowywując (choć dziwie się że nie ma zamiennika tych samych parametrów)
    w załączniku jest schemat zrobiłem go by mieć pewność że dobrze zrozumiałem
    Czyli w miejsce (schemat wyżej D3 i D7) wstawiam po trzy diody 1N5381B razem sześć trzy do D3 i trzy do D7

    0
  • #13 09 Cze 2013 18:40
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Razem trzy diody 1N5381B zamiast dwóch BZW03-C200.
    Gdyż diody BZW mają napięcie stabilizacji 200V, więc 2x200=400V.
    A diody 1N5381B mają 130V, i 3x130=390V - wartość zbliżona do 400V w granicach tolerancji (różnica 10V bez znaczenia).
    Oczywiście w połączeniu szeregowym razem z opornikiem 3,3k.

    Zamiennik zapewne jest, ale być może niedostępny w PL, gdyż w sklepach (większych) nie widzę. Tak bywa, gdy towar jest "mało-chodliwy".
    Być może 2 szt BZT też by wytrzymały, ale tego ze schematu nie da się wywnioskować.
    3 szt 1N5381B mają nawet nieco większą moc niż 2 szt. BZW, a więc jest to rozwiązanie bezpieczniejsze.

    0
  • #14 09 Cze 2013 18:58
    danio8522
    Poziom 12  

    a ma to znaczenie czy wepne opornik przed trzema diodami czy po trzech diodach czy w środku

    Dodano po 12 [minuty]:

    może to dla niektórych zbyt proste pytanie by odpowiadać ale prosiłbym o potwierdzenie bo chciałbym już składać układ

    0
  • #15 09 Cze 2013 19:23
    Tomasz Gumny
    Poziom 27  

    Przy połączeniu szeregowym kolejność elementów nie ma znaczenia.
    Rezystor 3.3k powinien być większej mocy, przynajmniej 2..3W.

    0
  • #16 09 Cze 2013 19:26
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Czułem, że o to zapytasz... ale nie chciałem Cię peszyć.
    J.w, to bez znaczenia.
    Moja dobra rada brzmi: poproś o pomoc kogoś, kto się na tym zna. To trzeba porządnie zmontować, zapewnić chłodzenie.

    0
  • #17 09 Cze 2013 19:34
    danio8522
    Poziom 12  

    ok a czy reszta oporników w schemacie mogą być 0,25W z tych zwykłych najtańszych

    Dodano po 2 [minuty]:

    dam rade już składałem kilka układów i robiłem płytki z laminatu

    Dodano po 1 [minuty]:

    ok a czy reszta oporników w schemacie mogą być 0,25W z tych zwykłych najtańszych

    0
  • Pomocny post
    #18 09 Cze 2013 19:49
    Tomasz Gumny
    Poziom 27  

    R8 przydałby się przynajmniej 2W, nawet nie z powodu wydzielanej mocy, ale ze względu na wytrzymałość napięciową.

    0
  • Pomocny post
    #19 09 Cze 2013 19:49
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    R6, R7 daj min. 0,5W, R8 2W.

    0
  • #20 09 Cze 2013 20:17
    Tomasz Gumny
    Poziom 27  

    Nie zapytałeś o kondensatory, a C1 i C3 muszą być przynajmniej na 400V.

    0
  • #21 09 Cze 2013 20:46
    danio8522
    Poziom 12  

    c1 o nim wiedziałem że na 400V C3 podobno kondensatory ceramiczne nie wymagają wielkości prądowej No dobra sumując c1 i c3 na 400V a c2

    Dodano po 9 [minuty]:

    c1 o nim wiedziałem że na 400V C3 podobno kondensatory ceramiczne nie wymagają wielkości prądowej No dobra sumując c1 i c3 na 400V a c2 ???

    0
  • Pomocny post
    #22 09 Cze 2013 21:05
    Tomasz Gumny
    Poziom 27  

    C2 powinien być przynajmniej na takie napięcie jak impulsy wejściowe.

    0
  • #23 12 Cze 2013 16:14
    danio8522
    Poziom 12  

    W momęcie kiedy miałem zamawiać 3szt.1N5381B zaczołem się zastanawiać nad mocą , dioda ta ma 5 wat a orginał BZW03-C200 na 20wat ???
    linki do bzw
    http://www.budgetronics.eu/index.php?item=bzw...200-volt-20w&action=article&aid=11006&lang=EN
    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/17619/PHILIPS/BZW03-C200.html
    Link do 1N53....
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/1/N/5/3/1N5381B.shtml

    Dodano po 38 [minuty]:

    pomagacze elektroniczni mają mnie chyba już dość , co ja zrobię że w liceum nie uczą takich rzeczy

    0
  • Pomocny post
    #24 12 Cze 2013 16:34
    Tomasz Gumny
    Poziom 27  

    Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy to będzie dioda 2W czy 5W, bo żadna nie rozproszy takiej mocy bez radiatora lub dużego pola miedzi, więc możesz kupić dowolny proponowany zestaw. Na dobrą sprawę bez tych diod układ też pewnie będzie działał, bo źródło wysokiego napięcia (iskrownik?) musi mieć bardzo dużą rezystancję wewnętrzna skoro przepięcia tłumi się zestawem diod z rezystorem 3.3k. a "wyłącza" zwierając do masy. Nawet jeśli pojawiłoby się na wyjściu iskrownika zbyt wysokie napięcie, to spowoduje ono co najwyżej zapalenie tyrystora i dodatkową iskrę.

    0
  • Pomocny post
    #25 12 Cze 2013 19:08
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Nie bierz na serio głupot, które wypisują sklepy po to aby "superparametrami" ogłupić potencjalnych klientów. Informacje pobieraj u źródła - czyli od producenta, czytając datasheet (chociaż nawet datasheet trzeba umieć czytać, błędy też się zdarzają).
    BZW03: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/252372/VISHAY/BZW03C200.html
    To dioda o realnej mocy 1,85W w temp. 45 stC, i przy odpowiednim montażu. Gdzie jej tam do 20W.
    1N5881B: Jest wielu producentów i datasheet, moc podawane jest w różny sposób, innymi parametrami, przy użyciu notek itp.
    Np. tu http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/microsemi/1n5333b-88b.pdf podano że ma moc 1,45W, więc 3 szt mają razem 4,3W.

    0
  • #26 17 Cze 2013 20:29
    danio8522
    Poziom 12  

    Odbiegnę troszeczkę od tematu ale nie wiele , w sklepie nie mieli bt150 500r i wcisneli mi bt 151 500r BĘDZIE to poprawnie działac Patrząc na
    http://elecena.pl/zamiennik?q=bt150-500r
    Różnią się prądem załączenia ??? bt150 0mA tyrystor a bt151 12mA SCR

    0
  • #27 18 Cze 2013 17:09
    danio8522
    Poziom 12  

    proszę odpiszcie bo już wszysko polutowałem i chcę przeztestować ale boje się że spalę czujnik wału albo co innego bo to bardzo drogie żeczy

    0
  • Pomocny post
    #28 18 Cze 2013 17:54
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Raczej nic nie spalisz, ale mogą być kłopoty, gdyż BT150 potrzebuje do wyzwolenia prąd bramki 15mikroA (typowo), a BT151 2mA - czyli ponad 100 razy większy. Może być problem z wyzwalaniem tyrystora, inny będzie zakres regulacji R5,

    0
  • #29 18 Cze 2013 19:32
    danio8522
    Poziom 12  

    Dobra a jeszcze nie miał 1N5381B i kupiłem sześć diod zenera 68V 1,3W ,,, razem daje 408V czyli miesci się w 400V moc z sumowana 7,8W Moim zdaniem będzie poprawnie działało co wy o tym sądzicie??? Proszę o dopowiedz to jeszcze zamówie oprócz tyrystora te diody gdyby była potrzeba

    0
  • #30 19 Cze 2013 16:28
    danio8522
    Poziom 12  

    odpowiedzcie na powyższe pytanie , stwierdzenie i daje już spokój

    0