logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować OWA Yagi z szerokim pasmem odbioru? Wytyczne i obliczenia

wstopek 10 Cze 2013 11:06 1527 2
REKLAMA
  • #1 12401440
    wstopek
    Poziom 2  
    Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu interesuję się tematyką anten odbiorczych. Mam za sobą już kilka mniej lub bardziej udanych prób budowy anten Yagi, jednakże zawsze były to "konstrukcje" robione pod jedną częstotliwość. Kilka dni temu, przeszukując zagraniczne fora natrafiłem na termin - OWA (Optimized Wideband Antena) w odniesieniu do anteny tego typu. Z tego co zrozumiałem poszerzenie pasma odbioru tej konstrukcji wiąże się z pewnym zmniejszeniem jej zysku.

Chciałbym hobbystycznie wyliczyć sobie taką antenę, jednakże nigdzie nie mogę natrafić na szczegóły jej budowy. Kilkukrotnie natrafiłem na wskazówki typu:

- oblicz reflektor na najniższą, radiator na średnią, a direktory i odstępy między nimi na najwyższą częstotliwość, lub
    - reflektor i radiator na najniższą a resztę na najwyższą częstotliwość pasma, które chcesz odbierać.

Może ktoś z zacnych forumowiczów słyszał o czymś takim i zna choćby teoretyczne wytyczne w tej kwestii?

Dzięki i pozdrawiam.

Tytuł poprawiłem. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12405228
    rysta
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Termin - OWA jest lekko mylący. Używany jest w kontekście tzw "szerokopasmowych" anten nadawczo-odbiorczych dla amatorskich pasm VHF/UHF (oczywiście nie wyłączając niższych zakresów częstotliwości używanych przez amatorów).
    Antena-szerokopasmowa najczęściej oznacza, że antena charakteryzuje się zadawalająco niskim współczynnikiem fali stojącej w zakresie pasm amatorskich, przykładowo 144 -146MHz, 430-440MHz itp.
    Istnieje szereg programów umozliwiających łatwe obliczanie anten YAGI-UDA. Większość z nich nie optymalizuje wyników pod kątem szerokopasmowości takiej jak się domyślam, Kolega oczekuje. Inne są wymagania krótkofalowca a inne np użytkownika szerokopasmowego skanera. Niestety, szerokopasmowość, zysk kierunkowy/energetyczny są wielkościami w duzym stopniu przeciwstawnymi, stąd trudność zaprojektowania uniwersalnej anteny.
    Po wpisaniu w googlach klucza: "YAGI calculator" uzyskuje się co najmniej kilkadziesiąt użytecznych wyników.
    Użyteczne może też być wykorzystanie popularnych programów 4NEC2 i Mmana-Gal (do ściągnięcia z netu). Są to łatwe w uzyciu programy do projektowania i analizy systemów antenowych. Oba wymagają pewnego backgroundu teoretycznego.
  • #3 12408661
    wstopek
    Poziom 2  
    Dzięki za wyjaśnienie.

Przeglądałem ostatnio oferty kilku sklepów i często pojawiają się tam konstrukcje przypominające anteny Yagi, które dość nieżle (jak pokazane jest na wykresach) odbierają sygnał TV cyfrowej od 21 do 69 kanału. Anteny te wyglądają całkiem tradycyjnie, jednakże za reflektorem posiadają coś na kształt ekranu zbudowanego z kilku "direktorów". Myślałem, że są to ów zoptymalizowane pod szerokopasmowość anteny Yagi.
REKLAMA