Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu interesuję się tematyką anten odbiorczych. Mam za sobą już kilka mniej lub bardziej udanych prób budowy anten Yagi, jednakże zawsze były to "konstrukcje" robione pod jedną częstotliwość. Kilka dni temu, przeszukując zagraniczne fora natrafiłem na termin - OWA (Optimized Wideband Antena) w odniesieniu do anteny tego typu. Z tego co zrozumiałem poszerzenie pasma odbioru tej konstrukcji wiąże się z pewnym zmniejszeniem jej zysku.
Chciałbym hobbystycznie wyliczyć sobie taką antenę, jednakże nigdzie nie mogę natrafić na szczegóły jej budowy. Kilkukrotnie natrafiłem na wskazówki typu:
- oblicz reflektor na najniższą, radiator na średnią, a direktory i odstępy między nimi na najwyższą częstotliwość, lub
- reflektor i radiator na najniższą a resztę na najwyższą częstotliwość pasma, które chcesz odbierać.
Może ktoś z zacnych forumowiczów słyszał o czymś takim i zna choćby teoretyczne wytyczne w tej kwestii?
Dzięki i pozdrawiam.
Tytuł poprawiłem. [SP5ANJ]
Chciałbym hobbystycznie wyliczyć sobie taką antenę, jednakże nigdzie nie mogę natrafić na szczegóły jej budowy. Kilkukrotnie natrafiłem na wskazówki typu:
- oblicz reflektor na najniższą, radiator na średnią, a direktory i odstępy między nimi na najwyższą częstotliwość, lub
- reflektor i radiator na najniższą a resztę na najwyższą częstotliwość pasma, które chcesz odbierać.
Może ktoś z zacnych forumowiczów słyszał o czymś takim i zna choćby teoretyczne wytyczne w tej kwestii?
Dzięki i pozdrawiam.
Tytuł poprawiłem. [SP5ANJ]