Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie

10 Cze 2013 18:27 3597 21
  • Poziom 10  
    Witam Kolegów.

    Posiadam:
    - Intel i5-3570K
    - MSI Z68A-G43 (G3)
    - 2x GoodRam 2GB 1333MHz CL9
    - 2x Kingston HyperX 1333MHz CL7
    - RAID0 Samsung HD322HJ 320GB + SSD SanDisk 120GB
    - Sapphire Radeon HD6770 1GB
    - Corsair VS650 650W
    > 5 wentylatorów 120/140 w tym 1 LED

    System operacyjny: Windows 7 Home Premium x64

    Niedawno przesiadłem się z AMD Athlon 631 x4 + Sapphire Pure Platinum A75 na w/w platformę i tu zaczęły się problemy. Przy podłączonych wszystkich wentylatorach, w tym 2 do płyty głównej, doświadczam "losowych" zwiech komputera: a to raz w grze, a to raz w przeglądarce (Chrome), a innym razem nic się nie dzieje. Pierwszym efektem zwiechy jest czarny ekran, jednak nie jest to wygaszenie/uśpienie monitora, wręcz przeciwnie - jest włączony, ale wyświetla czarny obraz. Drugim objawem jest buczenie w głośnikach - regulowane, czyli jak ściszę głośniki to i ciszej buczy. Buczenie następuje zawsze kilka sekund po czarnym ekranie. Jedynym sposobem na ożywienie komputera jest twardy reset.

    Zauważyłem, że po odłączeniu wentylatorów od płyty głównej problem niemal zanika, co jednak nie znaczy, że przestaje występować.

    Pytanie:
    Co może być tego przyczyną?

    Spróbowałem już:
    - Reinstall systemu (kilkukrotny)
    - Reinstalacja/aktualizacja sterowników
    - Kupno dysku ssd i zainstalowanie na nim systemu
    - Zmiana ramu (stąd dwie różne pary ramu w opisie na górze)
    - Zmiana zasilacza
    - Obniżenie taktowania procesora
    - Odciążanie płyty głównej

    Moimi ostatnimi podejrzanymi są karta graficzna lub płyta główna. Z racji, że ramy i dysk miałem sobie kupić to sobie kupiłem, ale więcej pieniędzy wywalać niepotrzebnie nie zamierzam i oto właśnie się zwracam do Was z pytaniem co dalej począć, co dalej sprawdzać? Poniżej screeny w IDLE.

    Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 10  
    Przełożyłem kartę ze złącza PCI-E 3.0 do PCI-E 2.0 - efekt ten sam. Wystarczyło 30 sekund w BF3.
    Czy żeby wykluczyć kartę graficzną wystarczyłoby użyć Intel HD 4000 w i-Mode?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 43  
    pawelr98 napisał:
    Czy żeby wykluczyć kartę graficzną wystarczyłoby użyć Intel HD 4000 w i-Mode?
    Na czas testu wyjąć całkowicie hd6770 - prawdopodną przyczynę.
  • Poziom 10  
    Efekt był taki, że tym razem ekran nie wyświetlał czarnego obrazu i po prostu miałem stopklatkę, ale jednak się zawiesił i głośniki buczały.
    Hmm.. procesor czy płyta?

    Możliwe jest, żeby procesor się przegrzewał pomimo wskazań HWmonitora temperatury maksymalnej 65C?
  • Poziom 24  
    A jakie są temperatury w biosie?
  • Poziom 10  
    36-37 stopni bez względu na to czy "świeży" start systemu czy po resecie.

    Dodam, że chłodzenie mam chłodzenie AAB Cooling Super Silent P4 PWM (byleby tylko uciszyć tę stockową piszczałkę)
  • Poziom 43  
    Sprawdzałeś memtestem i prime95?
  • Poziom 10  
    Tak, memtestem najpierw stary RAM, później nowy - po dwa cykle.
    Prime95 dopiero jak zobaczyłem Twój post. Żadnych rewelacji, wszystko przeszło. Czas testowania 20 minut, temperatura momentami 78 C przy OC 4,2GHz, ale to dlatego zacisk radiatora popuścił nieco.
    A mimo względnie pomyślnych testów wszystko się zawiesiło przy oglądaniu youtube.
    Jakieś pomysły na kolejne kroki? Może mam któreś testy powtórzyć ze specyficznymi wytycznymi?
  • Poziom 43  
    Tak, hdtune - wykresy benchmark dla wszystkich dysków.
    Prime95 zamiast testu blend - torture - ale najpierw coś zrobiłbym z tą temperaturą.
  • Poziom 28  
    Pasta termoprzewodząca jest poprawnie zaaplikowana? Cooler dobrze 'siedzi' na procu? Żaden metalowy element cooler (np. backplate) nie styka się z MOBO? MOBO nie styka się z obudową? Bolce dystansowe są zamontowane i czy jakiś przypadkiem nie został pod płytą?
  • Poziom 10  
    safbot1st napisał:
    Tak, hdtune - wykresy benchmark dla wszystkich dysków.
    Prime95 zamiast testu blend - torture


    Zrobi się.

    simon1m napisał:
    Pasta termoprzewodząca jest poprawnie zaaplikowana?


    Tak jest. Nie pierwszy raz nakładałem pastę.

    simon1m napisał:
    Cooler dobrze 'siedzi' na procu?


    Niet. Jedna strona dobrze łapie, druga nie - gwint na blaszce od zacisku się wyrobił tzn. po tym jak wymieniłem pastę na AAB Cooling Thermal Grease 2 nie mogę dokręcić śruby, nie chce chwycić na mocny docisk. Będę musiał użyć nakrętki.

    Swoją drogą temperatury rosną z 35 do 50 stopnie w dosłownie kilka sekund po odpaleniu czegokolwiek obciążającego procesor.

    simon1m napisał:
    Żaden metalowy element cooler (np. backplate) nie styka się z MOBO


    Nie powinien. Sprawdzę dla pewności.

    simon1m napisał:
    MOBO nie styka się z obudową? Bolce dystansowe są zamontowane i czy jakiś przypadkiem nie został pod płytą?


    Tutaj wszystko ok.


    Możliwe że źle zamontowałem procesor w socket i piny się powyginały lub któryś z nich ledwo styka. Do tej pory siedziałem na platformie AMD (Duron, Athlon, Athlon 64 x4, Athlon 64 x4) i nigdy nie miałem z tym problemów. Obecny i5-3570K jest moim pierwszym doświadczeniem z Intelem. Byłem trochę zaskoczony jak zobaczyłem piny na mobo zamiast na procesorze.
  • Poziom 28  
    Karolsoon napisał:


    Możliwe że źle zamontowałem procesor w socket i piny się powyginały lub któryś z nich ledwo styka. Do tej pory siedziałem na platformie AMD (Duron, Athlon, Athlon 64 x4, Athlon 64 x4) i nigdy nie miałem z tym problemów. Obecny i5-3570K jest moim pierwszym doświadczeniem z Intelem. Byłem trochę zaskoczony jak zobaczyłem piny na mobo zamiast na procesorze.


    Szczerze wątpię, żebyś go źle zamontował i uszkodził... Są oznaczenia i on tak idealnie wskakuje na swoje miejsce jak go poobracasz..

    Po za tym to na 99% nie jest przyczyna wysokich temperatur.

    Masz jeszcze boxowy cooler? Jeżeli go masz to spróboj na nim odpalic proca (koniecznie daj stockowe zegary).
  • Poziom 10  
    Witam ponownie.

    Zamontowałem tymczasowo SilentumPC He 1224, zegary stockowe. Temperatury w Prime na świeżej paście maksymalnie 62C na 3 rdzeniu (średnio 5 stopni cieplejszy od pozostałych) po 15 minutach torture.

    Nic metalowego nie styka płyty z obudową czy nawet samej płyty z backplate.

    Wykresy benchmark z hdtune dostarczę niebawem.

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    Obiecane benchmarki z hdtune:

    Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie

    Dzisiaj na stock 3,4GHz, chłodzenie w/w, grałem w Battlefield 3 przez 20 minut, co trochę mnie zdziwiło. Po uruchomieniu World of Tanks komputer ponownie się zawiesił. Wygląda na to jakby winna była karta graficzna. Temperatura grafiki to 53C w BF3.

    Co dalej?
  • Poziom 43  
    Dlatego prosiłem o wykresy z hdtune.
    Coś jest nie halo z tym sandiskiem SSD.
    Wykres powinien wyglądać płasko na poziomie 450 mb/s.
    Już drugi raz się spotykam, że SSD pokazuje czysty smart, ale ma problemy z transferem.
    Kabel? (zmienić na próbę) Ustawienia trybu pracy? (bios?).
  • Poziom 10  
    Powrót do ustawień domyślnych płyty głównej załatwił sprawę.
    Nie wiem jednak dlaczego. Co było źle ustawione? Może EIST i C1E mają na to wpływ? Nie zmieniałem niczego, czego bym nie znał.

    Przypomniałem sobie, że przed zmianą zasilacza miewałem problemy z rozłączaniem się sprzętów podłączonych pod USB. Dlatego też zmieniłem zasilacz i rozpocząłem grzebanie w ustawieniach BIOS'u.

    Wstyd, ciuś ciuś.

    Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

    Dzisiaj rano, pierwszy raz od 5 dni znowu się pecet zawiesił. Tym razem jednak po kilkunastu sekundach sam się zresetował. Problem więc pozostał.
  • Poziom 43  
    Intel i5-3570k + MSI Z68A-G43 + HD6770 = black screen, zwiecha i buczenie
    Koledzy, a dlaczego tu ma Karolsoon 9.152v na linii 12v?
    Nie znam się na intelach - tak ma być? Oszczędznie energii na lini 12v??

    EDIT: ok, doczytałem się gdzieś, że to przekłamanie programu.
    Jednak idąc tym tropem i biorąc pod uwagę objaw:

    Karolsoon napisał:
    Drugim objawem jest buczenie w głośnikach - regulowane, czyli jak ściszę głośniki to i ciszej buczy. Buczenie następuje zawsze kilka sekund po czarnym ekranie. Jedynym sposobem na ożywienie komputera jest twardy reset.


    Może warto sprawdzić napięcia miernikiem wg instrukcji tu na elektroda.pl:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Wiem, że testowałeś na innym zasilaczu, może być jednak też problem z zasilaniem po stronie płyty głównej - niezależny od zasilacza.

    Spróbuj też wyłączyć owy układ dźwiękowy który buczy po zawieszce, w biosie na pewno jest gdzieś opcja. Możesz też na próbę wyłączać pewne układy płyty głównej np. lan, usb, oczywiście tylko na potrzeby zlokalizowania niestabilności.
    U mnie na przykład spalony lan wiesza system po 5-10min. a jak go wyłączę w biosie problem znika.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Sprawdzę napięcia miernikiem. Może to jednak trochę zająć, bo jestem w trakcie przeprowadzki.

    Tak, głośniki buczą, ale tylko wtedy, kiedy komputer zawiesi się w trakcie odtwarzania jakiejś ścieżki dźwiękowej. Nie buczy za każdym razem a jedynie zapętla bardzo którti wycinek dźwięku, który był w danej chwili odtwarzany. Jeżeli zawiesi się w trakcie używania przeglądarki i w tle nie ma dźwięku to i buczenia nie ma.

    UEFI spread spectrum? Sprawdzę.
  • Poziom 43  
    miecho18 napisał:
    A co do sprawdzania procesora to daruj sobie prime. Nie obciązy ci 4 jaj chyba że ustawisz koligacje.
    Skąd taka informacja? Prime95 obciąża wszystkie rdzenie - zdaje się niewłaściwie używałeś programu albo masz starą wersję.
  • Użytkownik usunął konto