Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Volvo V40 1.9 DI - Nie kręci rozrusznik-sprawny, nie odpala,

10 Cze 2013 20:01 12309 9
  • Poziom 12  
    Witam.
    Mam wielki problem. Otóż moje V40 (2000r) po prostu umarło. Po normalnej jeździe i załatwieniu sprawy w urzędzie już nie odpalił. Nie kręci nawet rozrusznik. Nie świeci kontrolka silnika ani servis. Myślałem, że to wina rozrusznika ale jednak nie bo podałem napięcie bezpośrednio na rozrusznik i kręci ale nie odpala w dalszym ciągu. Stacyjka ok, przekaźnik silnika ok, paliwo jest.. Nie mam już pomysłu.
    Co jeszcze może być przyczyną takiego stanu?
    Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 39  
    Np. brak paliwa. Ciężko coś określić - za mało danych.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 12  
    Paliwo jest. A nawet jakby nie było to rozrusznik powinien dostawać napięcie.
  • Poziom 33  
    Zasilanie ECU, kostka stacyjki itp.
  • Poziom 12  
    Stacyjka sprawdzona, jest w porządku. Wszystkie bezpieczniki ok. A gdzie w tym aucie znajduje się komputer?
  • Poziom 13  
    jak sprawdziłeś stacyjke ? napiecie po zapłonie wychodzi?

    Dodano po 2 [minuty]:

    sprawdż czy dochodzi napiecie do stacyjki i czy wychodzi w momecie przekrecania
  • Poziom 12  
    Napięcie na stacyjce jest. Zrobiłem mostek w kostce i nic z tego. Dodam, że po bezpośrednim podaniu napięcia na automat rozrusznika ten kręci ale samochód nie zapala.. Podejrzewam blokadę immobilizera ale nie zaświeca się kontrolka, która sygnalizowała by jego złe działanie.
  • Poziom 13  
    jeśli byłaby to wina immo to kontrolka by sygnalizowała .podepnij pod kompa zacznij od tego najlepiej .mógł jakiś czujnik polecieć
  • Poziom 12  
    Problem rozwiązany!
    Winą było zasilanie modułu immobilisera.. Zamiast 12v podawane było niecałe 2v. Przez to też kontrolka immo nie paliła się.
    Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam!