Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie w kierownicy Opel Astra

Andrzej Szyszkiewicz 03 Mar 2005 08:29 10951 13
    Andrzej Szyszkiewicz
    Level 11  
    Mam opla Astra 2 r. 1999 z poduszką powietrzną lecz bez sterowania radia w kierownicy a chciałbym dorobić takie sterowanie. Co należy zrobić i dokupić abym to zaczeło działać. Czy wystarczy samo sterowanie (Przyciski z przewodami które są instalowane w kierownicy) włożyć do kierownicy (które można kupić za 50PLN na allegro) czy konieczna jest wymiana kierownicy. Czy macie jekieś inne propozycje.
    Nawigator
    Level 33  
    Witam,
    na pewno trzeba zacząć od zainstalowania klawiszy w kierownicy, po dokładnym sprawdzeniu czy same przyciski wystarczą czy potrzeba jeszcze dodatkowo styki na kolumnę.
    Zestaw od Opla będzie chodził bez interfejsu z radiem oplowskim z wejsciem dodatkowym.
    Inne radia (nie piszesz jakie masz) potrzebują przystawki, czasem są fabryczne w serwisach ale drogie. Napisz jakie masz radio i czy ma wejście do sterowania z kierownicy.
    Pozdr. N.
    Andrzej Szyszkiewicz
    Level 11  
    Radio zamierzam dopiero kupić (moje typy to Alpine 9827RM lub Pioneer DEH-4700) natomiast jak mogę sprawdzić czy mam "wejście do sterowania z kierownicy" (w pewnym miejscu powinna być kostka a jak tak to jak wygląda?). Jak dobże rozumiem chcesz mnie zapyć czy moja kierownica ma poprowadzoną instalację a niema tylko przycisków, niewiem to zależy od OPLA czy nawet w modelach bez przycisków sterowania domyślnie taką instalacje zamontował. Nie jestem pierwszym właścisielem więc nie znam szczegółów.
    -Czy wymiana całej kierownicy jest konieczna czy wystarczy wymienić przyciski do streowania?

Pozdrowienia
    Andrzej
    650ccm
    Level 13  
    Tez mam astre i przyznam szczerze ze ciekawi mnie to co robisz bo kiedys sam takie cos chcialem zrobic.Z tego co sie dowiedzialem to zeby to zrobic potrzeba tych przelacznikow i jakiejs tasmy. Nie wiem czy jest ona fabrycznie w kazdej astrze( choc nie wykluczone, bo gdy montowalem c zamek gumki od slupka to tylnych drzwi byly w slupkach schowane:))Tasma musi byc podprowadzona pod kierownice i tam laczyc sie poprzez kostke z przyciskami. Tasma oczywiscie idzie do radia. Jak bedziesz juz wiedzial to daj odpowiedz bo sam jestem ciekaw. Pozdro i zycze abys to zrobil:)
    Nawigator
    Level 33  
    Znalazłem taki adapter http://www.piloty.pl/UNI20.html i być może bedę go montował (jak sie klient zdecyduje) właśnie do Astry, z tego co pobieżnie sprawdziłem to przewód od kierownicy jest podciągnięty pod kostkę ISO można sprawdzic omomierzem - daje różne rezystancje do masy - ale jak jest wykonane podłączenie w kolumnie kierownicy to nie wiem. Moze odezwie się ktoś kto już montował.
    Pozdr. N.
    Anonymous
    Anonymous  
    Nawigator
    Level 33  
    Witam, czyli z tego co pisze elektrit same plastiki z przyciskami z allegro nie podejdą do zwykłej kierownicy oplowskiej? Trzeba inną? bo to tak wyglada jakby można było podmienić te wstawki plastikowe, chyba że są różne typy samych kół kierownic. I jeszcze ta taśma, ciekawe ile kosztuje.
    Czyli może lepiej zastosować opcję z drążkiem Sony na wejscie adaptera j.w. to taniej wyjdzie.
    Czy ktoś juz taki zestaw stosował?
    Pozdr. N.
    Andrzej Szyszkiewicz
    Level 11  
    Doprowadzenie Astrę do instalacji orginalnej nie jest tanie:
    1. Nowa kierownica ze sterowaniem 200-250 PLN
    2. Taśma pod kierownicę 100-120 PLN
    3. Wykonanie instalacji (niektórzy moga zrobić to samemu)

łącznie 300-370PLN

Tańszy biznes to dostosowanie sterowania radia do sterowania Joystikiem SONY (ale według mnie lepiej wygląda sterowanie w kierownicy ) :

1. Joystikiem SONY 100PLN
    2. Adapter 120 PLN
    łącznie 220PLN

Dodano po 7 [minuty]:

Mam jeszcze jednio pytanie:
    Jeśli dobrze rozumiem to taśma pod kierownicą jest nawet gdy niema starowania radiem gdyż:
    1. Przyciski od klaksonu muszę się łączyć z resztą samochodu
    2. Wyzwalanie poduszki powietrznej

Jestem laikiem w tych sprawach jednak możliwe że jest są to dwie różne taśmy lub jest to druga taśma którą nalęzy zamontować. Proszę o pomoc

Pozdrowienia Andrzej
    manolman
    Level 2  
    Nawigator wrote:
    Znalazłem taki adapter http://www.piloty.pl/UNI20.html i być może bedę go montował (jak się klient zdecyduje) właśnie do Astry, z tego co pobieżnie sprawdziłem to przewód od kierownicy jest podciągnięty pod kostkę ISO można sprawdzic omomierzem - daje różne rezystancje do masy - ale jak jest wykonane podłączenie w kolumnie kierownicy to nie wiem. Moze odezwie się ktoś kto już montował.
    Pozdr. N.

A ile cos takiego kosztuje :) ??
    Pozdro
    zbigio
    Level 11  
    Quote:
    Znalazłem taki adapter http://www.piloty.pl/UNI20.html i być może bedę go montował (jak się klient zdecyduje) właśnie do Astry,

Taki pilot umożliwi sterowanie z kierownicy radiem niefabrcznym? Pytam bo chcę wstawić do Astry II coś z MP3 zamiast fabrycznego CARa 400 a zależy mi na zachowaniu sterowania z kierownicy. Niestety adaptery Sony czy JVC kosztują 350 -400 zł a inni producenci pewnie nie są tańsi. Pomyślałem więc że może dzięki tym schematom uda się we własnym zakresie zrobić odpowiednią przejściówkę. Zależy mi głównie na adaptacji Blaupunkta Milano. Proszę o konstruktywną krytykę lub inne rozwiązanie.
    Maras_23
    Level 18  
    Eh.. z tym sterowaniem to nie jest chyba taka prosta sprawa. Ja mam sterowanie fabrycznie zamontowane w Peugeocie 206. Do tego mam radio Kenwood'a które nie ma zbytnio możliwości podłączenia takiego joysticka. Jeśli nie masz wyprowadzonych kabli w postaci odpowiedniej kostki to bedziesz mial duzo zabawy.. U mnie joystick od radia polaczony jest z komputerem a dane z niego sa wysylane do radia magistrala multiplex wiec nie jest latwo. Na stronie www.studio24.prv.pl sa opisane wtyczki od joystickow w odpowiednich modelach samochodow, jednak Ty bedziesz musial chyba wymienic kierownice i dokupic odpowiednie okablowanie. No i do tego odpowiednia przejsciowke do odpowiedniego radia. Drogo...

--
    Pozdry,
    Marek.
    zbigio
    Level 11  
    Quote:
    Montowałem w Oplu do JVC, działa bezbłęd, do Blaupunkta pewnie tak samo. Kierownica miała fabryczne klawisze. No i nie 300.-. Tu był post o tym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1323007&highlight=#1323007
    Pozdr. N.

Wielkie Dzięki za info. jeśli to cudo kosztuje 129 złociszy to jest to niewątpliwie bardzo atrakcyjna cena. Fejsik do Blaupunkta to 350-400 zł
    Jeszcze raz dzięki i pozdrówka
    zbigio
    zbigio
    Level 11  
    W końcu kupiłem ten fejsik. Cena 129 zl + 7,50 za wysyłkę I działa z Blaupunktem Milano. Z innymi modelami pewnie też. Polecam posiadaczom Opli którzy chcą zmienić radio ale zachować sterowanie z kierownicy. Jedyna niedogodność to brak wyświetlania informacji z radia na TIDzie ale tego podobno nie można obejść bo Blaupunkt nie daje sygnału na kostkę i niema skąd go wyciągnąć