Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen xsara picasso 2009 1.6 - BSM b3 - uruchomienie halogenów

kantor8 11 Jun 2013 21:16 4281 19
    kantor8
    Level 9  
    Witam, mam citroena xsarę picasso 2009r. Auto nie miało halogenów w zderzaku. Postanowiłem zamontować halogeny> wiązka do halogenów jest > skrzynka BSM jest typu B3. Jaki przełącznik zespolony kupić żeby to można było uruchomić. Na co zwrócić uwagę? Na przełączniku powinno być na manetce "włączanie halogenów". Ja mam dodatkowo jeszcze głośnik na Pająku. czy może być kupiony np z Tempomatem a potem tempomat wypnę? - pytam dlatego że z tempomatem znalazłem podobny.
    kybernetes
    Level 39  
    Nie trzeba zmieniać przełącznika.
    Anonymous
    Anonymous  
    kybernetes
    Level 39  
    W Xsarze Picasso wszystkie montowane skrzynki obsługują przednie mgielne. A dla pewności - sprawdzić obecność bezpiecznika F6.
    kantor8
    Level 9  
    Ale jak dobrać pająka. U mnie nie ma podwójnego włącznika na przeciwmgielne. Są różne rodzaje, ale bardzo podobne do siebie.
    -- jedne mają głośnik z przodu, inne z boku,
    -- jeszcze niektóre mają system Cruise,
    Znalazłem taki jak u mnie tylko tamten ma system Cruise (tempomat), czy jak wypnę tempomat to powinno mi się uruchomić?
    kybernetes
    Level 39  
    kantor8 wrote:
    U mnie nie ma podwójnego włącznika na przeciwmgielne.

Żaden nie ma takiego wyłącznika, przednie mgielne są sterowane sekwencyjnie: jedno naciśnięcie zapala przednie, drugie zapala tylne - i odwrotnie. Różnią się jedynie nadrukiem. na gałce.

kantor8 wrote:
    czy jak wypnę tempomat to powinno mi się uruchomić?

Gałka tempomatu w niczym nie przeszkadza, to element dokładany i można ją wypiąć.

Oczywiście COM musi być właściwy dla pojazdu i daty a po wymianie trzeba skonfigurować BSI.
    kantor8
    Level 9  
    kybernetes wrote:
    Oczywiście COM musi być właściwy dla pojazdu

com2000 mam w samochodzie, a dysponuje pająkiem com200X - czy zadziała?

kybernetes wrote:
    i daty a po wymianie trzeba skonfigurować BSI

a daty co mają oznaczać??? Bo numer części będzie na pewno inny niż u mnie (u mnie nie obsługuje przednich halogenów.
    kybernetes
    Level 39  
    kantor8 wrote:
    com2000 mam w samochodzie,

Jak masz to go sobie tam zostaw, do zamontowania przednich świateł mgielnych nie musisz go wymieniać.
    kantor8
    Level 9  
    kybernetes wrote:
    Jak masz to go sobie tam zostaw, do zamontowania przednich świateł mgielnych nie musisz go wymieniać.
    No to jak mam uruchomić przednie przeciwmgielne? jak na manetce mam tylko włączanie na tył auta.
    kybernetes
    Level 39  
    kantor8 wrote:
    jak mam uruchomić przednie przeciwmgielne? jak na manetce mam tylko włączanie na tył auta.
    kybernetes wrote:
    przednie mgielne są sterowane sekwencyjnie: jedno naciśnięcie zapala przednie, drugie zapala tylne - i odwrotnie. Różnią się jedynie nadrukiem. na gałce.
    kybernetes wrote:
    trzeba skonfigurować BSI.
    Anonymous
    Anonymous  
    kantor8
    Level 9  
    georgesgr wrote:
    O ile pamietam, B3 nie obsluguje przeciwmgielnych.

BSM b2 nie obsługuje halogenów, BSM B3 obsługuje halogeny.
    kybernetes wrote:
    przednie mgielne są sterowane sekwencyjnie: jedno naciśnięcie zapala przednie, drugie zapala tylne - i odwrotnie. Różnią się jedynie nadrukiem. na gałce.

PO czym rozpoznać że pająk obsługuje przeciwmgielne, Ja mam pająka Delphi, com2000, czy są jakieś numery po których rozróżnię że pająk będzie obsługiwał halogeny.

Wczoraj zakładałem innego pająka, COMN200X delphi, PO założeniu nic nie działało (światła, halogeny, kierunkowskay, wycieraczki, auto nawet nie zapalało).

Czy można do mojego przełożyć sam włącznik (manetkę kierunkowskazu) z nadrukiem halogenów??
    Anonymous
    Anonymous  
    kantor8
    Level 9  
    georgesgr wrote:
    "Pajakow" o tym samym wygladzie jest kilkadziesiat modeli. Roznice sa glownie w oprogramowaniu.

no to skąd wiedzieć jaki kupić żeby u mnie zadziałało? Po czym rozpoznać?
    Anonymous
    Anonymous  
    kybernetes
    Level 39  
    COM musi być tego samego typu, w tym przypadku musi to wiec być COM2000, inaczej nie dogada się z BSI. Reszta jak wyżej.
    Rozpoznawanie włączenia świateł mgielnych nie jest realizowane przez COM a przez BSI. COM przesyła jedynie informację o przekręceniu gałki i zwarciu styków.
    kantor8
    Level 9  
    Co jeżeli bym spróbował wymienić manetkę z Pająka co ma com200x do mojego co jest com2000? Czy zadziała?

Jeżeli nie to rozumiem że tylko nr com ma znaczenie? Są jeszcze nr PSA......., i nr fabryczny delphi ......oraz nr daty...... Czy te mają jakieś znaczenie. ???
    Anonymous
    Anonymous  
    kantor8
    Level 9  
    teraz już sprawę załatwiłem, Włączyłem przez BSI funkcję swiateł przeciwmgielnych na starym pajaku. TZN nie ma na nim nadruku o funkcji świateł przednich, jednak jak pisze kolega
    kybernetes wrote:
    kybernetes napisał:

Podsumowując: Xsara Picasso lift 2009r 1.6 benzyna - BSM B3 - kable do halogenów są - pająk com2000 - wystarczy założyć halogeny - uruchomić przez Program planet funkcję świateł przeciwmgielnych.