Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kasa fiskalna Mała Plus - Ładowanie akumulatora.

DjMapet 12 Jun 2013 01:34 15567 6
    DjMapet
    Level 43  
    Witam.
    Chodzi o to, czy wewnętrzny akumulator w/w kasy fiskalnej, jest ładowany od momentu włączenia zasilacza do sieci, czy jest ładowany dopiero od momentu włączenia kasy, oczywiście po uprzednim włączeniu zasilacza do sieci.
    Instrukcja nie wyjaśnia tego zagadnienia.

Do moderatorów: jeśli pytanie zadałem w niewłaściwym dziale, to proszę o przeniesienie do tego właściwego.

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    grubas
    Level 40  
    Cały czas jest ładowany jak tylko jest podpięty zasilacz.
    Nie ma znaczenia czy kasa jest wyłączona czy włączona.
    DjMapet
    Level 43  
    grubas wrote:
    Cały czas jest ładowany jak tylko jest podpięty zasilacz.
    Nie ma znaczenia czy kasa jest wyłączona czy włączona.

Też dotychczas byłem tego pewny, jednak po ostatniej wizycie, serwisant zalecił by po podłączeniu kasy do sieci, zostawić ją włączoną, bo - jego zdaniem - tylko wtedy jest ładowny wewnętrzny akumulator. ???
    Kasa na co dzień używana jest od kilku do kilkunastu godzin dziennie, na zasilaniu wewnętrznym (akumulator), a pozostały czas (12-16h) jest podłączona do sieci w celu naładowania akumulatora. Dotychczas, często zdarzało się, że po wydrukowaniu tylko kilkunastu paragonów, kasa wyświetlała komunikat: "naładuj akumulator" i się wyłączała. Od kilku dni, podczas ładowania akumulatora, zostawiam - jak zalecił serwisant - kasę włączoną i jak na razie, podczas pracy na akumulatorze, nie pojawia się powyższy komunikat i się nie wyłącza.
    Co Ty (Wy) na to?

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    bob82
    Level 2  
    Jeśli chodzi o Novitusa to kasa Nano E ma wbudowany układ sterujący ładowaniem akumulatora podtrzymującego napięcie. Czyli aku ładuje się niezależnie czy kasa jeś fizycznie włączona i podpięta do sieci czy tylko jest podpięta do sieci. Sygnalizują to diody: czerwona ładowanie aku, zielona - aku naładowany.
    W modelu Mała Plus niestety tego nie ma. Dlatego w twojej kasie ładowanie aku, gdy kasa jest wyłączona mimo, że zasilacz jest podłączony do sieci daje to powolny i bardzo minimalny efekt. Serwisant miał rację. Ale jak to jest z akumulatorami, prędzej czy później nawet ładowanie nie pomoże i każdy akumulator "zdechnie".
    Np. w autach - max co 5lat trzeba wymienić. Takie tam sposoby producentów, żeby klient dał zarobić:(
    DjMapet
    Level 43  
    bob82 wrote:
    W modelu Mała Plus niestety tego nie ma.

I tu tkwi chyba problem Małej, bo nie wiadomo kiedy akumulator jest w pełni naładowany. "Bateryjka" z wyświetlacza pokazuje że aku jest niby naładowany.
    Eksperymentalnie, nie włączyłem podczas ładowania kasy i pomimo tego że była podłączona do sieci ok. 18 godż. następnego dnia aku zdechł po wydrukowaniu dwudziestu kilku paragonów. Następnego dnia zostawiłem kasę włączoną podczas ładowania aku (ok 16 godź) i kasa drukowała bez problemów paragony do samego końca jej pracy tego dnia.
    Zastanawia mnie tylko, dlaczego producent nie poinformował o takich kruczkach w instrukcji obsługi, wtedy nie musiał bym się z nią męczyć tyle lat.

Dziękuję i pozdrawiam.
    kolo
    Level 20  
    Wa kasie małej akumulator ładowany jest cały czas ! Nie wiem po co wypisywać takie głupoty, lepiej podłączyć miernik i sprawdzić co dzieje się po wyłączeniu kasy ! Należy jednak pamiętać że kasa do normalnej pracy potrzebuje sprawnego, naładowanego akumulatora, ponieważ w trakcie drukowania prądu o natężeniu kilku amperów może dostarczyć tylko aku. Jeśli akumulator nie jest naładowany lub niesprawny kasa wyłącza się przy próbie wydruku. Brak ładowania to uszkodzone : F2, F1, U5, C4. Pozdrawiam
    DjMapet
    Level 43  
    Nie jestem serwisantem a tylko użytkownikiem w/w kasy, więc niczego nie pomierzę.
    Z początkiem kwietnia jest serwis kasy, więc napomknę o tym pomierzeniu serwisantowi, tym bardziej iż ostatnio zdarzają się problemy z jednym wyświetlaczem.
    Jak już pisałem wyżej, jak jest włączona podczas ładowania, to później bez problemu na samym akumulatorze pracuje nawet kilkanaście godzin. Jak jest wyłączona podczas ładowania, wydrukuje najwyżej ok. dwadzieścia paragonów.

Pozdrawiam.