Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skoda fabia 2002 r wariuje centralny zamek

lesnakuna85 12 Jun 2013 22:24 26967 12
    lesnakuna85
    Level 9  
    Quote:
    witam mam problem z Fabia 1.4 moi 2002 rok w czasie jazdy auto zamyka się i otwiera dodam że samochód jest otwierany z pilota i do zamka nikt dawno nie wykładał nawet kluczyka
    arktik1
    Level 27  
    Jeśli jest tam dorabiany centralny:
    Zacznij od sprawdzenia połączenia siłownika sterującego w drzwiach kierowcy(przetarte kable i inne).
    Przekręć kilka razy kluczem i zobacz czy otwiera i zamyka pozostałe zamki.
    Mogło się zdarzyć że po latach przesunięte cięgno powoduje zwieranie styków pomocniczych w siłowniku sterującym.
    lesnakuna85
    Level 9  
    Centralka jest oryginalna założona fabrycznie a zamek mam tak zapieczony że nie mogę przekręcić kluczyka
    arktik1
    Level 27  
    "Centralka jest oryginalna"
    Centralę zostaw na razie w spokoju.
    Musisz najpierw zdiagnozować uszkodzenie.
    Masz przycisk do ryglowania, jak możesz zamknąć samochód od środka?
    lesnakuna85
    Level 9  
    Nie ma przycisku regulowania mogę zamknąć auto od środka przez dzyndzla w drzwiach
    arktik1
    Level 27  
    Jeśli możesz zamknąć i odtworzyć przez dzyndzel w drzwiach to sprawdź czy też możesz to zrobić drzwiami pasażera.
    Jeśli nie to znaczy że siłownik sterujący masz tylko w drzwiach kierowcy.
    Zdejmij boczek od drzwi i odłącz siłownik od wiązki kabli, izolując je aby nie było zwarcia, Sprawdź przy okazji czy wiązka łączenia drzwi z karoserią nie jest popękana na zgięciu.
    Pojeździj samochodem.
    Napisz co się dzieje.
    bleur
    Level 10  
    Witam mam problem ze skoda fabia sedan 1.9 SDI z rocznika 2002. Nie chcę zaśmiecać forum więc pozwolę sobie podpiąć się tutaj. Nie działa mi zamykanie auta z pilota a nawet kluczykiem. Wymieniłem baterie na nową a auto nie reaguje na komendy, dioda świeci bez przerwy bardzo delikatnym światłem a po naciśnięciu przycisku gaśnie. Może raz się zdarzyło, że zapaliła się na chwile normalnie. Na dodatek przy próbie zamknięcia drzwi kluczykiem zamek też wariuje. Przekręcam w prawo blokują się drzwi ale gdy wracam kluczykiem na pozycję neutralną aby usunąć go z zamka to wszystkie drzwi się odblokowują a okna automatycznie się opuszczają. Ciekawi mnie jaka może być przyczyna i czy naprawa będzie kosztowna. Będę wdzięczny za pomoc...
    Andrzej7870
    Level 14  
    Masz zwarcie, albo padnięty siłownik sterujący. W zamku po stronie pasażera masz siłownik sterujący i jest taki sam efekt?
    bleur
    Level 10  
    Zamek mam tylko od strony kierowcy, czyli prawej bo to anglik. Sytuacje jest taka sama dla obu stron, czyli szyby się opuszczają po próbie zamknięcia i usunięcia kluczyka z zamka. Z tyłem nie ma problemu jeśli chodzi o szyby bo nie są elektryczne, niestety zamki też się same odblokowują gdy wyciągam kluczyk z zamka. Jednocześnie cały czas coś przeskakuje w aucie,co jakiś czas słychać dźwięk jakby zamek próbował się zamknąć ale nic się nie dzieje. Po usunięci bezpiecznika zamka centralnego nie ma problemu z szybami oraz tym dźwiękiem ale nie mogę zamknąć auta. Nie wiem co to może być, mam tylko nadzieję, że nie sterownik zamka centralnego...
    Andrzej7870
    Level 14  
    Gdybyś miał siłownik sterujący po stronie pasażera to dałoby się wykluczyć zwarcie, bo sterowniki padają baaaardzo rzadko, a tak dalej są dwie opcje- zwarcie, albo siłownik.
    bleur
    Level 10  
    Chyba będę musiał pojechać do elektryka. Udało mi się uruchomić kluczyk ale chyba stracił komunikację z autem. Teraz już nie świeci się przez cały czas słabym światłem tylko normalnie przy naciskaniu guzików. Nie wiem jak to jest możliwe ale poszło dopiero wtedy gdy włożyłem dwie baterie 2032 lub cztery 2016, ledwo domknąłem obudowę ale działa. Nie chciało iść z parami baterii 2016 oraz 2025. Poza tym odkryłem, że na płytce był przylutowywany jeden podzespół, poprawiłem luty teraz tylko muszę spróbować go zaprogramować...
    bleur
    Level 10  
    Witam. Problem rozwiązany. Motor centralnego zamka po stronie kierowcy uszkodzony... Prawdopodobnie mikrostyki... Teraz pozostaje zaprogramować pilota. VAG COM 311 niestety nie działa... Spróbuję jeszcze wersji 409 ale czy to coś da to sam nie wiem a nie mam ochoty wywalić kasy na programowanie bo i tak naprawa centralnego nie była tania...
    lesnakuna85
    Level 9  
    Problem sam ustal nie wiem co było przyczyną