Witam Wszystkich.
Jestem tu nowy, choć w elektronice pracuję dosyć długo to wypadłem trochę z obiegu z TV CRT. Mam telewizor który był naprawiany po burzy a uszkodziło się w nim zasilanie i niestety odchylanie. Telewizor ruszył i obraz ma zadowalający (służy jako monitor do DVB-T). Niestety brak jest absolutnie dźwięku. Oczywiście aby nieszczęść było więcej, podczas pomiarów uszkodzonego zasilacza obsunął mi się pin pomiarowy i uszkodziłem TDA7490L
. Wymieniłem go na nowy, ale nadal dźwięku brak. Nóżka nr 6 zabezpieczenia TDA7490L powinna mieć stan wysoki około 5V. Taka wartość jest obecna. Jestem przekonany że wzmacniacze pracują bo podczas pomiarów słyszalny jest brum wejścia na układ. Odzywa się głośnik centralny, lewy i prawy oraz subwoofer. Na wyjściu słuchawkowym brak jest dźwięku, na wyjściu L i P (cinch) brak jest dźwięku. Fonia podawana jest przez scart razem z wizją (RGB), sprawdziłem wszystkie wejścia i wszystkie działają. Na pinie SOUND-ENABLE jest zgodnie ze schematem 0V. Czasami myślę że to już padł MSP3452G. Jednak mam pewną uwagę która mnie niepokoi, a mianowicie po włączeniu TV na blue screenie pojawia się informacja w lewym rogu: Format automatyczny, Stereo(wzm.zewn). Jest jakaś informacja o wzmacniaczu zewnętrznym. Jakoś nie przypominam sobie wcześniej takiego napisu. Nic z tym nie mogę zrobić, ani w SAM ani w żadnych opcjach. Bardzo was proszę o pomoc i przepraszam za zbyt długi post.
Jestem tu nowy, choć w elektronice pracuję dosyć długo to wypadłem trochę z obiegu z TV CRT. Mam telewizor który był naprawiany po burzy a uszkodziło się w nim zasilanie i niestety odchylanie. Telewizor ruszył i obraz ma zadowalający (służy jako monitor do DVB-T). Niestety brak jest absolutnie dźwięku. Oczywiście aby nieszczęść było więcej, podczas pomiarów uszkodzonego zasilacza obsunął mi się pin pomiarowy i uszkodziłem TDA7490L