Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung SSD 840 - Migracja danych, komputer nie widzi SSD jako dysku systemowego

siutek84 13 Jun 2013 22:10 11043 15
    siutek84
    Level 10  
    Witam,
    Ostatnio w celu przyspieszenia kompa zakupiłem dysk SSD Samsung 840.
    Niestety nie udało mi się przenieść danych z partycji C na dysk SSD (widziany w systemie jako F:) przy pomocy dołączonego oprogramowania Data Migration. Dlatego spróbowałem przy pomocy EaseUS Partition Master, opcja Wizard -> Clone Disk Wizard. Niby przeniósł z Dysku C na SSD, jednak mimo wszystko system nie potrafi odpalić się z dysku SSD. Już nawet poodpinałem WSZYSTKO z portów Sata, został tylko ten Samsung, ale dostaję komunikat, a w nim takie info:

"Menadżer rozruchu systemu Windows - stan 0xc000000e"

Uruchomienie systemu Windows nie powiodło się. Przyczyną może być ostatnia zmiana sprzętu lub oprogramowania.

Z jednej strony domyślam się, że komputer nie wie gdzie szukać systemu, skoro początkowo dysk SSD dostał literkę F. Z drugiej jednak strony bootloader rozpoczyna uruchamianie Windy, bo inaczej skąd w komunikacie info o problemie z uruchomieniem Windowsa, skąd komputer by wiedział że chce odpalić Winde a nie np Linuxa? :P To tak na chłopski rozum.

Może problemem są odwołania z sklonowanym dysku? Może wszystkie elementy konieczne do uruchomienia systemu odwołują się do dysku C:, a takiego dysku przecież w systemie nie ma?

Proszę o radę co robić. Wolałbym uniknąć instalacji systemu. Idealną sytuacją byłoby przeniesienie partycji C: 1:1.
    Marcin Sz.
    Level 24  
    Epox wrote:
    Instalacja nowego sprzętu (szczególnie tak ważnego) = reinstall systemu.

Z tym się nie zgodzę. Oprócz dysków zdarzało mi się przenosić cały system Windows 7 pomiędzy różnymi maszynami bez większych komplikacji.

Co do przenoszenia systemu na dysk SSD to polecam Paragon Hard Disk Manager: http://www.paragon-software.pl/products/id,215

Pozdrawiam,
    Marcin
    siutek84
    Level 10  
    Epox wrote:
    Instalacja nowego sprzętu (szczególnie tak ważnego) = reinstall systemu. Po co komplikować sobie życie ?

Komplikowaniem życia właśnie byłaby reinstalka, a potem przywracanie wszystkich programów, maili, archiwum GG i innych istotnych elementów do stanu sprzed reinstalki.

A jeśli istnieją programy, które umożliwiają przeniesienie systemu z programami 1:1, to dlaczego z nich nie skorzystać? Po to zostały wymyślone by zaoszczędzić roboty.
    Epox
    Level 38  
    Marcin Sz. wrote:
    Z tym się nie zgodzę. Oprócz dysków zdarzało mi się przenosić cały system Windows 7
    No jeśli kupujesz dysk ssd żeby mieć tylko troszkę lepszy transfer niż zwykłe Hdd to jak najbardziej. Ale jeśli chcesz wykorzystać pełne jego możliwości (za które nie mało zapłaciłeś) to bez reinstalu ciężki temat.
    siutek84 wrote:
    umożliwiają przeniesienie systemu z programami 1:1
    są oczywiście i jest to proste do wykonania ale nie uzyskasz sprawności takiej jak przy świeżej instalacji na SSD.
    Marcin Sz.
    Level 24  
    Epox wrote:
    No jeśli kupujesz dysk ssd żeby mieć tylko troszkę lepszy transfer niż zwykłe Hdd to jak najbardziej. Ale jeśli chcesz wykorzystać pełne jego możliwości (za które nie mało zapłaciłeś) to bez reinstalu ciężki temat.

Jakie inne możliwości oprócz krótkiego czasu dostępu (co za tym idzie braku konieczności defragmentacji dysku) i wysokich transferów masz na myśli?
    Epox
    Level 38  
    Sobie kolega poczyta o komendzie Trim i czy po klonowaniu dysku system z nich korzysta ... I odpowiedź jest prosta ... ale widzę że kolega wie lepiej więc nie ma co postów nabijać ... Pozdrawiam
    siutek84
    Level 10  
    z tego co przed chwilką wyczytałem, to funkcję TRIM można włączyć. Czyli przenoszę system i "dostosowuję" go do SSD
    Marcin Sz.
    Level 24  
    Epox wrote:
    Sobie kolega poczyta o komendzie Trim i czy po klonowaniu dysku system z nich korzysta ...

Przecież o optymalizacji systemu do pracy z dyskiem SSD jest już napisane tysiąc poradników i każdy z nich wspomina o uruchomieniu - do czego nie jest konieczne stawianie systemu od nowa...
    siutek84
    Level 10  
    Epox wrote:
    Tak ale jak by kolega nie tylko o tym czytał tylko robił to w praktyce, to może troszkę innaczej do sprawy podchodził.

Może nieco jaśniej??
    Co masz na myśli? Czy z uruchomieniem tej funkcji na już działającym systemie są jakieś problemy?
    pd1987
    Level 12  
    Widzę, że wątek ma kilka miesięcy, ale na przyszłość...

Przeszedłem przez to samo z SSD Samsung 840 EVO. Problem leżał w BIOSie, który po podłączeniu Samsunga ustawił drugi dysk (zwykły HDD) jako priorytet bootowania. Wystarczyło to przestawić i poszło.

Ja migrowałem z OCZ Solid 3 na Samsunga i zrobiłem to DiskSync'iem. Lekki i sprawny programik - skopiował wszystko perfekcyjnie, nawet błędy w BOOTMGR ;)
    sotb
    Level 11  
    SSDtoolbox intela zajmuje się wykonywaniem TRIM wg własnego harmonogramu co tydzień i to chyba każdego dysku ssd, który się do tego harmonogramu doda.
    siutek84
    Level 10  
    RoSt wrote:

taaaa... żeby to było takie piękne. To oprogramowanie było dołączone do dysku. Niestety sobie nie poradziło z zadaniem. Nie pamiętam już na czym się program wyłożył, ale wiem że sobie nie dał rady.

Skończyło się na zainstalowaniu systemu od zera, więc temat można zamknąć.