Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault laguna 2 nie odpala

slawomir stanaszek 14 Cze 2013 14:24 13947 8
  • #1 14 Cze 2013 14:24
    slawomir stanaszek
    Poziom 7  

    Witam wszystkich mam lagune2 z 2003 roku 88kw diesel. Jak codziennnie wsiadlem i auto odpalilem po przejechaniu okolo 50 km odstawilem auto i niestety juz nie odpalila.Rozrusznik krecil zupelnie normalnie jednak auto nie odpalilo. Po jakims czasie prob niestety akumulator odmowil posluszenstwa. Naladowalem na nowo akumulator i sprobowalem ponownie niestety nic po dwoch trzech probach przestal dzialac nawet rozrusznik. Teraz po nacisnieciu przycisku start stop nie dzieje sie nic .Sprawdzilem bezpieczniki w komorze silnika i w aucie od strony kierowcy sa ok. Sprawdzilem rozrusznik podlanczajac go na krodko tez jest ok.Podlaczylem kompa i wyszly cztery bledy ktore pewno sa kluczowe dla tego problemu;
    606273 spanungs versorgungs relais czyli przekaznik zasilania
    606361 lenk soileregel czyli blokada kierownicy
    606417 spanungs versorgungs relais czyli przekaznik zasilania
    606521 lenk soilerege czyli blokada kierownicy
    Mysle ze blad blokady kierownicy jest tylko bledem ktory wynika z bledu zasilania.
    Auto otwieram normalnie karta i wszystko dziala , w momencie wlozenia karty swieci tez czerwona lampka immobilaizera ale jak dobrze pamietam ona gasla po uruchomieniu silnika. Co jeszcze zauwarzylem to to ,ze po wyciagnieciu karty z czytnika kontolki swieca jeszcze przez 3 sekundy i to nie jest normalne one gasly w momencie wyciagniecia karty.Nie slysze tez po wyciagniecu karty aby blokada kierownicy dzialala.Jesli ktos mial juz podobny problem prosze o pomoc bo niewiem gdzie mam szukac.

    0 8
  • #2 14 Cze 2013 14:54
    szyba20
    Poziom 19  

    Witam
    Miałem to samo w 1,9dci 88kw czyli to co u ciebie. błędy które ci wyskoczyły są spowodowane rozładowanie akumulatora, skasuj błędy i wyczyść czujnik płożenia o ile dobrze pamiętał znajduję się on na samym przodzie silnika po prawej stronie tuż koło skrzyni. u mnie było tam sporo odłamków metalu.

    Z tym start stop to wciskaj sprzęgło i trzymaj przycisk START z tyloma błędami na 100% nie zadziała automat.

    0
  • #3 15 Cze 2013 08:39
    slawomir stanaszek
    Poziom 7  

    witam zrobilem wedlog wskazowek i nic .Wcisnalem sprzeglo nastepnie guzik start stop trzymalem przez 30 sek i nic.Czy laguna ma wylacznik uderzeniowy jesli tak to gdzie go znajde.pomocy bo juz nie daje rady.!!!!!

    3
  • #4 15 Cze 2013 11:33
    szyba20
    Poziom 19  

    Immobilizer miga gdy nie ma karty, wkładasz kartę do końca powinna zgasnąć i wtedy dopiero sprzęgło i start ale nie 30 sec powinno od razu zastartować. sprawdź jeszcze na zapasowej karcie, nie udało ci się usiąść na karcie przypadkiem ?.

    Odłącz mu akumulator na 15 min w tym czasie wyczyść dokładnie zaciski akumulatora i trzpienie, sprawdź masę która idzie od akumulatora.

    Laguna jest bardzo delikatna jeśli chodzi o elektronikę nic na sile nie rób!

    0
  • #5 15 Cze 2013 20:57
    slawomir stanaszek
    Poziom 7  

    szesc Zrobilem juz wszystko co moglem chyba zrobic ,wyciaglem akumulator ,wyczyscilem klemy sprawdzilem kostki pod akumulatorem sprawdzilem kostki na sterowniku silnika i nadal nic Auto otwieram karta, kontrolka immobilaizera miga wkladam karte kontrolka immobilajzera swieci ciagle i nie przekreci nawet rozrusznik, niewiem co jeszcze moge zrobic.

    1
  • #6 16 Cze 2013 10:18
    szyba20
    Poziom 19  

    Jedyne co już zostało to mechanik i podpięcie pod komputer..
    Po ciśnięciu tego START nic nie pyka cyka gaśnie 0 reakcji ?
    Powinien odpalić po wciśnięciu sprzęgła albo ma uszkodzony czujnik i nie widzi ze jest wciśnięte a automat nie działa z powodu błędów, ale to już jest wróżenie z fusów.
    Jedz do mechanika i pod komputer bo niedługo będzie ci się śniło to auto.

    1
  • #7 16 Cze 2013 11:33
    slawomir stanaszek
    Poziom 7  

    Ja sam jestem mechanikiem i to auto juz mi sie sni, bo w mojej juz niekrodkiej kadencji bedzie to drugie auto ktore nie potrafie postawic na kola.Komputerem tez dysponuje sam i to nie bylejakim. Z tego co wczorej wyczarowalem to jedynie to ze na sprzegle sa dwa czujniki jeden jest z tylu drugi z przodu.. Czy po wlozeniu karty czerwona lampka immobilajzera powinna zgasnac ,czy ona gasnie dopiero po uruchomieniu??? czy laguna 2 ma wylacznik kolizyjny lub wstrzasowy , jesli tak to gdzie go znajde????

    3
  • #8 16 Cze 2013 12:19
    szyba20
    Poziom 19  

    z tym immobilizerem to sam sprawdzę u siebie bo lezę z połamanym śródstopiem i nie widziała mnie laguna od tygodnia.

    0
  • #9 16 Cze 2013 12:57
    slawomir stanaszek
    Poziom 7  

    co trzeba robic zeby polamac srodstopie ,nie mow tylko ze 2 kolka i 130 koni. Zdrowiej i dzieki.
    Ale jesli to 2 kolka i duzo koni to ja tez z klubu Vtr1000

    3