Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Word Makro - Odczyt wartości z pliku TXT i ich zapis do tabel

14 Jun 2013 22:26 3654 21
  • Level 1  
  • Helpful post
    Moderator of Programming
    Rzadko piszę makra w Wordzie, ale spróbuj
    Code: vb
    Log in, to see the code
  • Level 1  
  • Helpful post
    Level 39  
    Tak samo jak Adamas nie piszę w Wordzie, ale to działa:

    Code: vb
    Log in, to see the code


    Działa, ale zawiera przynajmniej jeden błąd, a mianowicie ilość linii w txt musi się zgadzać z IlośćTabel * IlośćWierszywTabeli.
    A jak się nie zgadza, to kombinuj z tymi pętlami.;)
  • Helpful post
    Moderator of Programming
    Liczenie linii w pliku txt i porównywanie do sumy wierszy wszystkich tabel chyba pozbawione jest sensu. Jak myślicie?

    Może prościej wyjść przy błędzie... Przykład w załączniku.

    Edit: Och Exit Sub oczywiście, nie Exit For (załącznik podmieniłem)
  • Level 1  
  • Helpful post
    Moderator of Programming
    Podmień Sub na zdarzeniową:
    Code: vb
    Log in, to see the code
  • Level 1  
  • Level 39  
    Quote:
    Liczenie linii w pliku txt i porównywanie do sumy wierszy wszystkich tabel chyba pozbawione jest sensu.


    Pewnie, że nie ma sensu.
    Tego nie napisałem.
    Napisałem, że w takiej formie kod się wykrzaczy, bo jest założenie, że ilość lini w txt ma się równać ilości wierszy we wszystkich tabelach (jak oczywiście wiesz), więc autor miał go sobie dostosować.
  • Level 1  
  • Level 1  
  • Level 1  
  • Helpful post
    Level 39  
    Code: vb
    Log in, to see the code


    W powyższym zamień 'k' na ostatnią kolumnę we 'właściwej tabeli'.
    Namieszałeś Kolego.
    Trzeba było od razu mówić, że w dokumencie masz tabele przypominające labirynt.:p

    Co do drugiego wiersza (pomijanie nagłówka, to masz tutaj:

    Code: vb
    Log in, to see the code
  • Level 1  
  • Level 43  
    Otwarto na prośbę Autora.

    Update:

    Opcja "Pomógł" nie jest ozdobnikiem dodawanym hurtowo (niezależnie od tego o czym post traktuje) - tę którą mi Autor wątku, w tym poscie kliknął, przepełniony zażenowaniem usunąłem.
  • Level 1  
  • Level 1  
  • Helpful post
    Level 39  
    Jeżeli mowa o wersjo 2007, to włącz w 'centrum zaufania' wykonywanie kodu VBA. Bez tego kod się nie wykona...
  • Level 1  
  • Level 43  
    youmound - jeszcze jeden przejaw bezmyślności, w postaci trzeciej próby umieszczenia "gwiazdki" w poscie nr 16 lub doń podobnym, skończy się sankcją, w wyniku której będziesz miał czas na przestudiowanie wszystkich zasad na forum obowiązujących.