Witam, trafił się ostatnio jakiś zasilacz Gigabyte, ale po otwarciu ukazał się zwykły Fortron, jest to na 99.99% to samo co napisałem w temacie, na płycie jest napisane FSP400-60GLY, a na płycie z GLN jeśli dobrze pamiętam też jest GLN, więc wszystko by się zgadzało. W środku wygląda to tak, zaznaczone jest 400W na PCB, tylko u mnie jest jeden Mos-fet od PFC:

Zdjęcie stąd: Link
To taki wstęp odnośnie modelu, jak widać jest on dość znany z często padającego PFC, jako że układ scalony CM6800 jest zintegrowanym sterownikiem PFC oraz przetwornicy, przez to niestety mimo napięcia na głównym kondensatorze elektrolitycznym przetwornica nie ruszyła. Układ scalony CM6800 jak się okazało po odlutowaniu miał pozwierane z masą różne nóżki). Pomocnicza przetwornica oczywiście działa.
Czytając forum zauważyłem, że w tych zasilaczach (o różnych mocach) pali się PFC, więc postanowiłem je olać i oszczędzić kilka zł na układzie scalonym CM6800, gdyż i tak to PFC musi być źle zaprojektowane, skoro jest tak awaryjne. Zatem zamiast układu scalonego CM6800 zamontowałem układ scalony UC3845 w następujący sposób:

Nie wiem czy czegoś nie pomyliłem podczas pisania, ale w takiej konfiguracji zasilacz ruszył, lecz z pewnymi mankamentami, mianowicie słychać było dość głośne syczenie, żarówką 12V/15W dało się obciążyć tylko linię 5V, na 3,3V i 12V (tu 12.34V, a nawet 12.5V) się wyłączał, Oczywiście nie dało nic podpięcie CD-ROM-u, a po podpięciu do komputera kręcił się tylko wentylator, bo brakowało napięcia PG i wtedy syczał również. Jednak sądzę, że to nie wina braku obciążenia, bo u znajomego na sprawnym nawet samą linię +12V dało się obciążyć. Stare PFC na krótko oczywiście, tranzystory SMD i diody po stronie pierwotnej sprawdzone.
Zadam ogólne pytanie, czy może da radę na układ scalony UC3845 to przerobić, lub czy bez układ scalonego CM6800 ani rusz? Po bardzo bardzo zgrubnym przejrzeniu not mam wrażenie, że coś takiego powinno działać, tylko bez PFC, co o tym myślicie?
W sumie na zasilacz tej klasy nie warto marnować zbyt dużo czasu i pieniędzy, jednak na nim chciałbym poeksperymentować i spróbować go odpalić bez układu scalonego CM6800.
Poprawiłem TONI_2003.