Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic II - Światła przeciwmgielne przednie nie działają.

Niewiadomska 15 Jun 2013 19:05 11547 18
    Niewiadomska
    Level 9  
    Witam.
    Jak w tytule.
    Światła przeciwmgielne przednie nie działają. Kontrolka na desce rozdzielczej również, żarówki są dobre na 100 % bezpiecznik też.
    Elektryk sugeruje dwie przyczyny albo przekaźnik albo manetkę.
    I teraz moje pytanie, gdzie znajduje się przekaźnik?
    Czy ktoś ma może schemat?
    Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam .
    autoas
    Level 42  
    Niewiadomska wrote:

A dlaczego nie naprawił?
    Niewiadomska
    Level 9  
    autoas wrote:
    Niewiadomska wrote:

A dlaczego nie naprawił?
    Ponieważ nie ma schematu i nie wie gdzie jest przekaźnik. To taki starszy pan...
    autoas
    Level 42  
    Potrzebny jest pan, stary/młody z Clipem, który wykona odczyt, błędów, odczyta stan manetki, wykona test i będzie wiadomo...ten scenic, to nie takie zwykłe auto z przekaźnikami
    Niewiadomska
    Level 9  
    Zadałam to pytanie na kilku forach motoryzacyjnych i nikt nie może podsunąć mi schematu. Nie wiem nawet czy tam jest przekaźnik. Schemat dużo by pomógł.
    Dzięki :)
    autoas
    Level 42  
    Bo nie ma jako takiego, zwykłego...
    autoas
    Level 42  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    znalazłeś

No, co za nie takt...nie ta płeć...
    Niewiadomska
    Level 9  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    A znalazłeś bezpiecznik front fog ?
    W/G schematu pod tą pokrywą jest tylko jeden bezpiecznik odpowiedzialny za przednie mgiełki i jest sprawny na bank.Jest jeszcze jakiś inny ? ( sorki , ale nick świadczy o moim rozeznaniu :) ) Pan kabelkami coś tam na krótko zwarł i na chwilę zaświeciły stąd pewność , że żarówki i bezpiecznik są sprawne.
    Anonymous
    Anonymous  
    Niewiadomska
    Level 9  
    2003 rok - pierwsze wypusty .
    WITEK1952
    Level 28  
    Witam. Zacznij od sprawdzenia kostek w centralce. Lubią się topić.
    Anonymous
    Anonymous  
    Niewiadomska
    Level 9  
    Ostatnio zanikło mi jedno światło dzienne. I też elektryk zachodził w głowę co jest skoro kontrolka, żarówka i bezpiecznik był dobry. Dłuugo się męczył nim doszedł przyczyny. Okazały się przytopione styki w kostce PPA odpowiadającej za wszystkie światła z przodu. Nie było łatwo ją zdobyć. W ASO mogli mi sprzedać cały moduł za bagatela prawie 1200 zł. Na szczęście kolega mi załatwił. Liczyłam na to , że po wymianie kostki przeciwmgielne zaczną działać ...niestety nic to nie pomogło i następny wariant obalony.
    WITEK1952
    Level 28  
    Witam Też robiłem to koledze. Nic nie wymieniałem. Oczyściłem styki ale grzało sie dalej. Dołożyłem dwa przekaźniki rodem z Poloneza i kumpel mnie chwali do dzisiaj.

Dodano po 1 [minuty]:

Motronic wrote:
    Witek, jakiej centralce? UCH czy UPC? :)

Jureczku nie wiem jak się nazywa. To jest ta pod maską.
    Niewiadomska
    Level 9  
    WITEK1952 wrote:
    Dołożyłem dwa przekaźniki
    Muszę to powiedzieć elektrykowi. A nie orientujesz się czy w takim szczeniaku jak mój jest przekaźnik ? Bo jak nie ma w oryginale to znaczy , że w manetce jest przerwa a jak jest to czy dołożony przekaźnik coś pomoże ?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Niewiadomska wrote:
    sorki , ale nick świadczy o moim rozeznaniu
    Zatem uprasza się o zakładanie tematów w działach dla początkujących. Przenoszę.
    Chwilowo nie potrzeba dokładać przekaźników. Póki nie świeci kontrolka w zegarach... Padła poprawna odpowiedź, diagnostyka "Clip-em".
    Niewiadomska
    Level 9  
    Pawel wawa wrote:
    Niewiadomska wrote:
    sorki , ale nick świadczy o moim rozeznaniu
    uprasza się o zakładanie tematów w działach
    Ok. ok. nie wiedziałam . Trudno jest się odnaleźć na samym początku na takim hiper wielkim forum. Wyszukałam w/g mnie najbardziej adekwatny temat i tam zadałam pytanie. Co do clipa to zgoda tyle , że sam wjazd do ASO kosztuje minimum stówę więc wolałam najpierw spróbować porozmawiać na forum. To chyba nic złego...