Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ELEMIS 5511T ; dlaczego sam się wyłącza?

13 Mar 2003 18:09 3590 13
  • Poziom 20  
    Mam problem z wyżej wymienionym. Po 20, 30 minutach działania samoczynnie się wyłącza. Czy któryś z kolegów zetknął się z takim problemem?
    POZDRAWIAM!!!!!!!!
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 13  
    Bardzo częstym powodem takiego przerywania są zimne luty stabilizatorów US504, US505, US506 ( o ile pracuje przetwornica)
    biały
  • Poziom 20  
    Nie pracuje nic. Zachowuje się tak jakby skąś dostał impuls wyłącznika. Napięć nie mierzyłem ale na 99% żadnych nie ma ale jeszcze sprawdze.
  • Poziom 40  
    Nie ma napięć- poszukiwania usterki w przetwornicy, Jeśli są natomiast to jakie ? no i dobre rady posty wyżej> Przejrzyj czy nie ma zimnych lutow!
  • Poziom 29  
    U mojego kuzyna najpierw pomogło "otwarcie obudowy" spadła temperatura,a po gruntownym odkurzeniu usterka "się oddaliła".
  • Poziom 16  
    Nie wiem czy dobrze kojarzę typ tv ale przyczyną takiej usterki mogą być kondensatory 100p na szynie I2C.
  • Poziom 13  
    poszukaj zimnychh lutów przy przekazniku lub dognij w nim blaszki
  • Poziom 13  
    Miałem ten sam problem z modelem 5510T po rozebraniu i wyczyszczeniu ta usteka przestala mu dokuczac, jeszcze ma tylko problem z pamietaniem kanlow.
  • Poziom 20  
    Myliłem się na trafo niskiego - napięcia są, nie ma natomiast na generatorze od wysokiego. Na stabilizatorze (o ile jest to stabilizator) US506 przychodzi zasilanie 18V, na bazę 12V i jest ono dalej puszczane. To napięcie to napięcie po pewnym czasie znika (luty są OK.)dlatego nie ma sterowania i kineskop się wyłącza. Na razie zauważyłem że to napięcie
    przychodzi z jakiejś szyny która idzie z kolei prawdopodobnie z płytki panelu obsługi ręcznej. Na razie tyle zauważyłem. Może któryś z kolegów już to przerabiał?
    POZDRAWIAM!!!
  • Poziom 20  
    Dzięki za zainteresowanie moim problem. Już sobie z nim poradziłem. Wymieniłem wszystkie elektrolity przy przetwornicy n. n. i problem zginął.
    POZDRAWIAM
  • Poziom 1  
    Przyczyną jest kondesator 100p umnie wymiana pomogła
  • Poziom 13  
    wymien kondensatory obok trafo wysokiego i bedzie OK
  • Poziom 16  
    odkurzę troche temat, widze ze nie padla konkretna odpowiedz, moze moja sie przyda kolejnym szukajacym

    moj telewizor tez sam sie wyłączał, jesli sie wyłączył, to gasly obydwie diody, z czasem dioda czuwania sama sie zapalala, ale pomagało tez uderzenie telewizora :-), co ewidetnie wskazuje na slaby styk, zimny lut

    znalazlem na plytce kilka zimnych lutow , a konkretnie to kilka stykow transformatora TR 500 T42, podejrzane styki byly po stronie pierwotnej

    kolejne zimne luty juz bardziej widoczne byly na tranzystorze T505 BUZ 90, rowniez po stronie pierwotnej

    po poprawieniu tych lutow, telewizor pracuje poprawnie juz kilka dni