Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zmierzyć częstotliwość rezonansową cewki.

prociomen007 16 Jun 2013 14:51 3546 6
NDN
    prociomen007
    Level 18  
    Witam, mam pewną cewkę i chcę zmierzyć jej częstotliwość rezonansową. Dysponuję oscyloskopem i miernikiem. W jaki sposób zrobić to najprościej? Jedyne co przychodzi mi do głowy to puszczać w nią sygnał o różnej częstotliwości i patrzeć kiedy będzie on najmniej tłumiony.
  • NDN
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    prociomen007 wrote:
    Witam, mam pewną cewkę i chcę zmierzyć jej częstotliwość rezonansową. Dysponuję oscyloskopem i miernikiem. W jaki sposób zrobić to najprościej? Jedyne co przychodzi mi do głowy to puszczać w nią sygnał o różnej częstotliwości i patrzeć kiedy będzie on najmniej tłumiony.
    jaki rezonans? Sama cewka to za mało aby ów rezonans wystąpił.

Pozdrawiam
  • NDN
    prociomen007
    Level 18  
    Cewka z pojemnością jest połączona.
    Quarz
    Level 43  
    prociomen007 wrote:
    Cewka z pojemnością jest połączona.
    A w jaki sposób?
    prociomen007
    Level 18  
    Szeregowo. Najpierw pojemnosc potem cewka. Nie interesuja mnie tu jakies wyliczenia matematyczne. Chce wiedzie w praktyce rezonans na jakiej czestotliwosci zachodzi.
    Manio95
    Level 21  
    Odpowiedź znajdziesz w książce "Pracownia elektryczna" Marek Pilawski, Tomasz Winek
    Quarz
    Level 43  
    Manio95 wrote:
    Odpowiedź znajdziesz w książce "Pracownia elektryczna" Marek Pilawski, Tomasz Winek
    I wszystko jasne, ale do pomiaru oscyloskopem wartości częstotliwości rezonansu szeregowego potrzeba jeszcze włączenia w szereg - od strony GND - z w/w obwodem rezystora jako przetwornika prąd-napięcie.