Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawieszanie Windows - zasilacz?

lintu666 16 Cze 2013 15:42 2604 28
  • #1 16 Cze 2013 15:42
    lintu666
    Poziom 9  

    Witam. Opiszę mój problem szczegółowo, aby niczego nie pominąć.

    Najpierw padł mi zasilacz - OCZ SXS. Komputer w ogóle nie startował. Po wymianie zasilacza na nowego XFX Core PRO 550W komputer startował, ale system nie bootował - wywalało bluescreeny. Po formacie i reinstalacji system nie bootował (disk boot failure). Dysk, jako najpewniej uszkodzony, wymieniłem - od tego czasu mam 2x Seagate ST1000DM003. Postawiłem system, wszystko śmigało.

    Do czasu jednak - w pewnym momencie zaczęły się regularne freezy systemu podczas korzystania z przeglądarki WWW (Mozilla). Czasem Windowsa jedynie "ścina" na sekundę, większości jednak zawiesza się kompletnie. Co ciekawe, gry działają bez problemów i bez zwieszek. Poza tym, po zwieszce, przy wciśnięciu ctrl+alt+delete reaguje dysk (na moment zapala się dioda HDD). W międzyczasie wysypał mi się sterownik karty graficznej, więc zreinstalowałem go (czysta instalacja).

    Przeprowadziłem następujące testy (różnymi programami):
    - diagnostyka RAM
    - diagnostyka CPU
    - diagnostyka HDD
    - diagnostyka karty graficznej

    W końcu sięgnąłem po OCCT i... zdębiałem, widząc napięcia zasilacza. Czy to w ogóle możliwe, żeby były takie napięcia? Czy winowajcą problemów jest nowy zasilacz? Brałem też pod uwagę uszkodzenie płyty głównej przez stary zasilacz (może coś z kontrolerem SATA?). Dodam, że nie dysponuję miernikiem zasilania.

    Zawieszanie Windows - zasilacz?

    Konfiguracja:
    Windows 7 Ultimate
    i5 2300
    mobo Gigabyte Z68P-DS3
    RAM Kingston Genesis 8192MB
    GF 460 GTX OC
    Seagate ST1000DM003
    zasilacz XFX Core PRO 550W

    0 28
  • #2 16 Cze 2013 15:47
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    lintu666 napisał:
    Czy to w ogóle możliwe, żeby były takie napięcia? Czy winowajcą problemów jest nowy zasilacz?


    Niestety ale napięcia wyczytane programowo to czysta loteria. Dla świętego spokoju sprawdź je miernikiem żeby mieć 100% pewności. Wystarczy najtańszy, do kupienia za sumę nie przekraczającą 15 złotych.

    0
  • #3 16 Cze 2013 15:58
    lintu666
    Poziom 9  

    Ech, chyba faktycznie będę musiał się w niego zaopatrzyć... Bo przy takich napięciach komputer w ogóle nie powinien działać, prawda? Już nie mówiąc o pracy w stresie (a przeszedł bez zwiechy parę godzin diagnostyki, a wcześniej jeszcze regularne granie).

    0
  • #4 17 Cze 2013 10:00
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Podaj na wszelki wypadek zrzut z Crystal Disc Info.
    Procesor troszkę w stresie ma za gorąco moim zdaniem.

    0
  • #5 17 Cze 2013 13:41
    lintu666
    Poziom 9  

    Screeny z HDTune Pro:
    Dysk z systemem
    Zawieszanie Windows - zasilacz?

    Dysk z grami
    Zawieszanie Windows - zasilacz?

    Na ile się orientuję - nie ma tam żadnych podejrzanych wartości.

    Procesor się raczej nie przegrzewa, gram intensywnie i wtedy temperatura sięga 75^, więc jak na i5 bardzo znośnie. Poza tym, zwieszki zdarzają się podczas normalnej pracy i korzystania z nieszczęsnej przeglądarki.

    0
  • #7 17 Cze 2013 16:17
    lintu666
    Poziom 9  

    Zauważyłem jeszcze jedną niepokojącą rzecz. W idle temperatura grafiki zaczęła ni stąd, ni zowąd rosnąć od 50^ do 67^, chociaż korzystałem tylko z przeglądarki. Teraz stale utrzymuje się na 67^, co jest wartością zdecydowanie zbyt wysoką na idle. Może to jest cichy winowajca? Chociaż robiłem diagnostykę karty, zarówno GPU jak i osobno pamięci, i komputer się nie zawiesił. Jedynie FurMarka wyłączyłem, gdy w pewnym momencie rozgrzał mi kartę do 100^. Podczas grania mam ok. 80^ na karcie i żadnych problemów.

    0
  • #8 17 Cze 2013 16:50
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Miałam także ostatnio przypadek gdzie komputer się zawieszał w różnych momentach (stary komputer na amd athlon xp1800+), nie łączyła dobrze jedna kość pamięci ram i komputer zawieszał się całkowicie odcinało nawet mysz i klawiaturę. Po wyczyszczeniu styków problem znikł.

    lintu666 napisał:
    W idle temperatura grafiki zaczęła ni stąd, ni zowąd rosnąć od 50^ do 67^

    Za dużo.

    0
  • #9 17 Cze 2013 17:07
    lintu666
    Poziom 9  

    Dla pewności sprawdzę też RAMy w takim razie. Wyczyściłem też chłodzenie karty graficznej. Mam wrażenie, że karta nie przetaktowuje się w idle do niższego trybu pracy, a chłodzenie nie jest odpowiednio responsywne, skoro FurMark zarżnął kartę do 100^. Nie wiem tylko, czy to kwestia ostatniego sterownika od NVidii, czy np. aktualizacja BIOSu karty mogłaby pomóc.

    0
  • #10 17 Cze 2013 18:59
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    lintu666 napisał:
    Nie wiem tylko, czy to kwestia ostatniego sterownika od NVidii, czy np. aktualizacja BIOSu karty mogłaby pomóc.


    Nie masz za ciepło w obudowie? Wentylator wyciągający ciepłe powietrze jest? Wdmuchujący chłodne powietrze jest? Na CPU też temperatura trochę za wysoko - stawiałbym na słaby obieg powietrza w obudowie tak na pierwszy strzał.

    lintu666 napisał:
    Dla pewności sprawdzę też RAMy w takim razie.


    Myślałem że dawno to zrobiłeś według tego co pisałeś na początku:

    lintu666 napisał:
    Przeprowadziłem następujące testy (różnymi programami):
    - diagnostyka RAM


    Tak więc przeprowadź testy pamięci koniecznie.

    ŁukiSzczecin napisał:
    Niestety ale napięcia wyczytane programowo to czysta loteria. Dla świętego spokoju sprawdź je miernikiem

    kasiunia7777 napisał:
    To jednak miernik w dłoń.


    Napięcia zostały już sprawdzone miernikiem?

    0
  • #11 17 Cze 2013 19:15
    lintu666
    Poziom 9  

    Miernik muszę dopiero kupić/zdobyć. RAM przetestowałem memtestem, ale nie sprawdzałem go wcześniej mechanicznie. Wentylatory w obudowie są, nie wiem, co jeszcze mogę zrobić, poza kupieniem lepszego chłodzenia na procesor. Poza tym - przypominam, w stresie nic złego się nie dzieje, a gram naprawdę sporo.

    0
  • #12 17 Cze 2013 19:18
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    lintu666 napisał:
    RAM przetestowałem memtestem


    Ile przebiegów testów wykonałeś? KONIECZNIE chociaż jeden musi być ukończony (Pole PASS).

    lintu666 napisał:
    Miernik muszę dopiero kupić/zdobyć.


    Koniecznie, musimy wiedzieć na czym stoimy.

    lintu666 napisał:
    Wentylatory w obudowie są, nie wiem, co jeszcze mogę zrobić


    Kiedy ostatni raz aplikowana była pasta termo przewodząca na karcie graficznej / procesorze?

    0
  • #13 17 Cze 2013 22:14
    lintu666
    Poziom 9  

    2 przebiegi testów, passed. Pasta na grafice niezmieniana od nowości, więc zajmę się tym. Na procku będzie miała ok. roku. Dziś jeszcze zwiechy nie było, mam wrażenie, że odpowiedzialna była karta, ale będę tego jeszcze pilnował.

    0
  • #14 18 Cze 2013 15:29
    marcin0218
    Poziom 16  

    JA mam to samo jużw innym temacie o tym psiałem ale rozwiązania nie uzyskałem. Działo mi sięto jeszcze gdy miałem stare pameici DDr2 i płyte i dzieje się to nadal na nnowej plycie i nowych pamieciach. Fakt że nie instalwoałem na nowo windowsa tlyk osystem dokonałzmian w rejestrze po podpieciu pod nową płytę. Sterowniki oczywiscie na nowo wgrałem. Sprawdziłem memtestem pamiec, zasilacz programem OCCT i dysk Crystal info. Wszystko jest ok. Zawiesza mi się komputer pdoczas przeglądania mozilli czasem zadko a czasme nawet po 15 min od wlaczenia. Podczas grania przez 2h w battlefield jest wszystko okej.

    0
  • #15 18 Cze 2013 15:39
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    W przypadku autora nadal czekamy na napięcia - one mogą być problemem.

    marcin0218 napisał:
    Fakt że nie instalwoałem na nowo windowsa tlyk osystem dokonałzmian w rejestrze po podpieciu pod nową płytę.


    To tak jak byś sprzedał samochód, powiedzmy volkswagena zostawiając z niego sam silnik, kupił forda i zamontowal ten silnik do forda, przerabiając jedynie mocowanie w komorze silnika ;)

    0
  • #16 18 Cze 2013 17:18
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    marcin0218 napisał:
    Fakt że nie instalwoałem na nowo windowsa tlyk osystem dokonałzmian w rejestrze po podpieciu pod nową płytę.

    Na nowej płycie głównej system należy zainstalować na nowo!! inaczej mogą być problemy z komputerem. Czego o tym nie wspomniałeś na samym początku? Jedynie gdy płytę główną zmieniamy na identyczną nie musimy instalować na nowo systemu.

    Zacznij od reinstalacji systemu.
    Oczywiście pomiary miernikiem zasilacza także na wszelki wypadek wykonaj.

    0
  • #17 18 Cze 2013 18:25
    marcin0218
    Poziom 16  

    na jakim początku? to moj pierwszy post był w tym temacie. Pozaym jasno napisałem że przed wymianą podzespołów już mi się to działo.

    0
  • #18 18 Cze 2013 18:28
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Ojej sorki, nie spojrzałam, że to inny użytkownik niż autor tematu, ale jak by nie było system wypadałoby postawić na nowo.
    Podaj specyfikację komputera.

    0
  • #19 18 Cze 2013 18:35
    marcin0218
    Poziom 16  

    Postawię na nowo :) bo już mnie wkurza to zawieszanie się systemu przez Mozillę a w dodatku mam zamiar kupić dysk SSD na którego wgram win 7.

    Płyta głowna: MSI 990FXA-GD65
    Procesor: AMD PHENOM II 955
    PAmięć: KINGSTON HYPERX 2x4 GB DDR3
    Karta graficzna: GF ASUS GTX 560

    Sprawdziłem memtestem pamiec, zasilacz programem OCCT i dysk Crystal info. Wszystko jest ok.

    0
  • #20 18 Cze 2013 18:41
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Zasilacz?
    Czy także inny próbowałeś podstawiać?
    Na innych przeglądarkach też się zawiesza?

    0
  • #21 18 Cze 2013 22:36
    marcin0218
    Poziom 16  

    Nie patrzyłem na innych jeszcze. Teraz odinstalwoałem NVIDIA EXPIERENCE bo zauważyłem że jak ta apliakcja zmieniała mi ustawienia w grze to sie na 2 sekundy zawiesiło wszystko. Póki co testuję :D

    0
  • #22 19 Cze 2013 08:09
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Jaki masz zasilacz!?

    0
  • #24 21 Cze 2013 20:56
    marcin0218
    Poziom 16  

    po 3 dniach testowania stwierdzam: Po odinstalowaniu MOZILLI FIREFOX i korzystania tylko z CHROME - ZERO ZAWIECH! ALe co w FIREFOXIE to powoduje to nie wiem...

    0
  • #25 22 Cze 2013 10:01
    lintu666
    Poziom 9  

    To samo u mnie. Przeniosłem się na Operę, używam jej od kilku dni, wszystko działa. Czyli coś jest nie tak z Firefoxem...

    0
  • #26 22 Cze 2013 10:21
    marcin0218
    Poziom 16  

    Czyli sami rozwiązaliśmy problem :D miliony testów i nic :)

    0
  • #27 22 Cze 2013 12:46
    lintu666
    Poziom 9  

    Problem nie jest rozwiązany niestety, bo FF używałem od zawsze, i mam go na innych urządzeniach. Teraz będzie problem z synchronizacją. I wciąż nie wiem, o co chodzi, reinstalacja FF na czysto kompletnie w niczym nie pomogła.

    0
  • #28 22 Cze 2013 13:40
    marcin0218
    Poziom 16  

    No tak pod względem samego FF nie rozwiązany. Ale znamy problem przynajmniej. Na laptopie FF działa spoko i nic nie zawiesza. Może postaraj się o wersje FF 20.0. BO ja mailem 21 ta co mi problemy stwarzała.

    P.S. ten chrome jakby szybciej działał :)

    0
  • #29 26 Cze 2013 16:12
    lintu666
    Poziom 9  

    Downgrade'owałem flasha do 10.3. Nie pomogło.

    Ostatecznie sięgnąłem po Waterfoxa (edycja Firefoxa na 64-bitowe systemy) i działa stabilnie. Aczkolwiek problem jest wciąż nierozwiązany, sam Firefox jak crashował system, tak crashuje dalej.

    0
  Szukaj w 5mln produktów