logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0

kokosz76 16 Cze 2013 18:31 2103 11
REKLAMA
  • #1 12422912
    kokosz76
    Poziom 9  
    Witam
    Mam problem z dyskiem WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 prawdopodobnie został z korumpowany po próbie przeniesienia informacji z komputer na dysk przenośny. Chciałem zkopiować folder zawierający około 1Gb pamięci i po 5-6 min komputer zawiesił się. Wylaczylem go z proadu i po wlaczeniu dysk przenośny jest wykrywalny przez menagera urządzen ale nie mam dostepu do plików. Bardzo mi zalezy na odzyskaniu zawartosci danych jakie sie tam znajduja.

Uzywam Windowsa 7 64bit, i oto co sie dzieje po połączeniu:
    Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0

Czytajac troche o podobnych problemach ktos zasugerowal z probowac GetData RecoverMyFiles v4 i tutaj rezultat:

testdisk-6.14-WIP:
    zupelnie nie wykrywa dysku twardego

dmde:
    Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 Dysk zewnętrzny WD MyPassportEssential 500GB USB2.0/3.0 (nie wykrywalny)

Podaje zdjęcie mojego dysku po wyjęciu z obudowy:
  • REKLAMA
  • #2 12423279
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Dysk jest uszkodzony. Logiczne działanie na nim nie ma sensu. tutaj wymagania sa aby zacząć działać na nim fizycznie.

To elektronika z USB.
    Ale to nie jedyny problem.
    Te dyski są sprzętowo szyfrowane.
  • REKLAMA
  • #3 12424324
    kokosz76
    Poziom 9  
    migol21 napisał:
    Dysk jest uszkodzony. Logiczne działanie na nim nie ma sensu. tutaj wymagania sa aby zacząć działać na nim fizycznie.

To elektronika z USB.
    Ale to nie jedyny problem.
    Te dyski są sprzętowo szyfrowane.

Czy mogl bym w jakis sposob samemu odzyskac dane?
  • #4 12430094
    kokosz76
    Poziom 9  
    Prosil bym o porade w jaki sposob mogl bym od zyskac dane. Ten dysk twardy dalo by sie podlaczyc bezposredniu do plyty glownej i z grac dane?
  • #6 12432123
    kokosz76
    Poziom 9  
    migol21 napisał:
    Nie w taki sposób jak myślisz.

chodzi o to iz nie ma podlaczenia Sata? i trzeba by bylo zrobic przerupke? co sugerujesz aby odzyskac informacje. Mam waza prace dyplomowa na nim, i koniecznie musze ja odzyskac jak na predzej nawet jesli mial bym przerabiac cos z dyskiem. Bardzo prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #8 12437852
    kokosz76
    Poziom 9  
    migol21 napisał:
    A o szyfrowaniu zapomniałeś ?

Nie jestem expertem w tych sprawach i prosil bym o konkretna odpowiec jak odzyskac dane.
  • REKLAMA
  • #10 12444278
    kokosz76
    Poziom 9  
    Po z kontaktowaniu się z serwisem dowiedziałem się ze nie udzielają usługi naprawczej, moglbym tylko dostać nowy dysk co oznacza o utracie calej zawartości danych. Bardzo bym prosil sugestie co mogę zrobić aby je odzyskac.
  • #11 12445177
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Powiem tak jak dziecku z przedszkola.

Stopień skomplikowania odzysku "nie naprawy" danych z tego dysku dyskwalifikują twoje możliwości.

Należało by pominąć mostek i podpiąć pod SATA ale to co się by skopiowało było by zaszyfrowane. Należało by znaleźć klucz do rozszyfrowania danych.

Dlatego od tak tego się nie zrobi. Jest możliwość, że podpięcie pod SATA w odpowiednim miejscu będzie po rozszyfrowaniu ale to nie zawsze w każdym modelu tak jest.
    Można tez próbować przegrywać wsady z układów do bliźniaczego dysku po wcześniejszym wgraniu na niego z pominięciem szyfrowania wsadu z talerzy.

Skomplikowanie tej operacji jest takie, że nie masz co brać się bez wiedzy za to.
  • #12 12448540
    kokosz76
    Poziom 9  
    migol21 napisał:
    Powiem tak jak dziecku z przedszkola.

Stopień skomplikowania odzysku "nie naprawy" danych z tego dysku dyskwalifikują twoje możliwości.

Należało by pominąć mostek i podpiąć pod SATA ale to co się by skopiowało było by zaszyfrowane. Należało by znaleźć klucz do rozszyfrowania danych.

Dlatego od tak tego się nie zrobi. Jest możliwość że podpięcie pod SATA w odpowiednim miejscu będzie po rozszyfrowaniu ale to nie zawsze w każdym modelu tak jest.
    Można tez próbować przegrywać wsady z układów do bliźniaczego dysku po wcześniejszym wgraniu na niego z pominięciem szyfrowania wsadu z talerzy.

Skomplikowanie tej operacji jest takie że nie masz co brać się bez wiedzy za to.

Serdecznie dziękuje za wyjaśnienie prostym językiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym WD MyPassportEssential 500GB, który uległ uszkodzeniu po nieudanej próbie przeniesienia danych. Dysk jest wykrywany przez system, ale pliki są niedostępne. Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie danych, w tym możliwości podłączenia dysku bezpośrednio do płyty głównej. Odpowiedzi wskazują na skomplikowaną naturę odzyskiwania danych z powodu szyfrowania sprzętowego oraz konieczności posiadania odpowiedniej wiedzy technicznej. Użytkownik został poinformowany, że serwis nie oferuje naprawy, a jedynie wymianę dysku, co wiąże się z utratą danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA