Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung R580-JS06PL - Raz działające, a raz nie sterowniki do chipsetu HM55

applee 17 Jun 2013 00:12 1983 3
  • #1
    applee
    Level 9  
    Witam,

    Chciałbym prosić forumowiczów o pomoc, ponieważ zaczęło mi już brakować pomysłów jak rozwiązać problem którego opis znajduje się poniżej.

    Problem wygląda tak:
    Dwa dni temu uruchomiłem laptopa i okazało się, że działa tylko 1 z 4 portów USB. W menadżerze urządzeń pojawił się wykrzyknik przy "Intel 5 Series/3400 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controler - 3B34" [screen poniżej]

    Samsung R580-JS06PL - Raz działające, a raz nie sterowniki do chipsetu HM55

    Jedyne co robiłem w ostatnim czasie to zainstalowałem aktualizację do javy i uruchomiłem program do zdiagnozowania problemu z pendrivem którego dostałem do naprawy.



    Co do samego problemu.... Uznałem, że to po prostu zbieg okoliczności, w związku z tym chciałem zaktualizować wadliwy sterownik - jednak po aktualizacji nic się nie zmieniło. Odinstalowałem więc to co było z wykrzyknikiem i odświerzyłem widok. Wtedy pojawiła mi się nowa pozycja na liście ""Sony Ericsson seehcri Device Driver" - sęk w tym, że nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek podłączał taki telefon... więc to też odinstalowałem zaznaczając opcję usunięcia również sterowników.

    Po restercie laptopa, wykryte zostały nowe urządzenia i w miejsce tego z wykrzyknikiem miałem teraz jakiś domyślny systemowy driver. Wskazałem ręcznie sterowniki ze strony intela "infinst_autol_9.2.0.1030" i owszem wszystko zostało ładnie wykryte, wszystkie porty działają ALE po restarcie problem wraca i znów jest wykrzyknik oraz nie działają 3 porty z 4...
    Gdy doinstaluje ręcznie sterownik to wszystko będzie działało aż do restartu... czyli można założyć że nie jest to problem hardwarowy tylko coś ze sterownikami.

    Spróbowałem jeszcze usunąć całkiem (o ile to możliwe) sterowniki do chipsetu przy pomocy programu Driver Fusion i ponownie zainstalować na "nowo" stery do chipsetu. Oczywiście wszystko zostało pięknie wykryte, a po restarcie problem wrócił.

    Ma ktoś jakiś pomysł o co tu chodzi i jak to rozwiązać bez instalacji systemu na nowo ?


    Dane sprzętu:

    Laptop : Samsung R580 (JS06PL)
    CPU : Intel Core i5 430M
    Chipset : Intel HM55
    System : Windows 7 Pro PL z wszystkimi łatkami

    reszta danych raczej zbędna w tym przypadku ;)
  • #2
    spaniel111
    Level 27  
    Spróbowałbym instalacji sterowników ze strony samsunga a nie intela :idea: :idea:
  • #3
    applee
    Level 9  
    spaniel111 wrote:
    Spróbowałbym instalacji sterowników ze strony samsunga a nie intela :idea: :idea:


    Dlaczego ??

    p.s. próbowałem i te i te...
    p.s.2. Jak skutecznie odinstalować sterowniki do chipsetu ?
  • #4
    kravietz81
    Level 10  
    Kolega kiedyś zalał przy mnie porty USB sokiem z pomarańczy - takie urządzenia komputer znalazł do instalacji, że przez dobre 15 mieliśmy śmiechawę...

    Nie miałeś jakiegoś "wypadku", który mógł spowodować zwarcie??

    Może masz dużo kurzu w obudowie i np. laptop postał w wilgotnym miejscu - też kiedyś zaczął mi płatać figle i jak go porządnie wyczyściłem to problemy ustąpiły...