Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technik Teleinformatyk - Egzamin zawodowy 2013 TEORETYCZNY

chriso93 19 Cze 2013 21:44 20664 91
  • #61
    Sebinho01
    Poziom 9  
    Okej byłem tak ale jakims cudem wszystko miałem nieaktywne ;O
  • #62
    Kami3n147
    Poziom 10  
    Ja pisałem 2 grupę ,a tam wszystko miałem lokalnie bez AD.
  • #63
    gustawson11
    Poziom 9  
    Witam!
    Móglby mi ktoś powiedzieć czy w zadanie nr 2 (która ja pisałem)
    Trzeba było instalować Active Directory?
    Po wyjściu z sali wszyscy instalowali AD, a ja nie i mi to spokoju nie daję.

    Zrobiłem użytkowników po prostu przez Mój komputer - Zarządzaj.

    Grupa 2 była nadspodziewanie łatwa.
  • #64
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #65
    Iqus
    Poziom 9  
    biczujmniepaganem napisał:
    Sebinho01 napisał:
    Okej byłem tak ale jakims cudem wszystko miałem nieaktywne ;O

    Miałeś nieaktywne bo pewnie zainstalowałeś AD. Ja też zrobiłem ten błąd na początku i miałem nieaktywne. Usunąłem AD i było ok. I poza tym w zadaniu było że polityka haseł ma być lokalnie skonfigurowania czyli chyba bez AD.
    Chyba że miałeś inną wersje. Ja pisałem wersje 2.


    Niestety ale prawdopodobnie macie źle, według arkusza egzaminacyjnego powinniście ustawić politykę haseł dla domeny firma.local, należało tego szukać w zaawansowanych opcjach domeny (firma.local). Ustawiając politykę haseł przez zakładkę zasady zabezpieczeń lokalnych zmieniliście jedynie ustawienia dla bieżącego komputera, a nie dla całej domeny. Po zainstalowaniu AD komputer pracował w domenie i jedynie w ustawieniach domenowych można było zmienić politykę haseł, dlatego też przy próbie zmiany zabezpieczeń dla danego komputera opcję te były niedostępne.

    U nas w szkole niektóre komputery zawieszały się podczas instalacji AD, ja na szczęście dostałem rezerwowy xd

    Dodam, że pisałem o wersji 1 arkusza.
  • #66
    chriso93
    Poziom 9  
    Ja w arkuszu nr.1 robiłem to w Zasady Zabezpieczeń w kontrolerze domeny czy jakos tak ? To dobrze czy źle ;d
  • #67
    patryk22_1993
    Poziom 9  
    Iqus Czyli chodzi Ci o "Edytor zasad grupy lokalnej" ?

    Włączyłem go jakoś 'magicznie' ale da się też przez wpisanie 'gpedit.msc' w 'uruchom'.
    Sprawdzałem teraz właśnie na Vboxie i działa tylko trzeba się ponownie zalogować i wtedy można sobie tworzyć uzytkowników z wybraną polityką haseł.
  • #68
    gustawson11
    Poziom 9  
    Iqus, z tym, że różnica między Arkuszem 1 a 2 jest taka, ze w jedynce miałeś w poleceniu jasno napisane "otrzymałeś zlecenie utworzenia domeny Active Directory..." Dalej masz że AD ma być skonfigurowany tak i tak.

    W Zadaniu nr 2 w ogóle nie ma pada słowo domena ani AD. Wszystko jest lokalnie.
    Jeśli ktoś ma arkusz z zadania drugiego to aż sam jestem ciekaw, ale na bank nic takiego nie było.

    Wychodzi na to że drugie zadanie było jeszcze latwiejsze niż jedynka :D
  • #69
    Iqus
    Poziom 9  
    U siebie w szkołach nie mieliście problemu instalującego się AD bez końca? Bo u nas przez to już 2 osoby mają w plecy egzamin
  • #70
    Cehaem
    Poziom 9  
    Jak myślicie, jeżeli mam wszystko oprócz tych haseł to da rade zdać? Też napisałem, że ustawiam to w zasadach zabezp. lokalnych
  • #71
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #72
    randomaccessmemories
    Poziom 2  
    Pisałem zadanie 2.

    "Administratorów" robiłem w "Zarządzanie komputerem" - Użytkownicy.

    Gut?
  • #73
    Sebinho01
    Poziom 9  
    Okej tak było zrobione. Już wiem na czym mój błąd polegał. Po zrobieniu Active Directory już się nie dało nic zrobić.Dlatego to było nie aktywne tak jak na obrazku.
    A przed zrobieniem kontrolera domeny idzie wszystko pięknie. Ale sprawdziłem to siebie na vurtualBoxie teraz i wam powiem że zmieniłem te zasady, zainstalowałem kontrolera domeny i one wróciły do domyślnych ostawień i znowu nie szlo zmienić nić. Zaś nieaktywne.
  • #74
    Kami3n147
    Poziom 10  
    W takim razie już jest 100% pewne,że na egzaminie nr.2, aby zdać nie trzeba było instalować żadnej roli/funkcji. Należało wpisać tylko 2x IP v4, zainstalować i skonfigurować drukarkę, założyć 3 nowych adminów i skonfigurować im grupy,a także zmienić politykę haseł.
  • #75
    Sebinho01
    Poziom 9  
    Ja pisze cały czas o zad 1 który już wcześniej dałem a jak ktoś chce porównać z 2 to macie http://zapodaj.net/ccac9045b1098.jpg.html http://zapodaj.net/b400292f33e3b.jpg.html . Dwójka minimalnie ale łatwiejsza według mnie.

    I już wiem jak zrobić tą politykę w zad 1. Start mmc -> uruchom -> dodaj/usuń przystawkę->edytowanie coś tam coś tam-> default domain controllers policy i sie jedzie z koksem ^^ Mam nadzieje że dużo punktów za to nie będzie w kluczu. no ale co zrobić jak o mmc z neta się pierwszy raz dowiedziałem. W każdym razie tak to miało być.
  • #77
    jankessu
    Poziom 9  
    Mam takie pytanie do "znawców tematu", otóż miałem zadanie nr.2 i tam był w załączniku taki zapis: "Na routerze działa usługa proxy DNS". Nie byłem do końca zorientowany co należy w tym przypadku zrobić. I gdy konfigurowałem ustawienia sieciowe to w tym oknie gdzie są właściwości protokołu TCP/IP w polu adresu DNS dałem adres 127.0.0.1.

    I teraz mam takie pytanie, czy tak może być? Czy jest to jakiś błąd w ogóle? Chyba za to że wpisałem nie powinno być jakiś punktów ujemnych? Co sądzicie?

    Zaznaczam, że chodzi o zadanie nr. 2.
  • #78
    patryk22_1993
    Poziom 9  
    jankessu Jak na routerze działa DNS to trzeba było tam wpisać adres routera a nie adres pętli, tak mi się wydaje i także w bramie domyślnej też adres routera.
    Ja miałem dzisiaj egz. i masakra, na lekcjach wszystko się instalowało mniej niż 5min a dzisiaj po ~30min. jeszcze mi się zaciął raz na 15min. Jak tworzyłem AD to mi wyskakiwał błąd że jest już firma.local i chciał w NetBiosie ustawić automatycznie FIRMA0. Na początku chciałem dodać kontroler do istniejącej domeny ale się nie dało to wpadłem że trzeba utworzyć nową właśnie firma.local i wtedy mi ten błąd wyskakiwał. A jak drukowałem screeny to tusze kurde zabrakło i są pomazane a jak się komp zrestartował to już nie było mojego folderu z peselem. JPRDL!
  • #79
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #80
    jankessu
    Poziom 9  
    @patryk22_1993: Ale jak sądzisz, czy jest to jakiś duży błąd jeśli w konfiguracji wpisałem akurat ten adres? Co najwyżej jakiegoś punktu mogę nie mieć, tak? Jak to rozumieć? U mnie mówili, że jak DNS to wpisywać, albo adres komputera, albo pętli zwrotnej.
  • #81
    Sebinho01
    Poziom 9  
    jankessu nie jest to jakiś wielki błąd. Po prostu w twoim komputerze nie działał by internet bo by nie tłumaczył adresów stron na adresy IP jak DNS nie działał. A ci co sprawdzają to mają klucz i jak tam będzie opcja "przypisanie adresu DNS" to dostaniesz 0 punktów. Chyba, że mają jeszcze punkt sprawdzenie poprawności tego DNS to możesz stracić więcej.
  • #82
    Kami3n147
    Poziom 10  
    Ja mam mętlik w głowie co do zad.2. Zrobiłem wszystko lokalnie tak jak na zwykłej stacji roboczej,a kolega mówi,że użytkowników trzeba było zrobić w AD,bo skoro to win srv to wszystko powinno być w domenie ;/
  • #84
    randomaccessmemories
    Poziom 2  
    Co do DNS w zad. 2 zauważcie panowie ten punkt w wymaganiach:

    - Konfiguracja serwera ma umożliwiać dostęp do Internetu

    i ten w danych do konfiguracji:

    - W sieci działa router pełniący funkcję bramy [...] router nie ma dostępu do Internetu.

    Pozostawia to pole do interpretacji. Osobiście użyłem Google'owskiego DNS-a.
  • #85
    Sebinho01
    Poziom 9  
    Router pełni role proxy DNS czyli adres routera to adres DNS.
  • #86
    jankessu
    Poziom 9  
    No, jeśli tak mówisz, że w DNS raczej powinien być adres routera, to najwyżej nie będzie tego 1 pkt. czy 2 pkt. (razem ze screenem). Także chyba nie jest to jakiś, duży, istotny błąd. Bo jak widać interpretacja była różna.
  • #87
    laci1
    Poziom 9  
    W DNS na bank powinien być wpisany adres routera (bramy domyślnej).
  • #88
    tranceenergymix
    Poziom 9  
    Witam Panowie, wiecie kiedy będą wyniki egzaminu z części praktycznej?
  • #89
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #90
    Kami3n147
    Poziom 10  
    I jak tam? Stresujecie się? Jutro wyniki!

    Edit:


    Teoria 86%,
    PP 75%,
    Praktyka 96%.

    A wam jak poszło?