Ma w snach matrycę 100Hz.
Poczytaj najpierw dobrze "Clear Motion Rate 200 Hz"
Jeśli ktoś chce że jego telewizor "Pierze, szyje i gotuje – krawaty wiąże i usuwa ciąże" - to ok musi szukać innego. My rozmawiamy o jakości i mogę Ci przytoczyć 100 extra opinii mega zadowolonych użytkowników i będzie 100:1
==========================================================
Philipsa 40PFL5507 mam of tygodnia i nadal jestem zadowolona z wyboru. Świetna czerń, równomierne podświetlenie, dobry dźwięk. Pierwsze dni odbierałam na analogowym sygnale cyfrowym i nawet wtedy obraz mi się podobał. Od soboty przeszłam na sygnał cyfrowy - chyba nie muszę pisać, że jest jeszcze lepiej. A HD wprost wymiata. Konwersja 2D na 3 D całkiem przyjemna, choć zdecydowanie uzależniona od jakości obrazu, który przekształcamy. Jakość dodatków medialnych na przyzwoitym poziomie (pozytywnie zaskoczył mnie odbiór filmików z YouTube).
Żeby nie było samych plusów dodam, że trochę nie pasuje mi gamma (chyba za wysoka) a nie bardzo wiem jak to ustawić. Generalnie telewizorek na pewno prosi się o kalibrację. No i dosyć wolno przełączają mi się programy Smart TV (łącze przez modem UPC).
===================================================
Od soboty jestem posiadaczem tego TV w wersji 46 cali.
Pare moich spostrzeżeń z tym że bierzcie poprawke na to że to mój pierwszy telewizor LED i mam porównanie tylko do CRT.
Kąty boczne moim zdaniem bardzo dobre, trochę się tego obawiałem i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Czerń w porządku tyle że ja zawsze oglądam TV przy jakimś dodatkowym oświetleniu i w takich warunkach to oceniam. Oglądanie TV w zupełnych ciemnościach po prostu mi nie odpowiada.
Co do reszty kolorystyki się nie wypowiadam zanim nie znajdę czasu na jakieś dokładniejsze pobawienie się ustawieniami lub znajdę jakieś przykładowe ustawienia na necie. Na ustawieniu standard chyba jest za dużo czerwieni, najbardziej naturalny obraz wydaje mi się w trybię Zdjęcia.(Ale to odczucie subiektywne)
Obraz full HD wiadomo nic do zarzucenia(ale jak pisałem wcześniej miałem CRT), obraz SD znowu pozytywnie mnie zaskoczył a przyznaję że się tego obawiałem.
Żona oglądała jakiś mecz (ja wolę grać niż oglądać i mówiła że całkiem spoko żadne duszki po boisku się nie pałętają.
==========================================================
Moje spostrzeżenia po kilku dniach użytkowania:
- wg mojej oceny obraz bardzo dobry na SD z cyfry, na HD super żyleta, mam porównanie z polskim DVB-T u znajomych, rodziców na LCD. Nie jestem maniakiem super jakości obrazu ale powiem szczerze że programy HD ogląda się naprawdę przyjemnie, jeśli chodzi o SD nie widzę tu żadnych problemów dotyczących rozmazanych pasków na TVN24 i tego typu pierdołek. Planuję kalibrację obrazu więc pewnie da się z tego wyciągnąć jeszcze więcej.
- kąty boczne, jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na kąty ale tutaj sprawdziłem i powiem szczerze że faktycznie jest super, przy dużym kącie obraz jedynie trochę zmienia odcień kolorów, ale to trzeba stać naprawdę praktycznie z boku
- potwierdzam opinie dotyczące czerni, jest naprawdę dobrze, równomiernie podświetlone, sprawdzałem w zupełnej ciemności, oczywiście coś tam widać ale gdybym o tym nie wiedział to by mi to w ogóle nie przeszkadzało, czerń jest czarna
- przez prawie tydzień nie stwierdziłem smużenia, a oglądam regularnie np. szybką angielską piłkę gdzie wszystko się rusza bardzo szybko, jest płynnie i komfortowo
- dźwięk jest super, nie mam żadnych zastrzeżeń, niskie i wysokie tony słychać wyraźnie nic nie charczy i nie trzeszczy, jak ktoś chce więcej to już oczywiście nie z telewizora
- poruszana była kwestia mrugającego i rozmytego obrazu na reklamach w sklepie? Byłem w sklepie MediaEkspert we Wrocławiu i zauważyłem to samo na Philipsie a obok stała Toshiba (przypadek?). Oglądałem w domu różne programy, obraz statyczny, dynamiczny i nigdy tak nie drżał jak w sklepie. Nie wiem czym to było spowodowane ale ja czegoś takiego u siebie nie zauważyłem.
- czas włączania telewizora w mojej ocenie jest normalny, logo w niczym nie przeszkadza. U mnie dodatkowo inicjalizuje się karta CI+ wszystko trwa może z 15 sekund, ale normalny dekoder cyfry inicjalizował się również w podobnym czasie, więc czepianie się czasu uruchamiania jest szukaniem dziury w całym. Dodatkowo wiem od znajomych ze nowe dekodery rozdawane przez operatorów potrafią się włączać nawet 30-40 sekund. Pamiętajcie jednak że te telewizory są jednak uzależnione od softu który jest normalnym systemem operacyjnym i musi się uruchomić. Czy ktoś się czepia że komputer uruchamia mu się minutę?
- mam zainstalowaną kartę CI+ programy czasowo przełączają się wg mojej oceny normalnie nie ma żadnej różnicy między tym co miałem na dekoderze i tym co teraz mam.
- WiFi działa bardzo dobrze, kablem nie podłączałem, przypominam że na prędkość WiFi wpływa dużo czynników, czy B/N, zasięg itp.
- wprowadzanie tekstu z pilota, to mnie najbardziej rozśmiesza bo przecież tego typu rozwiązanie od dawna macie w komórkach, klepiecie smsy i nikt nie narzeka ze to kicha. Na szczęście można podłączyć klawiaturę i myszkę
- obudowa jest dosyć solidna, jednak wspomniany wcześniej problem z przednią ramką jest faktem, trochę odstaje od matrycy w niektórych miejscach, ale tego nie widać, trzeba podejść i nacisnąć żeby to zauważyć, tragedii nie ma ale mogłoby być lepiej
- menu, czy działa wolno czy szybko ciężko stwierdzić bo nie mam porównania, wg mnie trochę wolno nawet po aktualizacji, ale wyznaję zasadę że jak już wszystko poustawiam to już rzadko będę tam zaglądał, przecież tv oglądamy a nie ciągle ustawiamy
- SmartTV, nie wiedziałem czego się tu spodziewać, nigdy tego nie używałem i będę raczej używał sporadycznie, na razie puściłem dziecku kilka bajek z Ipla. Poruszamy się po aplikacjach raczej normalnie nie ma jakiś opóźnień. Jak już się wszystko załaduje działa, ale wiadomo wszystko zależy od łącza
- przeglądarka, szczerze mówiąc nie wiem czego się spodziewacie po przeglądarce w telewizorze, ale musicie wiedzieć że prawdopodobnie telewizor nie ma cachu dla grafiki znajdującej się na stronach i za każdym razem ładuję wszystko co się na niej znajduje. Dodatkowo raczej nie spodziewałbym się obsługi flasha lub silverlighta w przeglądarce, tego nie ma nawet na systemach mobilnych. Strony się ładują, są wyraźne czytelne. Prędkość ładownia uzależniona jest oczywiście od łącza. W sklepie TV jest podpięty zapewne pod router, do którego są podpięte inne komputery. To że się ma łącze o określonej prędkości nie oznacza że dany sprzęt wykorzystuje pełną prędkość, bo może coś ściągać równocześnie.
- jeśli chodzi o obsługiwane formaty to nic nie mogę na ten temat powiedzieć, niestety nie mam czasu na zabawę z divxem i tego typu rzeczami, zdjęcia z wakacji wyświetla
- jedyny największy minus to brak możliwości posortowania kanałów na komputerze, niestety tu jest męka bo przyzwyczaiłem się do kolejności cyfry i wszystko się pomieszało. Trzeba to klikać ręcznie na telewizorze. Z zagranicznych forów i z supportu Philipsa wiem że ma być wkrótce program na PC ale kiedy to nie wiadomo. Opcja eksportu i importu programów jest więc program pewnie też będzie. Na razie udało mi się ułożyć pierwsze 100, których najczęściej używamy.
Jeśli chcecie żebym coś sprawdził, macie pytania – pytajcie.
Moja ocena telewizora 8-9/10, ma wszystko co to co mi było potrzebne,
minusy za sortowanie kanałów i tą odstającą ramkę.
==================================================
Witam i zgodnie z obietnicą podzielę się z Wami swoimi subiektywnymi odczuciami po spokojnym przetestowaniu modelu 46PFL5507 K/12. Niestety nie miałem możliwości rejestrowania foto, gdyż nie posiadam odpowiedniego sprzętu, poza tym ten sposób udowadniania czegokolwiek mnie nie przekonuje. Egzemplarz oczywiście bez kalibracji, wyjęty prosto z kartonu. Aktualizacja softu na ten z 3 maja 2012. Testowałem następujące elementy:
1.OBRAZ - pod względem ekspozycji obrazu z tunera TVSat Dreambox DM8000 z image Merlin3, zarejestrowane na HDD tunera. Materiał obejmował programy HD różnych nadawców, które selekcjonowałem pod względem jakości / bitrade / nadawania, SD z TV Sat oraz DVB-T.
2.MULTIMEDIA - pod względem, co może, a co nie ten TV.
3.WiFi - w sklepie stałe łącze 2 Mb/s neostrada.
Moje wrażenie odnośnie jakości obrazu:
Ogólnie mogę z czystym sumieniem podpisać się pod wszystkimi stwierdzeniemi z testu kikiego, nie ma sensu się powtarzać. Obraz w zależności od podanego sygnału/źródła (z tunera TVSat: sygnał SD, HD i DVB-T) mnie jako użtkownika topowego modelu sprzed 2,5 roku Philipsa PFL 9704 H/12, wpędził w kompleksy . Za 3599 zł to jest to. Niestety nie dane mi było zobaczyć 3D z prozaicznej przyczyny: w sklepie nie było okularów do tego modelu! "W RTVEuroAGD nie lubią Philipsów" - podsumowanie p.kierownika .
Na szczególne podkreślenie zasługują kąty boczne, nie zauważyłem utraty jakości koloru (w moim TV jest to zdecydowanie duża przypadłość). BTW w ogródku Samsunga stały obok siebie 46" ES8000 i D8000 i tu moje zdziwienie, w obu oglądając pod kątem zauważalna utrata jakości obrazu /bladość/, a co najdziwniejsze w nowym modelu znacznie bardziej widoczna, na tym samym materiale, ale to tak na marginesie.
=====================================================
Domyślnie
Wczoraj bawiłem się tym telewizorkiem do późnej godziny wiec mogę napisać co nieco. Po rozpakowaniu tv w salonie pierwszy rzut ok i o matko jakie to małe (obok stoi Panasonic P50S20) lecz po przeniesieniu go do 16-sto metrowego pokoju jest idealnie nie za małe i nie za duże. Pierwsze uruchomienie i wita nas logo PHILIPSA (które wcale nie przeszkadza przy każdym uruchomieniu, przynajmniej wiemy że tv pracuje. Miałem styczność z TV który nic nie wyświetlał podczas uruchamiania a załączał się dosyć długo i nie wiadomo czy to to chodzi czy nie ) Na start ustawienia ekranu i wyszukanie cyfrowej telewizji naziemnej, następnie tv pyta się nas czy mamy dostęp do internetu (bezprzewodowy czy przewodowy) Przez te procesy przebiega się szybko i gładko. Od razu sprawdziłem wersje oprogramowanie- 0.79 więc postanowiłem wgrać najnowszą 0.91. Od razu zauważyłem szybsze uruchamianie się telewizora. Co do płynności smart TV i ogólnie telewizora nastawiłem się że będzie się mulić jednak moje obawy okazały się bezpodstawne, może i nie chodzi najszybciej ale nie aż tak żeby dostać nerwicy Ustawienia obrazu w menu także mogły by się szybciej troszkę animować no ale cóż jest jak jest. Tak jak mówiłem nie jest tak jak piszą co niektórzy. Obraz bez kalibracji dobry. Wszystkie funkcje w smartTV łączą się z internetem bez problemowo (10mb internet) aha i żeby nie było pytań telewizorek łączy się za pomocą wifi. Głośniki naprawdę rewelacja, w tych tv które posiadam nie mają do nich żadnego startu. Tryb 3D też naprawdę świetny, nic nie migotało. Podczas oglądania z telewizora wydostało się parę trzasków i ukazały sie moim oczom po prawej i lewej stronie, tuż przy ramce jaśniejsze podświetlenie w nocy widać dzisiaj na dniu nie jest to widoczne aż tak chyba że sprzyja temu wyświetlany obraz.
itd...