Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

saeco xsmall hd8743 miga szybko czerwona lampka z wykrzyknikiem

zozozozo 17 Jun 2013 21:48 24153 8
  • #1
    zozozozo
    Level 2  
    Witam

    Mam ekspres do kawy saeco xsmall i po miesiącu miga czerwona dioda z wykrzyknikiem. Czy miał ktoś taki problem
  • #2
    Pablo1964
    Moderator
    A co na ten temat mówi instrukcja obsługi?
  • #3
    zozozozo
    Level 2  
    proponują odwapnianie co oczywiście zrobiłem
  • #4
    rasm
    Level 15  
    Ja również mam taki ekspres z szybko migającym wykrzyknikiem od samego włączenia. Nic się nie da zrobić i nie reaguje na żadne inne funkcje.
    Wiem na pewno, że to wina elektroniki bo miałem okazję podłączyć swoją elektronikę do sprawnego ekspresu i pojawił się ten sam efekt.
    Czy jest ktoś wstanie coś pomóc z naprawą - czego szukać ?
    wizualnie elektronika jest OK, nie ma zimnych lutów ani nie widać uszkodzeń na elementach.
    Pozdrawiam
    RS
  • #5
    zozozozo
    Level 2  
    Mnie pomogło jednak odwapnianie, jedyny ale istotny mój błąd to że odwapnianie zaczynałem robić na włączonym expresie. Złe przeczytałem instrukcję i pierwszą operację włączenie odwapniania czyli włączenie dwóch przycisków naraz robiłem na włączonym a nie jak pisało w instrukcji na wyłączonym expresie. Pozdrawiam może to pomoże.
  • #6
    filip_gd
    Level 12  
    Mam taki sam ekspres i pomaga odwapnianie
    Jednak muszę go czyścić coraz częściej.
  • #7
    rafalski84
    Level 11  
    Witajcie, ja bardzo chciałbym wykonać procedurę odwapniania, ale nie mogę.
    Wg instrukcji należy wcisnąć jednocześnie oba przyciski parzenia kawy na wyłączonym urządzeniu. W moim przypadku procedura nie działa. Zastanawiam się czy problemem nie jest uszkodzona elektronika ekspresu.
    Ostatnio rozbierałem zespół parzenia kawy do gruntownego czyszczenia i smarowania. Wszystko działa tylko mam wrażenie, że kawa jest znacznie bardziej wodnista. Chciałem spróbować odwapniania, ale nie mogę tego wystartować. Macie pomysły?
  • #8
    cafedomino
    Level 20  
    Jeśli ekspres nie "wchodzi" w tryb odkamieniania zrób to po staremu. Wlej odkamieniacz, umyj blok zaparzający i zacznij etapowo przepuszczać odkamieniacz raz przez rurkę od gorącej wody następnie zrób kawę na odkamieniaczu. Poczekaj chwilę niech chemia zadziała w obwodach znowu przepuść przez rurkę i znowu kawa. Tak parę razy na koniec ta sama procedura ale na czystej wodzie ale już bez przystanków.
  • #9
    shadow187
    Level 10  
    Podłącze się. Wiem że stary temat . Jednak mam ten sam problem.

    Po uruchomieniu miga szybko kontrolka wykrzyknika.
    Słychać silnik zaparzacza że ustawia się.
    Co chwile jednak zalicza się pompa i leje woda do tacki ociekowej. (Cyklicznie).
    W trybie testowym wszystko działa.
    Zaparzacz, Bojler, Mikroprzelaczniki, Pompa, Młynek, Czujnik poziomu wody.

    Przy próbie odkamieniania. Ekspres spuszcza trochę wody z wylewki i pokazuje brak wody.

    Co mogę sprawdzić dalej?

    Dodano po 8 [godziny] 2 [minuty]:

    Już mam. Na stronie Saeco zrobiłem niżej podana instrukcje.