Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran po włączeniu komputera.

Bebzo28 18 Cze 2013 09:08 12516 25
  • #1 18 Cze 2013 09:08
    Bebzo28
    Poziom 11  

    Witam

    Włączyłem komputer i słychać jak wszystko się ładuje słychać dysk twardy , pikniecie spikera i po chwili słychać dźwięk uruchamiania windowsa .

    Ale ekran jest czarny .

    Domyśliłem się że karta graficzna padła.

    Kabel od monitora przełączyłem do karty zintegrowanej na płycie głównej .

    Uruchomiłem kompa ponownie i jest ok wszystko działa jest obraz ale na karcie zintegrowanej.

    Postanowiłem wejść do biosu.
    Przestawiłem w opcji nie nie pamiętam jaka to była opcja.
    coś takiego chyba : Praimary pci :
    i do wyboru było : onboard , pci , pci express

    Wybrałem PCI EXPRESS ( z myślą że wystartuje z kartą która mi padła)
    zapisałem stan biosu.
    Przełączyłem kabel z karty zintegrowanej na tą co mi padła
    Od tej pory mam cały czas czarny obraz i nie mogę wejść s powrotem do biosu
    żeby przestawić na kartę zintegrowaną .

    Robiłem reset biosu zworką i wyciągałem baterie na 12 godzin i nic nie dało.

    Karta która mi że komo padła wysłałem do reklamacji jak przyjdzie sprawna to może jak wsadzę ją do slotu PCI to może wszystko zadziała.

    Opis sprzętu:
    płyta główna ASROCK N68C-GSFX
    Procesor: Procesor AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz
    ram: 8GB Hyper
    Karta graficzna która padła : Ati Radeon 4850 HD 1gb ddr5 256bit

    Wszystko było dobrze do czasu jak padła karta, przeszłem na zintegrowaną był już obraz ale zmieniłem w biosie typ karty na PCI i od tej pory tylko czarny obraz.

    Przepraszam za tak długi opis postu.

    0 25
  • #2 18 Cze 2013 09:13
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Witaj, czy bios resetowałeś na odłączonym od zasilania komputerze? Jest to dość ważne. Ponadto wyciągnąłbym baterię na czas resetowania biosu - musi zadziałać.
    Czy nadal speaker (głośniczek) odzywa się przy uruchamianiu? Czy nadal słyszysz dźwięk logowania się do systemu? (Chodzi już o tę kartę zintegrowaną).

    Bebzo28 napisał:
    Opis sprzętu:
    płyta główna ASROCK N68C-GSFX
    Procesor: Procesor AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz
    ram: 8GB Hyper
    Karta graficzna która padła : Ati Radeon 4850 HD 1gb ddr5 256bit


    Przydałoby się poznać również markę i model prawdopodobnego winowajcy zgonu karty ;) Mówię oczywiście o zasilaczu.

    0
  • #3 18 Cze 2013 09:34
    Bebzo28
    Poziom 11  

    Zasilacz jest firmy Modecom 600 wat

    teraz jak włączam komputer to tylko chodzą wiatraki i nic nie pika.

    Wtedy jak pikało to automatycznie włączała się karta zintegrowana i wystarczyło tylko przełączyć kabel z karty Ati radona do karty zintegrowanej i był od razu obraz.

    odłączyłem na całą noc kabel zasilający i wyjąłem baterie. i nic nie dało .

    A zworkę to tak:

    wyłączyłem kompa pstryczkiem w zasilaczu i przełączyłem zworkę na pin 2 i 3
    i włączam kompa i nic się nie dziej .
    i z powrotem wracam zworką na pion 1 i 2 i wtedy komp się uruchamia i dalej to samo.
    Tylko czarny obraz i wiatraki chodzą.

    Niepotrzebnie przełączyłem w biosie tak to chodziarz by komp teraz działał.

    0
  • #4 18 Cze 2013 09:37
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Bebzo28 napisał:
    wyłączyłem kompa pstryczkiem w zasilaczu i przełączyłem zworkę na pin 2 i 3
    i włączam kompa i nic się nie dziej .


    Nie włączaj komputera na zworce ustawionej na resetowanie ustawień BIOS.

    -Wyłączasz zasilanie (dla pewności na ten czas możesz wyciągnąć baterię)
    -Przekładasz zworkę w pozycję resetowania ustawień bios
    -Po odczekaniu (dla pewności zostaw tak nawet z minutę, nie zaszkodzi a może pomoże) przekładasz zworkę w normalną pozycję i wkładasz baterię
    -Podłączasz zasilacz do prądu i sprawdzasz.

    Bebzo28 napisał:
    teraz jak włączam komputer to tylko chodzą wiatraki i nic nie pika.


    Zostaw tylko jedną kość pamięci, procesor oraz speaker. Całą resztę póki co odłącz. Masz możliwość podmiany zasilacza?

    0
  • #5 18 Cze 2013 09:46
    Bebzo28
    Poziom 11  

    ok spróbuje według twojej receptury.

    mam drugi zasilacz 400 wat firmy Take Me i jest sprawny na 100 %

    0
  • #6 18 Cze 2013 09:48
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Bebzo28 napisał:
    mam drugi zasilacz 400 wat firmy Take Me


    Zasilacz na czarnej liście, przemyślałbym czy go pod taki zestaw podłączać - teoretycznie nic złego nie powinno się stać, szkód nie powinien narobić do samych testów, no ale czarna lista daje do myślenia... A pomiar napięć na swoim zasilaczu wykonywałeś ?

    0
  • #7 18 Cze 2013 09:49
    Bebzo28
    Poziom 11  

    jak to zrobić bo mam miernik mogę sprawdzić

    0
  • #8 18 Cze 2013 09:52
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    12 i 5v sprawdzisz na wtyku molex, 4 pin oraz 20/24 pin. 3.3v na przewodach sata oraz 20/24pin. Odsyłam do lektury -> kliknij.

    Plus ewentualnie wideo:

    Spoiler:

    0
  • #9 18 Cze 2013 10:10
    Bebzo28
    Poziom 11  

    podmianka zasilacza nic nie zmieniła. za chwile sprawdzę zasilanie

    Dodano po 13 [minuty]:

    ok już sprawdziłem zasilacz jest dobry ( wszystko zgodnie z filmikiem )

    0
  • #10 18 Cze 2013 10:12
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Ok kolejny strzał w pamięć.

    -Wyciągnij wszystkie kości pamięci jakie masz zamontowane
    -Zostaw tylko procesor z chłodzeniem, oraz speaker
    -Uruchom komputer, zobacz czy głośniczek się odzywa.

    0
  • #11 18 Cze 2013 10:26
    Bebzo28
    Poziom 11  

    wyjąłem kości i cisza nic nie brzęczy

    Dodano po 1 [minuty]:

    a zawsze jak komp startował to było jedno piknięcie speakera

    0
  • #12 18 Cze 2013 10:29
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Dziwne, "żywa" płyta sygnalizuje brak pamięci speakerem właśnie. Zakładam że CPU na podmiankę żadnego nie znajdziesz?
    Przeczyść płytę z kurzu, i obejrzyj ją wizualnie - czy nie ma przypaleń i tym podobnych. Szczególnie kondensatory, czy nie są napuchnięte i ewentualnie nie powyciekały

    0
  • #13 18 Cze 2013 10:32
    Bebzo28
    Poziom 11  

    nie nie mam nic więcej .

    Dodano po 57 [sekundy]:

    może speaker sie popsuł mam jeszcze jeden od innej płyty

    0
  • #14 18 Cze 2013 10:35
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Bebzo28 napisał:
    może speaker sie popsuł mam jeszcze jeden od innej płyty


    Możesz więc podłączyć drugi aczkolwiek speaker to raczej jeden z najmniej psujących się elementów - tak czy inaczej, spróbować nie zaszkodzi.

    1
  • #15 18 Cze 2013 10:41
    Bebzo28
    Poziom 11  

    zamontowałem drugi, to samo bez zmian .

    a jak sprawdzić płytę? jest taka możliwość ?

    0
  • #16 18 Cze 2013 10:46
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Bebzo28 napisał:
    a jak sprawdzić płytę? jest taka możliwość ?


    Przydałoby się mieć drugi procesor przede wszystkim - sprawna płyta już z samym procesorem powinna się "odzywać" o braku pamięci itp więc daje to już jakieś wstępne pojęcie o stanie płyty. Jeśli nie masz procesora na podmiankę, to udaj się do pobliskiego serwisu komputerowego - zwykle za sprawdzenie na własnych podzespołach nie chcą nic, a jeśli nawet to jest to kwota rzędu 10-20 złotych.

    A płyta nie jest przypadkiem jeszcze na gwarancji ?

    0
  • #17 18 Cze 2013 10:51
    Bebzo28
    Poziom 11  

    plyta jest na gwarancji procesor też

    Dodano po 1 [minuty]:

    tylko ja to zamawiałem wszystko przez allegro i teras musiałbym to wszystko osobno wysłać? albo dać gdzieś do sklepu i oni sprawdzą i wtedy wysyłać do reklamacji

    0
  • #18 18 Cze 2013 10:52
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Bebzo28 napisał:
    plyta jest na gwarancji procesor też


    Więc nie kombinowałbym, i oddał na serwis gwarancyjny. W chwili obecnej płyta wygląda na "martwą" brak jakichkolwiek komunikatów o braku pamięci, napięcia w zasilaczu sprawdzałeś więc tak bym to osobiście rozwiązał.

    1
  • #19 18 Cze 2013 10:54
    Bebzo28
    Poziom 11  

    znalazłem, w piwnicy starą płyte z procesorem

    i podłączyłem samą płyte i procesor i spiker sie odzywa

    płyta sama bez procesora nie daje żadnych znaków

    jak podłączyłem płyte i procesor i ram to też jest cisza

    0
  • #20 18 Cze 2013 10:56
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Bebzo28 napisał:
    tylko ja to zamawiałem wszystko przez allegro i teras musiałbym to wszystko osobno wysłać?


    A płytę i procesor kupowałeś osobno? Myślę że wystarczyłoby odesłać na serwis gwarancyjny samą płytę - procesory to jedne z najmniej ulegających awariom podzespoły w naszych komputerach, pytając czy masz jakiś na podmiankę chciałem po prostu się upewnić że jest sprawny, choć tak na prawdę myślę że okaże się sprawny.

    Bebzo28 napisał:
    albo dać gdzieś do sklepu i oni sprawdzą i wtedy wysyłać do reklamacji


    Jeśli masz w pobliżu serwis który sprawdzi Ci płytę za darmo to możesz tak zrobić - wykluczą / potwierdzą w ten sposób uszkodzenie płyty / procesora i będziesz miał obraz na to co robić dalej.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Bebzo28 napisał:
    znalazłem, w piwnicy starą płyte z procesorem

    i podłączyłem samą płyte i procesor i spiker sie odzywa


    Płytę jak rozumiem pod procesor taki jak Twój, i podłączyłeś ją ze swoim procesorem tak ?

    0
  • #21 18 Cze 2013 11:04
    Bebzo28
    Poziom 11  

    nie

    mam starą płyte i stary procesor i na niej sprawdziłem jak sprawuje sie speaker

    no i tak jak pisałeś płyta z procesorem ale bez kości ramu musi się odezwać speaker i tak jest

    a w tym kompie co mam problem i walczymy od rana to odłaczyłem ram i speaker nic nie daje znać to dziwne tak jak by walnęła płyta główna

    Dodano po 2 [minuty]:

    tylko to trochę dziwne bo jeszcze niedawno jak bym nie przełączył w biosie funkcji na pci to miałem jeszcze na karcie zintegrowanej obraz.

    0
  • Pomocny post
    #22 18 Cze 2013 11:05
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Bebzo28 napisał:
    a w tym kompie co mam problem i walczymy od rana to odłaczyłem ram i speaker nic nie daje znać to dziwne tak jak by walnęła płyta główna


    Tak to sugeruje jakiś dziwny zgon płyty, choć jak zauważyłeś w płycie bez procesora speaker również będzie milczał - więc jeśli procesor jest trafiony to będziesz miał ciszę w głośniczku a płyta może być sprawna. Są to jednak skrajne przypadki, gdyż jak wspominałem procesory to najmniej ulegające awariom podzespoły w komputerach - w swoim życiu widziałem tylko kilka uszkodzonych egzemplarzy procesora - dwa usmażone od podkręcania i zbyt wysokiego napięcia, oraz kilka z fizycznie ułamanymi pinami (nóżkami).

    Bebzo28 napisał:
    tylko to trochę dziwne bo jeszcze niedawno jak bym nie przełączył w biosie funkcji na pci to miałem jeszcze na karcie zintegrowanej obraz.


    To mniej istotne ponieważ po wyciągnięciu karty ze slotu AGP czy PCI-E płyta główna automatycznie przestawia się na kartę zintegrowaną, ponadto wykonywaleś reset biosu.

    Upenij się tylko, że zworka resetowania biosu nie jest w pozycji resetowania - bez tego również nie będzie dźwięków ze speakera choćby nie wiem co. Niby logiczne, ale przypomnę bo może pomyłkowo zostawiłes ją w pozycji resetowania ustawień bios.

    0
  • #23 18 Cze 2013 11:10
    Bebzo28
    Poziom 11  

    więc uwalona płyta główna. poczekam na kartę którą wysłałem w poniedziałek, jak okaże się sprawna to wyśle nastepnie płyte do sprawdzenia. Potem procesor . nic innego mi nie zostało.

    Dodano po 37 [sekundy]:

    dzięki nara dużo mi pomogłeś .

    0
  • #24 18 Cze 2013 11:15
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  

    Czarny ekran po włączeniu komputera. Czarny ekran po włączeniu komputera.

    Zworka numer 22 na pierwszym obrazku. Upewnij się jeszcze, że ustawiona jest w pozycję default tak jak na obrazku drugim. Pozdrawiam

    0
  • #26 23 Wrz 2013 09:25
    Bebzo28
    Poziom 11  

    Wysłałem płytę do reklamacji i wymienili na nową .

    0