Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kosiarka AL-KO 520BRV - Niedziałający napęd

18 Cze 2013 17:51 20769 6
  • Poziom 13  
    Witam Koledzy. Ostatnio pojawił mi się problem z napędem, oczywiśœcie nie działa. Niestety to nie wina paska ani naciągu, problem leży po stronie przekładni. Pierwszy raz się z taką spotkałem tzn. "sprzęgiełko" to dwa stożki, które po zaciśœnięciu przekazują napęd na ośœkę.
    Niestety nie znalazłem nigdzie informacji o takim napędzie:(
    Rozebrałem całośœć, przeczyœściłem i dotarłem żeby lepiej przylegały powierzchnie. Chwilowo napęd zaskoczy ale zaraz znów zaczyna się śœlizgać. Już tracę nadzieję na jej zrobienie, a sezon koszenia w pełni:(
    Kosiarka AL-KO 520BRV - Niedziałający napęd
    Jeśœli ktośœ z Was miał do czynienia z takim napędem to proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

    Dzięki z góry:)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Niestety to nie to, już sprawdziłem. Wina leży w stożkach które się zaciskają przekazując napęd. Wchodzą one z dwóch stron koła zębatego. Jak troche się nagrzeją i do tego dojdzie olej to ślizgają się i napęd pada:(

    Dodano po 38 [minuty]:

    Koledzy, a może ktoś się orientuje jak wygląda nowy napęd, a dokładnie miejsca styków "sprzęgiełek"(stożków)? czy są gładkie czy może jakoś chropowate?
  • Poziom 27  
    Ja pcham pod łożyska oporowe podkładkę 0,1 mm lub 0,2 mm, zależy jaka się zmieści, bo przecież brakuje docisku z powodu luzu, zlikwiduj luz cienką podkładką.
    Nowej przekładni nie rozbierałem.
  • Poziom 13  
    w napędzie miałem jedną podkładkę pomiędzy ślizgiem a łożyskiem (2mm).wymieniłem już ją na 3mm i dalej nic:( odstęp pomiędzy łożyskami mam 5-6mm, może go jeszcze zmniejszyć?
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Można próbować jeszcze zmniejszać ten luz, ale jakiś musi zostać, bo inaczej, napęd cały czas będzie chodzić.
    Jeśli nic nie wyjdzie z kasacją luzów, to napęd chyba umarł.
  • Poziom 13  
    Udało się:) Problemem była siła docisku, zmieniłem podkładkę z 2mm na 3mm ale nie zauważyłem, że dociskana podkładka zapiera się o kołeczek ośce i zamiast zaciskać stożki blokowała się. wyciąłem więc w podkładce dwa rowki, tak żeby mieścił się w niej kołeczek i przyspawałem ją do stożka:) po prostu powiększyłem stożek.
    Kosiarka ma już za sobą ok 15h pracy i napęd działa bardzo dobrze:)
    Gdyby ktoś potrzebował pomocy z tym napędem to służę pomocą:)
    Dzięki za wsparcie:)