logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona partycja - Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików.

Beambear 19 Cze 2013 22:53 8103 4
REKLAMA
  • #1 12435939
    Beambear
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!

Cierpiałem ostatnio na zbyt małą ilość miejsca na partycji systemowej C. Postanowiłem więc za pomocą odpowiedniego programu przenieść na nią parę gigabajtów z partycji D. Niestety po drodze coś poszło nie tak jak powinno i zobaczyłem niebieski ekran. Po ponownym uruchomieniu komputera straciłem dostęp do partycji D...

Dokładniej: Partycja D jest widoczna w oknie mojego komputera, jednak po próbie wejścia do niej widzę następujące po sobie dwa komunikaty:

Cytat:
    Przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków D: musisz go sformatować

oraz

Cytat:
    D:\ nie jest dostępny. Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików. Sprawdź czy załadowano wszystkie wymagane sterowniki systemu plików i czy wolumin nie jest uszkodzony

Czy da się jeszcze coś z tym zrobić, czy mam raczej pożegnać się z moimi danymi? :) Dodam, że mój system to windows 7 x64, obie partycje to partycje podstawowe oraz program, którym próbowałem "przenieść" trochę miejsca to acronis disk director. Załączam zrzut ekranu z programu DMDE oraz plik z odpowiednimi sektorami dysku. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam

Załączniki:
    • lba_0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12436323
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Zaznacz $Noname 06 - zamknij okno Partitions, Alt+W i wybierz jakąś nazwę pliku. (zapisz jeden sektor do pliku na C)
    Druga ikona od lewej:
    - Tą skreśloną z Ex -> [Remove]
    - $Noname 03 -> [Insert] i PPM na niej: Restore Boot Sector From the Copy
    Z menu: Apply Partitioning...
  • REKLAMA
  • #3 12437811
    Beambear
    Poziom 2  
    Po usunięciu partycji z Ex i kliknięciu na $Noname3 niekoniecznie pojawia się guzik [insert] (zakładam, że to o niego chodziło), jest tylko [replace]. W menu podręcznym jest za to opcja "insert the partition (undelete)". To to samo? W każdym razie po kliknięciu na nią pojawia się taki komunikat:

Po kliknięciu w menu na "Restore Boot Sector From the Copy", boot sector przywraca się sam skądś. Ten sektor zapisany do pliku trzeba będzie gdzieś zaimportować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12438695
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Ok, [Replace] {PPM: Insert the Partition (Undelete)...}. Ten plik co zapisałeś to bootsektor zgodny z $Noname 06 - w razie czego do wykorzystania jakby coś poszło nie tak. Jeśli się uda, posprawdzasz i wszystko OK z woluminem to można usunąć.
  • #5 12438973
    Beambear
    Poziom 2  
    Ok, udało się, wygląda na to, że wszystko jest ok :) Wielkie dzięki za pomoc, jak dla mnie temat do zamknięcia.
REKLAMA