Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z połączeniem z internetem (WiFI) w laptopie

Eskulap120 20 Jun 2013 06:18 3561 25
  • #1
    Eskulap120
    Level 10  
    Witam,

    Od kilku dni w laptopie firmy Lenovo nie mogę połączyć się poprzez WiFi z internetem (z routera CISCO z sieci Vectra w komputerze stacjonarnym). W laptopie piszę "Brak połączenia" a przy próbie automatycznego rozwiązania problemu pokazuje się informacje że może to być problem z kartą sieci bezprzewodowej. A więc chciałem się poradzić co mogę z tym zrobić by z powrotem móc łączyć się z internetem?
  • #2
    Nereida4
    Level 22  
    Czy jak podłączysz się po kablu do rutara internet działa ?
  • #3
    Eskulap120
    Level 10  
    Jeszcze nie próbowałem. Ale jak wrócę z pracy to spróbuje
  • #4
    VooVoo
    Level 34  
    A karta wifi w lapku jest włączona?? Widzi inne sieci??
  • #5
    zimnosek
    Level 9  
    Spróbuj wyłączyć z zasilania router i potem włączyć.
  • #6
    Eskulap120
    Level 10  
    A więc tak połączyłem przewodowo z routerem - jest tak samo. Natomiast jeśli chodzi o to czy widzi tą i inne sieci to tak, widzi. Przy sieci z którą ma się połączyć są nawet pełne zielone kreski i pisze przy niej "Ograniczony dostęp" natomiast na górze okienka WiFi pisze "Brak połączenia"
    (Na stacjonarnym internet oczywiście działa).
  • #7
    wl.przemek
    Level 14  
    A inny komp moze sie polaczyc przez WIFI ?

    To zobacz w ustawieniach Routera czy nie masz ustawionej opcji filtrowanie adresów MAC bo moze domyslnie tak jest a ta opcja jest odpowiedzialna za to zeby komputery z konkretnymi adresami kart sieciowych beda mogly sie laczyc.
    Wiec najlepiej wylacz ta opcje i sprawdz.
  • #8
    Eskulap120
    Level 10  
    wl.przemek wrote:
    A inny komp moze sie polaczyc przez WIFI ?

    To zobacz w ustawieniach Routera czy nie masz ustawionej opcji filtrowanie adresów MAC


    Wyłącznie laptop mam z WiFi. Tylko jak tego routera sprawdzić? gdzie są te opcje?
  • #9
    wl.przemek
    Level 14  
    Napisz jaki dokładnie router
  • #10
    Eskulap120
    Level 10  
    wl.przemek wrote:
    Napisz jaki dokładnie router

    CISCO EPC3925
  • #11
    Eskulap120
    Level 10  
    Próbowałem teraz wejść w ustawienia routera według instrukcji ale nie udało się - przypomniałem sobie że już kiedyś próbowałem tego sposobu przy WiFi w telefonie i też komputer nie wyświetlał mi tej strony z ustawieniami routera. Pytałem kiedyś już o to na forum i nikt nie umiał nic na to poradzić.
    Czyli wychodzi na to że nie da się nic z tym zrobić? Nowy laptop tak po prostu sam z siebie przestał sie łączyć z siecią?
  • #12
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Karta sieciowa automatycznie pobiera adresy?
  • #13
    Eskulap120
    Level 10  
    jimasek wrote:
    Karta sieciowa automatycznie pobiera adresy?

    Tak, automatycznie.
  • #14
    jozeks73
    Level 13  
    A czy wcześniej korzystałeś z tego routera przez ten komputer?
  • #15
    Eskulap120
    Level 10  
    jozeks73 wrote:
    A czy wcześniej korzystałeś z tego routera przez ten komputer?

    Przez laptop czy przez stacjonarny? stacjonarny od lat a przez laptop gdzieś od miesiąca jak go mam się łącze... zawsze bez problemowo łączyło
  • #16
    jozeks73
    Level 13  
    Sróbuj odinstalować sterownik karty sieciowej, zrestartuj laptopa i przywróć sterownik. Rozumiem, że przez PC jest ok? W PC idzie po kablu czy tez WIFi?
  • #17
    Eskulap120
    Level 10  
    W PC jest ok i idzie przez kabel. A jak zainstaluje z powrotem ten sterownik? Czy coś innego się nie pokomplikuje z tego powodu?
  • #18
    jozeks73
    Level 13  
    wejdź we walściwości karty, wybierz odinstaluj sterownik. Potem po ponownym uruchomieniu sterownik sam powinien sie zainstalować, ale gdyby nie to wchodzisz w urządzenia wybierasz kartę i znow własciwości ,tam masz opcję przywroc sterownik lub zainstaluj sterownik. jęslibyś nie mógł to na PC poszukasz sterownika w necie i go zainstalujesz z pena.
  • #19
    Eskulap120
    Level 10  
    jozeks73 wrote:
    wejdź we walściwości karty, wybierz odinstaluj sterownik. Potem po ponownym uruchomieniu sterownik sam powinien sie zainstalować, ale gdyby nie to wchodzisz w urządzenia wybierasz kartę i znow własciwości ,tam masz opcję przywroc sterownik lub zainstaluj sterownik. jęslibyś nie mógł to na PC poszukasz sterownika w necie i go zainstalujesz z pena.


    Pytanie tylko który sterownik mam odinstalować? bo jeśli chodzi o karty sieciowe to jest ich tyle co na zdjęciu....
  • #20
    jozeks73
    Level 13  
    Właściwa sieciówka to ta 3 z gory, ale ja przed deinstalacją odinstalowałbym avasta i sprawdził to bez antyvirusa, bo wyglada jakby to on ci blokował dostęp.
  • #21
    Eskulap120
    Level 10  
    jozeks73 wrote:
    Właściwa sieciówka to ta 3 z gory, ale ja przed deinstalacją odinstalowałbym avasta i sprawdził to bez antyvirusa, bo wyglada jakby to on ci blokował dostęp.

    Odinstalowałem avasta ale nic nie dało. Przy odinstalowywaniu tego sterownika karty pojawia się jeszcze możliwość "Usuń oprogramowanie sterownika dla tego urządzenia" Czy mam to też zaznaczyć?
  • #22
    Eskulap120
    Level 10  
    A więc odinstalowałem sterownik bez zaznaczania dodatkowej opcji i po resecie oraz ponownym wpisaniu klucza sieci - nawiązano połączenie. Problem Rozwiązany. Ciekawe tylko co było powodem? Czy AVAST miał na to jakiś wpływ, choć po jego usunięciu wciąż nie było połączenia...
  • #23
    Eskulap120
    Level 10  
    Witam,

    Poruszam znów swój stary temat gdyż od kilku dni ma miejsce podobna sytuacja. Tym razem w laptopie sieć jest wykrywana co jakiś czas na chwile i od razu zanika choć okienu menu połączeń WiFi również pisze przy sieci z którą ma się połączyć są nawet pełne zielone kreski i pisze przy niej "Ograniczony dostęp" lub "Połączono" natomiast na górze okienka WiFi pisze "Brak dostępu do internetu"
    (Na stacjonarnym internet oczywiście działa). Odinstalowanie sterownika w tym przypadku nic nie pomogło. Zauważyłem też że sytuacja się normuje gdy laptop stawiam w pobliżu komputera stacjonarnego wtedy połączenie wraca a gdy się oddale do rugiego pokoju to spowrotem "Brak połączenia z internetem" a przy nazwie sieci "Połączono". Co robić?
  • #24
    jareckib12
    Level 9  
    Mam ten sam problem - ograniczony dostęp, sieć niezidentyfikowana. Do tej pory wszystko banglało ok, jednak po aktualizacji W8 do 8.1 mam ten problem. Wszystkie inne sprzęty w domu łączą się do WiFi bez problemu. Problematyczny laptop z W8.1 też bez problemu łączy się do AP utworzonego na smartfonie i korzysta z jego internetu. Problem jest przy podłączaniu do starej sieci. Próbowałem chyba wszystkiego: usunąłem sterownik karty by zainstalował się na nowo, restartowałem kartę, wyłączyłem wszystkie inne karty. Usuwałem wpisy z rejestru (interfejsy tcpip - po restarcie windy wracało do starego). Grzebałem w zaporze (wyłączona i w zaawansowanych opcjach też coś tam odznaczałem, chyba właśnie kontrolę poszczególnych połączeń, już nie pamiętam). Router (mikrotik) restartowany. Stos czy co tam TCP też restartowałem, profil sieciowy usuwałem - NIC.
    POMOCY! :)

    Jarecki
  • #25
    VooVoo
    Level 34  
    To chyba nie pytanie do ISP, ale do M$ dlaczego nagle przestało działać :P
  • #26
    jareckib12
    Level 9  
    Pytanie było do forumowiczów. Udało się zwalczyć problem. Jeszcze po paru próbach jakichś dziwnych komend w netsh, upewnieniu że mam najnowsze sterowniki, zainstalowałem starsze że strony producenta laptopa i to pomogło.

    Mam nadzieję, że koledze wyżej też pomoże.

    Pozdrawiam,
    Jarecki