Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Mondeo mkII 1.8td 99r - ciężkie odpalanie po postoju i z rana

20 Cze 2013 15:47 4644 9
  • Poziom 2  
    Witam ostatnio wystąpił dziwny problem z moim mondeo. Jeśli stoi przez noc lub np od 7 do 16 gdy jestem w pracy ma potężny problem z odpalaniem. Zapalają się normalnie kontrolki itp w momencie przekręcenia kluczyka wszystko przygasa rozrusznik ciągnie może z 10% możliwosci trzymam go i sie pomału rozkręca aż wkoncu odpala ale trwa to ok 20 sekund. Narazie jest to do zniesienia bo nie ma mrozów itp ale nie mam pojęcia co to może być.Początkowo myślałem że np szczotki w rozruszniku zostały wymienione razem z tulejkami (myslalem że stawiaja opór i np pobiera za dużo prądu) kupiłem drugi rozrusznik wsadziłem go ale był używany i objawy były podobne więc go oddałem a swój oddałem do regeneracji. Podczas odpalania samochód szaleje (resetuje zegar czasem koduje radio i wskaźnik paliwa się podnosi i słychać bardzo szybkie tykanie może jakiegoś przekaźnika) Proszę o podsunięcie jakiś pomysłów bo ostatnia wizyta u mechanika kosztowała mnie 200 zl a nic sie nie zmieniło a jest to mój pierwszy samochód z bardziej skomplikowanym silnikiem ( nie to co nissan sunny 2.0d ) i jestem mało zorientowany. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Bartek
    ps jeśli odpali to po sekundzie moge go zgasić i zapala normalnie
  • Poziom 38  
    Akumulator do wymiany.
  • Poziom 33  
    Spróbuj najpierw podłączyć inne auto na czas tego rozruchu, jak nie możesz to ładuj akumulator całą noc nie dużym prądem i wtedy pal. Nie powiedziane, że akumulator padł.
  • Poziom 2  
    akumulator kupiłem w tamtym roku auto było garażowane a napięcie podczas pracy silnika 13.7 w spoczynku 13.4 wydaje mi sie ze ok pozatym jesli bylby to akumulator to czy nie bylo by problemu caly czas a nie tylko przy pierwszym rozruchu rano bo tak jak pisalem po zapaleniu moge go zgasic i bez problemu odpala za kazdym razem
  • Poziom 33  
    A nie bierzesz pod uwagę, że coś może podjadać prąd w nocy? Co prawda wtedy by nie kręcił coraz szybciej, ale to element najłatwiejszy do wykluczenia praktycznie bez kosztów.
  • Poziom 2  
    Właśnie chodzi o to ze prądu jest na tyle żeby o rozkrecac przez 30 sek i nie ma żadnego problemu z brakiem prądu ,pozatym sprawdzałem połączenia aku->rozrusznik i wszsytko oczyszczone i dobrze dokręcone
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    W takim razie rozrusznik, pompa wtryskowa, nic innego mi do głowy nie przychodzi... Może bardzo rozwalony kąt wtrysku? Któryś zawór się wiesza? Smar zamiast oleju?
  • Poziom 2  
    dziekuje za sugestie chyba zakonczy sie na wstawieniu auta do mechanika bo sam nic nie wymyślę rozrusznik wykluczyłem ale wydaje mi się że to cos banalnego typu jakiś kabel brak masy czy coś jeszcze raz dzięki idę do garażu jeszcze kable posprawdzać
  • Poziom 2  
    bduda9 jakie było rozwiązanie problemu?
  • Poziom 10  
    podpinam się pod pytanie : i co za przyczyna ?

    PS : 13.6 V to za małe napięcie ładowania. Powinno być większe od 13.9V