Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka ADG 6999 FD - wyświetla kody błędów

domis33 20 Cze 2013 16:55 16866 14
  • #1 20 Cze 2013 16:55
    domis33
    Poziom 13  

    Witam forumowiczów.
    Zmywarka wyświetla kody F6 E1 na zmianę. Pracuje tylko pompka, po chwili wyświetla te kody- wody w środku nie ma. Odpływ drożny może ktoś pomoże co to znaczy ? Gdzie szukać błędu ?

    3 14
  • #2 20 Cze 2013 21:41
    movzx
    Poziom 39  

    Zdarzyło się raz czy więcej? Po jakim czasie od startu programu wyświetla błąd?
    Na początek zajrzyj do instrukcji, tam jest kilka możliwych przyczyn więc po co przepisywać :)

    2
  • #3 21 Cze 2013 09:34
    domis33
    Poziom 13  

    W instrukcji jest napisane że to problem z odpływem wody ale pompka,wąż spustowy i rura kanalizacyjna jest ok. Jak napisałem pompka pracuje wodę wyrzuca.
    Błąd pokazuje się chwilę po włączeniu.Czasami umyje po wyjęciu wtyczki z gniazdka i ponownym załączeniu.

    2
  • #4 21 Cze 2013 20:19
    movzx
    Poziom 39  

    domis33 napisał:
    W instrukcji jest napisane że to problem z odpływem wody
    Jeśli jest za nisko to owszem. W przeciwnym razie masz problem na drugim końcu - z dopływem, na przykład przytkane sitko w kranie.
    Jeśli sprawdzenie w tych okolicach nie pomoże to będziemy myśleć dalej.

    -2
  • #5 22 Cze 2013 10:22
    domis33
    Poziom 13  

    Cześć.
    Sitko jest ok. spust nie jest za nisko. Działała przez kilka lat bezproblemowo.
    Błąd wyskakuje w chwilę po uruchomieniu. Załącza się pompka spustowa -
    chwilkę pracuje i słychać na moment przestaje pracować - powinna zacząć nabierać wodę a ona wywala błąd.

    0
  • #6 22 Cze 2013 12:47
    movzx
    Poziom 39  

    domis33 napisał:
    Załącza się pompka spustowa -
    chwilkę pracuje i słychać na moment przestaje pracować - powinna zacząć nabierać wodę a ona wywala błąd.
    I na pewno nie jest to F8 E1??

    2
  • #7 24 Cze 2013 14:47
    domis33
    Poziom 13  

    Na początku było F8 i E1 a teraz pokazuje F6 i E1

    0
  • Pomocny post
    #8 24 Cze 2013 21:41
    movzx
    Poziom 39  

    domis33 napisał:
    teraz pokazuje F6 i E1
    A z rzeczy banalnych - kran nie zakręcony przy okazji grzebania?

    0
  • #9 25 Cze 2013 16:44
    domis33
    Poziom 13  

    Wyłączyłem ją z gniazdka to umyła dwa razy.
    Teraz pokazuje F8 i E1
    Sitka czyste woda leci co można jeszcze ?

    0
  • Pomocny post
    #10 25 Cze 2013 22:05
    movzx
    Poziom 39  

    Wlać ciepły odkamieniacz na noc a następnie przepłukać i wyczyścić (wilgotną szmatką) czujnik wody pod filtrem.
    Jak nie pomoże to czujnik do wymiany.

    1
  • #11 05 Lip 2013 14:20
    domis33
    Poziom 13  

    Witam.
    Kupiłem nowy czujnik teraz wyświetla F3 i E4 może ktoś to przybliży - co to znaczy ?
    Co jeszcze może być popsute ? W instrukcji nic nie opisują.

    1
  • #12 05 Lip 2013 14:46
    tjupa
    Poziom 10  

    Witam,

    taka mała sugestia co prawda z innej beczki ale miałem ostatnio podobny problem z pralką elektrolux pralka się załączała chwile pracowała pompka i co chwila inne błędy co się okazało na płycie głównej porobiły się zimne luty wystarczyło przelutować styki i śmiga jak siemasz wiktor... koszt naprawy chwila strachu ;)
    poczytałem trochę na ten temat i ponoć jest to nagminny problem w urządzeniach agd gdzie występuje dużo wilgoci odkąd unia europejska zakazała stosowania ołowiu w stopach lutowniczych (co ciekawe w medycynie jest nakaz stosowania stopów z ołowiem) nic innego jak zmowa producentów... gwarancja się kończy sprzęt szlag trafia z powodu błahostki a Ty kasiora w zęby i marsz do sklepu po nowy

    pozdr.

    1
  • Pomocny post
    #13 05 Lip 2013 21:55
    movzx
    Poziom 39  

    tjupa napisał:
    sugestia co prawda z innej beczki
    Kolego, pisz na temat. Zimne luty są tutaj tak mało prawdopodobne że naprawdę zostawmy to na sam koniec...
    Fajnie że masz tajne dane na temat zmowy producentów, muszę Cię tylko zmartwić że coś takiego nie istnieje - wielokrotnie o tym już tu rozprawiałem.
    Po prostu wszyscy tną koszty, a jakość wtedy obniża się sama.

    domis33 napisał:
    Kupiłem nowy czujnik teraz wyświetla F3 i E4 może ktoś to przybliży - co to znaczy
    Źle podłączyłeś czujnik. Niedociśnięta lub uszkodzona wtyczka, złamana blaszka, przerwany przewód... ewentualnie czujnik fabrycznie niesprawny.

    2
  • #14 06 Lip 2013 12:43
    domis33
    Poziom 13  

    Dzięki za sugestie posprawdzam i odpowiem.

    0
  • #15 15 Lip 2013 10:51
    domis33
    Poziom 13  

    Witam.
    Bardzo dziękuję za sugestie i podpowiedzi szczególnie koledze movzx
    okazały się trafne. Po wymianie czujnika podociskałem wszystkie złączki
    również na programatorze i uspokoiło się a zmywarka ŚMIGA JAK NOWA.
    Tym samym zamykam temat

    2