Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio mp w3600 - Wyświetla "please wait" i nic się nie dzieje

21 Cze 2013 09:58 2664 15
  • Poziom 12  
    Witam
    Jak problem jak w temacie dodam jeszcze że fuser rusza grzeje i kręci się, takie cudo wydarzyło się po konserwacji maszyny dodam że wcześniej maszyna nie była nigdy wyłączana. Dysk i ram sprawdzony, wszelkie połączenia też, diody na poszczególnych płytach nie zgłaszają błędów. Teraz będzie próba wgrania firmware. Jak będę wiedział coś więcej to napiszę.
  • Poziom 21  
    Może coś z lampą skanera nie tak.
  • Poziom 12  
    Skaner raczej nie ma nic do rzeczy wypiąłem prawie wszystkie wtyczki z płyt mcu i ipu, i nic się nie zmieniło. wgranie firmware nie udało się ponieważ nie chce się zbootować z karty sd (pliki są w folderze romdata i karta została przez program utworzoną serwisową) bezpieczniki na psu sprawdzone
  • Poziom 29  
    Witam

    Czy w katalodu romdata masz odpowiedni folder ? Czasami nie czyta firmware'u jak plik jest tylko w romdata.

    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Maszyna ma skaner, jeśli tak to czy skanuje ?
    Może to nie to, ale u góry z tyłu jest taki mały aktywator który informuje gdzie ma kartka wychodzić, jeśli sie go przestawi to też nie zgłasza gotowości.
  • Poziom 2  
    Czy w katalodu romdata masz odpowiedni folder ? Czasami nie czyta firmware'u jak plik jest tylko w romdata.
    Bardzo ciekawe cefram. Moja karta sd wyglądała tak sd/foldery sdk i romdata w sdk były pliki skopiowane przez program który miał utworzyć kartę serwisową a do folderu romdata skopiowałem plik xxx.fwu nie wiedziałem że trzeba go gdzieś jeszcze wrzucić. Możesz mi napisać jak powinna wyglądać karta sd jakie powinna mieć katalogi i gdzie dokładnie powinien znajdować się plik z oprogramowaniem?
    A co do pytania gregoryse to napisałem na początku że maszyna wisi jak się ją tylko włączy także o skanowaniu można zapomnieć o serwis modzie też bo panel nie reaguje, co do sygnalizatora wyjścia kartki ze skanera to myślę że on nie przeszkadzałby w uruchomieniu się systemu. Szukamy dawcy albo kogoś kto mógłby nam sprawdzić control board. To narazie jedyna poszlaka która nam została.
  • Poziom 12  
    Bezpośrednio na katcie SD powinien być utworzony folder "romdata" i w nim pliki *.fwu bez żadnych podkatalogów. Ja ładuję na kartę tylko pliki które aktualnie są mi potrzebne, bo większa ilość plików (np *.fwu do innych maszyn) powoduje, że maszyna bardzo długo poszukuje swojego softu.
  • Poziom 2  
    Próbowałem tak, i nic tylko "please wait' a jak przełączę switch na bootowanie z karty to mi pokazuje błąd sc672
  • Poziom 29  
    Witam

    Błąd wskazuje też na połączenie z panelem. Może masz sklejony jakiś przycisk ewentualnie gdzieś wiązkę przyciąłeś. Co dokładnie robiłeś na tym przeglądzie ?
    Jak sprawdziłeś dysk - bo tak może się "odpalić" przy uszkodzonym dysk - nie wyłączyłeś jej jak dysk pracował ?
    Co do karty to w romdata powinien być jeszcze katalog o nazwie jak 4 pierwsze oznaczenia maszyny - u ciebie chyba B286 - kilka razy w mniejszych urządzeniach nie czytał karty prawidłowo bez tego podkatalogu.

    Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Na przeglądzie wyczyściłem skaner elektrodę i opróżniłem śmietnik, dysk sprawdzony przy kompie, kręci się i linuch widzi partycję, wkładaliśmy drugi dysk, próbowaliśmy bez dysku i ciągle to samo. Wyłączyłem ją klik klik i wyłączona :) to znaczy kliknikiem z panelu i z boku przełącznikiem później z listwy. Na karcie w katalogu b289 (bo to jest w3600) powinien być plik xxx.fwu jak dobrze rozumiem? Co do panelu to wiązka była sprawdzana, ale sklejone przyciski to coś nowego tego nie sprawdzaliśmy. Jak będę coś wiedział to napiszę.
  • Poziom 12  
    Sprawdziłem klawiaturę jest sprawna a błąd nadal istnieje jest wrzucony filmik n yt oto adres: "http://www.youtube.com/watch?v=aynTn2rMkk4&feature=player_detailpage"
  • Poziom 12  
    Tak i my podejrzewamy ale nie mamy jak sprawdzić
  • Poziom 11  
    Wymień dysk twardy 80 GB i ruszy.
  • Poziom 12  
    pawelq82 jak byś czytał od początku post to byś wiedział że próbowaliśmy tego i że próbowaliśmy odpalać go bez dysku, i nie pomogło
  • Poziom 12  
    sprawa rozwiązana dzięki za zainteresowanie tematem
    Pozdrawiam