Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU

west77 21 Jun 2013 17:21 6189 8
    west77
    Level 11  
    Witam. Jako że jestem fanem biznesowych laptopów IBM/Dell, co jakiś czas kupuję sobie jakąś po-leasingową zabawkę i przywracam ją do życia. Kilka miesięcy temu wpadł mi w ręce IBM/Lenovo T60 14" 2008ZHV. Podstawowe parametry: Intel C2D T2400 1,8GHz ; ATI X1400 @ 1400x1050; 2GB ddr2. Na chwilę obecną mam problem z doborem odpowiednich padów termicznych na karcie graficznej. Poniżej dane z dotychczasowych eksperymentów.

GPU (Warunki stresu: FurMark 1.10.6 400x300 przez 60s)
    Oryginalne pady : 70C w spoczynku 84C w stresie
    PHOBYA 7W/mk : 65C w spoczynku 78C w stresie

CPU (Warunki stresu: Prime95 pełne obciążenie obu rdzeni przez 10min)
    Stara wyschnięta pasta: 60C w spoczynku 85C w stresie (wyłączenie awaryjne)
    ArcticCooling MX4 8,5W/mk: 52C w spoczynku 73C w stresie

Jak widać jest poprawa ale chciałbym jeszcze bardziej schłodzić GPU. Zastanawiam się nad zastosowaniem padów FujiPoly 14W/mk (50zł nie jestem pewien czy te 14W to nie jakieś naciągane) lub nad blaszkami miedzianymi plus dobra pasta termiczna. Proszę o opinie i wasze doświadczenia z padami.
    IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU
    piotrkam1982

Level 16  
    Ozcywiście można zastosować układ pasta+nowy i wydajniejszy radiator ... ale czy są dostępne do tego modelu? Sprawdź ustawienia w biosie, czy masz ustawioną temperaturę max, obniż ją i patrz na rezultaty:-)
    Czy układ przedmuchałeś ?
    west77
    Level 11  
    Wszystko jest dokładnie wyczyszczone a w biosie ustawione na High Performance. TPFanControl też próbowałem z maksymalnymi ustawieniami ale efektem była różnica 1C-2C na GPU przy 4000rpm. Więc nie tędy droga. Ludzie na anglojęzycznych forach o think padach piszą że nawet 80C w spoczynku a w stresie to i wodę zagotujesz :).
    Argennto_1
    Level 33  
    Temperatury stanowczo za wysokie. Nie wiedząc czemu ostatnio coraz cześciej w laptopach padają Heatpipy. Mimo iż jest gorący po obydwu stronach a wentylator pracuje poprawnie to jednak temperatury i tak są bardzo wysokie. Rurka miedziana nie działa poprawnie (rozszczelniła się) transfer ciepła na drugi koniec rurki nie funkcjonuje. Wydaje mi się że u Ciebie mogła nastąpić taka sytuacja. Dla przykładu w moim 5 letnim lapku gdzie nigdy nie miała miejsca konserwacja układu chłodzenia (tylko przedmuch sprężonym powietrzem) temperatury są dużo niższe. Pod maksymalnym obciążeniem: CPU 65 st, GPU 55 st, Chipset 60st, bez obciążenia: CPU 40st, GPU 33 st, Chipset 50 st. Moja konfiguracja to T8300, HD 2600, Intel GM 965.
    west77
    Level 11  
    Trochę to trwało ale doszedłem do tego że są cztery rodzaje radiatorów dla T60, T60p. Dwa dla grafiki na Intelu i dwa dla ATI. Postanowiłem przy okazji wymiany chłodzenia wymienić procesor na T7400 głównie z powodu 4MB Cache L2. Po wymianie procesora na T7400 o 3W cieplejszego zauważyłem znaczący wzrost temperatury nawet o 10C przy pełnym obciążeniu (na starym radiatorze bo nowy, mocniejszy nadal nie doszedł), jednak poprawa wydajności całego systemu była i jest warta zachodu. Nawet 20 - 25% mniejsze zużycie zasobów procesora przy dekodowaniu filmów HD z YouTube w trybie pełnego ekranu a wcześniej film notorycznie gubił klatki i daleki był od płynności.
    Poniżej wskazówki dla tych co chcieliby pójść w moje ślady ;). Tematu jeszcze nie zamykam bo mam jeszcze kilka ciekawych modów do T60 które opiszę w najbliższych dniach.
    Oficjalnie wspierane procesory:
    Intel Core Duo T7200(2GHz), T7400(2.16GHz) [Merom, 64-bit, L2 4MB, 34W]
    Intel Core Duo T5500(1.66GHz), T5600(1.83GHz) [Merom, 64-bit, L2 2MB, 34W]
    Intel Core Duo T2300 (1.66GHz), T2300E (1.66GHz), T2400 (1.83GHz), T2500 (2GHz), T2600 (2.16GHz), or T2700 (2.33GHz) [Yonah, 32-bit, L2 2MB, 31W]
    Intel Core Solo T1300 (1.66GHz) [Yonah, 32-bit, L2 2MB, 27W]

Dostępne modele radiatorów:
    41V9931 (Intel graphics and Core Duo cpu) (2 heat pipes)
    41W6406 (Intel graphics and Core 2 Duo cpu) (3 heat pipes)
    41V9932 ( ATI graphics and Core Duo cpu) (2 heat pipes)
    41W0467 (ATI graphics and Core 2 Duo cpu) (2 longnest heat pipes and more massive)

IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU
    Ostatecznie po wymianie padów na nowe Phobya 7W/mk i zmianie chłodzenia na bardziej wydajne i procesora na T7400 (+3W) uzyskałem następujące temperatury:
    spoczynek CPU=50C GPU=58C
    stres CPU=78C GPU=75C
    Osobiście sądzę że cała operacja przyniosła zadowalające efekty i problem chłodzenia uznaję za rozwiązany.
    Draks_Maxim
    Level 19  
    Jest bardzo prosta odpowiedz. Popatrz na zdjecie, ktore zamiesciles i zobacz co jest pomiedzy ukladem a radiatorem... Jest tam 5 letni thermopad, ktory dawno temu stracil swoje wlasciwosci i nie spelnia wogole swojej roli. Sugeruje wymiane thermopadu na nowy lub wstawienie tam plytki miedzianej z pasta termiczna. Takie rozwiazanie na 100% pomoze.
    west77
    Level 11  
    Kolega nie czytał chyba wątku od początku? Wyraźnie pytałem na co wymieniać a nie czy w ogóle termo pady się wymienia. Jakie termo pady w takim razie polecasz.
    west77
    Level 11  
    T60 i WLAN w standardzie N
    Jeszcze zanim zacząłem ulepszać swojego ThinkPada szukałem informacji odnośnie możliwości jego rozbudowy o kartę WLAN pracującą w standardzie N. Okazuje się więc że możliwość istnieje choć nie jest to rozwiązanie banalnie proste, zwłaszcza jeśli chce się zrobić coś co będzie wyglądać i działać jak oryginalne. Krok pierwszy to zdobyć kartę na mPCIe zgodną z T60 (znaczy taką która nie wywala w biosie błędu), jedyna działająca karta wspierająca standard N to Atheros AR5BXB72 FRU 42T0825 (oparta na chipsecie ar5008). Karta dość rzadka na rynku wtórnym jednak dostępna i co bardzo istotne wspiera standard N 300. Krok drugi to zdobycie oryginalnej trzeciej anteny, bo laptop posiada tylko dwie. Tu jedyną możliwością jest zrobić sobie taką antenkę samemu bo jest całkowicie niedostępna. Dwie oryginalne antenki znajdują się w obudowie matrycy za paskowanymi, plastikowymi zaślepkami. Trzecia powinna oryginalnie być w tym samym miejscu co antena WWAN po prawej stronie u dołu i stanowić wybrzuszenie. Anteny WWAN (z czerwonym kablem) i trzecia WLAN (z białym kablem) stosowane były zamiennie i laptop fabrycznie był przygotowywany pod pracę albo w 3G albo w WiFi N. Rozwiązałem ten problem w następujący sposób. Użyłem anteny z innego T60 i po przycięciu umieściłem w miejscu w którym powinna być druga antena WWAN (z niebieskim kablem) czyli w ramce nad klawiaturą. Odradzam wciskać ją na siłę w obudowie matrycy bo po pierwsze miejsca tam niewiele a po drugie aluminiowa klapa wcale nie poprawia zasięgu, wręcz przeciwnie. Poniżej mały schemat połączenia anten do karty. Powodzenia.
    Gray cable = MAIN or TR1 or 1
    Black cable = AUX or TR2 or 2
    White cable = 3rd or R0 or 3
    Jeśli miałby ktoś merytoryczne uwagi do powyższej treści proszę pisać na PW.
    IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU
    west77
    Level 11  
    T60 i Bluetooth
    Montaż modułu Bluetooth 2.0 w IBM T60 wymaga całkowitego rozebrania obudowy matrycy i wymiany taśmy z powodu braku odpowiedniego złącza na niej co widać na poniższych zdjęciach. Kompletny zestaw do montażu BT obejmuje: taśma matrycy z złączem, ramka matrycy z miejscem na kontrolkę BT (sama kontrolka jest już na inwerterze matrycy) i moduł BT. Jedynym problemem jaki napotkałem to nie wykrywanie przez system nowo zainstalowanego modułu, pomimo że był włączony w biosie. Load Defaults w biosie załatwiło sprawę.
    IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU IBM / lenovo T60 - Wysoka temperatura GPU