Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

acer aspire 5740g - Uszkodzona płyta główna - przetwornica/bios

Cataclysm 21 Cze 2013 20:39 5367 6
  • #1 21 Cze 2013 20:39
    Cataclysm
    Poziom 9  

    Witam, posiadam laptopa acer aspire 5740g opartego o płytę główną o symbolach 09285-1M 458.4GD01.01M. Laptop działał w pełni sprawnie do czasu aż go zahibernowałem. Po kilku godzinach laptop już się nie podniósł - po podłączeniu zasilacza (sprawdzony, sprawny) nie świecą się diody sygnalizujące podpięcie zasilacza, brak reakcji na wciskanie przycisku zasilania. To samo na baterii (także sprawna, naładowana).
    Rozebrałem laptopa na części pierwsze i pomierzyłem tu i ówdzie (posiłkując się schematami i informacjami z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2318138.html w którym przedstawiona jest chyba identyczna płyta np tak samo brak X2)
    Napięcie baterii podtrzymującej bios 3,05V
    Napięcie z zasilacza opuszcza gniazdo - jest 19,33V na obydwu punktach TP72 i TP73
    Przy scalaku przetwornicy:
    TP85 - 0V
    TP90 - 0V
    TP91 - 0V
    TP92 - 0V
    TP86 - 0V
    TP87 - 0V
    TP88 - 3,32V
    TP89 - 0V
    TP94 (Noga 18 - ENC/S5_ENABLE) - 4,96V
    Noga 16 (VIN) - 19,34V
    Noga 4 (VREF) - 1,99V
    Noga 13 (EN0) - 5,13V
    Noga 24 (VO1 (5V)) - 0V
    Noga 7 (VO2 (3,3V)) - 0V

    Rezystancje:
    U67 D->S 3k
    U73 D->S >2M
    U69 D->S 34k
    U74 D->S >2M
    U70 D->S 8,7k
    U71 D->S 37k

    Co dalej sprawdzić aby stwierdzić co jest uszkodzone? Wymiana płyty głównej to mało opłacalny interes - 180$ najmniej (brak na allegro poza jedną uszkodzoną).
    Dodaje kilka zdjęć płyty.
    acer aspire 5740g - Uszkodzona płyta główna - przetwornica/bios acer aspire 5740g - Uszkodzona płyta główna - przetwornica/bios acer aspire 5740g - Uszkodzona płyta główna - przetwornica/bios acer aspire 5740g - Uszkodzona płyta główna - przetwornica/bios acer aspire 5740g - Uszkodzona płyta główna - przetwornica/bios

    0 6
  • #2 21 Cze 2013 21:03
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Super że wykonałeś pomiary lecz praktycznie nieprzydatne do niczego.
    Zacznij od resetu CMOS
    Następnie podaj rezystancji cewek przetwornic i napięć na nich.
    Sprawdzenia czy KBC jest zasilany, czy są oscylacje na kwarcach.
    Jakie napięcie masz na włączniku?
    Masz zasilacz serwisowy?
    Następnie podmiana, sprawdzenie procka ramu, oraz przeprogramowania biosu profilaktycznie.
    Jak wykonasz w/w czynności przedstaw wyniki do interpretacji.

    0
  • #3 21 Cze 2013 21:06
    komputer_pl
    Poziom 14  

    Ja obstawiałbym przyczyny w łączu spUSB-api

    0
  • #4 21 Cze 2013 21:14
    Cataclysm
    Poziom 9  

    Bateria przez dłuższą chwilę była wyjęta, ale wykonam także reset przez zworkę. Napięcie na cewkach jest równe 0V. Na płycie został tylko procesor (nie mam jak sprawdzić czy jest sprawny), reszta wyjęta lub odłączona. Nie mam możliwości sprawdzenia oscylacji na kwarcach, resztę pomiarów wykonam jutro.

    0
  • #6 22 Cze 2013 15:38
    Cataclysm
    Poziom 9  

    Dokładniejsze pomiary na przetwornicy:
    3 VREF 1,99V
    4 TONSEL 1,99V
    8 VREG3 3,32V
    9 VBST2 4,46V
    13 EN0 5,18V
    14 SKIPSEL 3,32V
    16 VIN 19,3V
    17 VREG5 4,96V
    22 VBST1 4,44V

    Na reszcie nóg 0V, brak sygnału ENC/S5_ENABLE włączającego stabilizatory liniowe. Pomierzę jeszcze KBC ale chwilę mi to zajmie.
    EDIT: Niestety nie mogę znaleźć wzmianek o polach CLR_CMOS, są tylko PW_CLR (Czyszczenie hasła biosu)

    0