Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vw Lt 46 2.5 ANJ ABS - Brak hamulców, pedał wpada - hamuje za 3 razem

22 Cze 2013 13:29 9063 14
  • Poziom 22  
    Witam

    mam problem z jednym z moich Lt'ków .

    Problem tyczy się Lt 46, przyjechał z UK rozebrany więc nie wiem jak zachowywał się wcześniej. Dodam tylko, zę ten ma ABS, który nie wywala żadnych błędów. Kontrolki normalnie gasną po odpaleniu włącznie z ABD - coś ala ASR ?

    Układ hamulcowy jest po kompletniej renowacji tzn. nowe są wszystkie rurki oraz węże gumowe, wszystkie zaciski są po regeneracji odpowietrzany był już chyba z 5 razy na włączonym zapłonie z racji ABS'u i dalej nic.

    Przy pierwszym naciśnięciu hamulca pedał jest bardzo miekki i słabo hamuje, przy drugim naciśnięciu pedał robi się twardszy i hamuje już lepiej , przy trzecim jest normalny i hamuje już zdaje się "normalnie" ...

    Korektor siły hamowania jest nowy, próbowałem tez go ominąć, pedał zachowuje się tak samo ... nie mam na niego już pomysłów ... Podciśnienie jest w układzie, pompa hamulcowa niby sprawna

    Zostaje tylko pompa abs'u tak jak by zapowietrzona była ? Tylko jak to sprawdzić ?

    Jakieś sugestie ?
  • Poziom 34  
    Sprawdź stan klocków ,szczęk, oraz wymiary graniczne tarcz, bębnów.
  • Poziom 22  
    napisałem przecież, że wszystko jest nowe ... I on ma tarcze - przód i tył .
  • Poziom 31  
    Zacznij od odpowietrzenia pompy hamulcowej. Potem reszta układu.
  • Poziom 22  
    ok zobaczę, a nóż pomoże ...

    ktoś wie czy może też trzeba odpowietrzyć jakoś pompę ABS ?!
  • Poziom 39  
    Masz uszkodzoną pompę hamulcową.
  • Poziom 22  
    no, ale niby za 3 razem to ciśnienie nabija ... i trzyma więc jakby sekcje puszczały to by nie trzymała ?!
  • Poziom 39  
    oktawian89 napisał:
    , ale niby za 3 razem to ciśnienie nabija ... i trzyma więc jakby sekcje puszczały to by nie trzymała ?!
    Zrobisz jak uważasz.
  • Poziom 27  
    oktawian89 napisał:
    Przy pierwszym naciśnięciu hamulca pedał jest bardzo miekki i słabo hamuje, przy drugim naciśnięciu pedał robi się twardszy i hamuje już lepiej , przy trzecim jest normalny


    Jak się da pedał "napompować" to musiałeś źle odpowietrzyć. Albo pompa padła jak wyżej kolega pisze.
  • Poziom 22  
    We wtorek będę miał nową pompę to zobacze co i jak. Bo mniemam, że nawet niema sensu kupować zestawu naprawczego ?
  • Poziom 31  
    Najpierw odpowietrz starą. Od tego się zaczyna po całkowitym braku płynu. Jak nie odpowietrzysz, to ABS'u i całej reszty też nie odpowietrzysz.
  • Poziom 22  
    No, ale po 5 krotnym odpowietrzaniu mniemam, że już by się dawno odpowietrzyła ... nie ma cudów przecież.
  • Poziom 31  
    Pompę odpowietrza się osobno. Inaczej możesz i wiadro płynu przelać, a hamulców i tak nie odpowietrzysz.
  • Poziom 22  
    Więc tak :

    Wczoraj walczyłem 12h z tymi hamulcami, zamontowałem używaną pompę z tym, że problemów wcześniej nie robiła chociaż stała w samochodzie z 2 lata ... , odpowietrzyłem ją, odpowietrzyłem hamulce 2 razy i :

    Na wyłączonym silniku po podpompowaniu pedału hamulca już nie wpada, jest opór po 3 krotnym naciśnięciu go mniej więcej na środku brania pedału, odpalam samochód pedał lekko wpada z tym, ze powoli i tak sobie może iść do podłogi.
    hamulce są strasznie słabe, ledwo co się abs włączy a to tylko dlatego, że na płytach betonowych jest trochę piasku. Tak jak by hamulec łapał na sek i puszczał z tym, że to nie pompa ABS bo by kopał w pedał. żeby jakoś to zahamować muszę z 3 razy pedał wcisnąć. serwo puściłem na bezpośrednim połączeniu do VACu pompy.

    Z tym, że w samym serwie jest uszkodzone blokowanie tego trzpienia, popychającego luźno lata tam w sensie trzeba go nacelować na tę blokadę wewnętrzną w serwie i potem w pompie żeby nie latał tam i wcelowany był w pompę hamulcową.


    Dodatkowo jako bonus wczoraj, ale to już koło 24:00 zauważyłem, że tylne zaciski są zmienione stronami i odpowietrzniki mają do dołu a nie do góry.

    Chociaż jak je obróciłem to powietrza praktycznie tam nie było, może jeden malutki bąbelek ...

    no ręce już opadają. Mam jeszcze nową pompę, ale to już ostateczność chyba no i ominięcie pompy ABS bo to ona też przecież może puszczać ?
  • Poziom 22  
    Dzisiaj wywaliłem pompę ABS z obiegu. Lt teraz staje dęba.
    Chociaż mimo, że zablokuje hamulce, pedał dalej sobie wpada, z tym, że hamulec nie puści.
    Czyli wciskam na 3 cm pedał, samochód nie pojedzie nigdzie a mimo to pedał pomału sobie idzie do podłogi. Muszę się przejechać drugim LT 35 i zobaczyć jak tam jest bo już nawet ni pamiętam. Coś mi świta, że ten tym tak ma ?