Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Steyr - Brak połbiegów ZF 16 S109

mich_88 22 Jun 2013 13:44 3024 8
    mich_88
    Level 8  
    Witam. Mam taki problem , że nie wchodzą połówki, po kilkukrotnym wbiciu sprzęgła dopiero raz za czas "zaskoczy" i półbieg wejdzie. Cylinderek od tychże połówek wymieniony a problem pozostał taki sam.

Jak rozwiązać ten problem?

Druga sprawa tyczy się biegów 6 i 8 gdyż one niekiedy wchodzą dobrze a niekiedy muszę kilka razy próbować je wrzucić żeby zaskoczyły.

Proszę o jakąkolwiek pomoc. Więcej informacji będę podawał z czasem bo już sam nie wiem co z tym fantem zrobić.
    arti1987
    Level 20  
    Kolego a patrzałeś czy masz sterowanie na kostce . Bo to może być problem z zaworkiem zabezpieczającym pod pedałem sprzęgła . Jak przerzucasz półbieg to w jednej pozycji powinieneś mieć na tym cienkim przewodzie przy kostce cały czas powietrze a jak ustawisz drugą to powietrze przestaje lecieć . Jeżeli zaworek pod pedałem nie będzie podawał powietrza to półbiegi nie bedą działać .
    mich_88
    Level 8  
    Chodzi Ci o tą prostokątną kostkę po lewej stronie na skrzyni biegów gdzie dochodzi do niej przewód od wysprzęglika i wychodzą dwa przewody do cylindra? Bo jeśli o tym mówisz to sterowanie działa. Teraz próbowałem i półbieg wchodzi ale wyskakuje. Od zawsze z tym były problemy ale ostatnio coraz bardziej szwankuje.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz bo nei chce rozbierać skrzyni póki co.

Po pedałem sprzęgła jak otworzę masku na wysokości powiedzmy szyji jest taki "guzik" który podaje powietrze do zmiany półbiegów tak? Czy on może podawać zbyt małe ciśnienie ?

Steyr - Brak połbiegów ZF 16 S109
    TomasAGC
    Level 16  
    Jak słyszysz, że półbiegi się przebijają ale przy próbie ruszenia lub podczas jazdy rozłączy to znaczy że masz problem w skrzyni biegów.
    arti1987
    Level 20  
    Kolego jeżeli dzieje się tak jak pisze to faktycznie masz problem w skrzyni . Może być zużyta przesuwka albo zamki .
    koala5
    Level 14  
    Synchronizator i przesuwka do wymiany od półbiegów.
    mich_88
    Level 8  
    Ok. Dziękuję bardzo za pomoc, czyli skrzynbia do rozbiórki pójdzie.

nie chce zakładać nowego tematu ale jaka może być przyczyna nie wchodzenia biegu 6 i 8? Nie raz jest tak ,że jadąc wrzucam 6 i bieg jest a niekiedy wrzucam bieg, puszczam sprzeglo a tu luz i musze tak wbijac bieg po kilka razy, to samo tyczy się biegu 8. jakas pomoc? Bo jak mam rozbierać skrzynię to juz robić wszystko :)
    TomasAGC
    Level 16  
    Ten kto będzie robił skrzynie powinien wszystko poprawić
    mich_88
    Level 8  
    Dziekuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam.