Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer VSX-519V - Pioneer VSX-519V-K Nie włącza się, brak czuwania

22 Jun 2013 14:39 6066 10
  • Level 24  
    W czasie pracy wyłączył się i klapa.
    Nic nie świeci.
    Za trafo stanby napięcia prawidłowe: 3,3V, 5V, 10V.
    Procesor M3030RFEPFP zasilony 3,3V
    Na SDA i SCL też po 3,3V
    na pin 19 2,5V
    na rezonatorze tj pin 13 3,3V i pin 15 0V

    Wymusiłem podając 3,3V na pin 100 zadziałanie przekaźnika który to załączył trafo Power.
    Pojawiły się pozostałe napięcia +B -B +12V -12V i grzanie radiatora na którym jest IC103 i dwa tranzystory Q106 i Q107.
    Wyświetlacz nadal ciemny.

    Mam dwa pytania:
    1. Jak sprawdzić procesor (jak sprawdza się RESET)
    2. Ponieważ na ten objaw inni wymieniali IC 103 12V co wydaje mi się bez sensu bo IC nie bierze udziału w stanby, działa dopiero po załączeniu trafa Power pytam czy ktoś z Państwa spotkał się z inną usterka niż IC 12V bo na forum nie znalazłem.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • IT specialist
    Quote:
    na rezonatorze tj pin 13 3,3V i pin 15 0V

    Zmierz przebiegi oscyloskopem.
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 24  
    Dziękuję za pierwszą podpowiedź ale zależy mi szczególnie na odpowiedzi na moje pytania, przynajmniej na pierwsze pytanie.
    Na razie sprzęt skręciłem i odstawiłem na półkę i zastanawiam się co kupić w zamian ?
    Trochę mi szkoda bo zostało od kompletu sprawne DVD i dobrze to chodziło nawet z tunera satelitarnego amplituner przez HDMI poprawiał jakość obrazu!
  • User removed account  
  • Level 11  
    Witam.
    Posiadam ten sam tuner z dokładnie tymi samymi objawami. Wymiana procesora wydaje się rozwiązaniem, ale ze względu na cenę (ok. 200zł) jest to trochę ryzykowne, a poza tym nie wiadomo czy uda się kupić odpowiednio zaprogramowany układ.
    Czy udało się Panu rozwiązać problem?
  • Service technician RTV
    Zacznij od resetu.Z mojej praktyki wynika mała szansa by był uszkodzony procesor.
  • Helpful post
    Service technician RTV
    Mam na myśli "miękki" reset.Na czuwaniu jednocześnie wciskasz Advanced Surround +Power On przez parę sekund.Powinien się załączyć.
  • Level 11  
    Hmm.. dziwne, ale zadziałało chociaż wydaje mi się, że próbowałem już tego wczesniej.
  • Level 24  
    radiogaga wrote:
    Mam na myśli "miękki" reset.Na czuwaniu jednocześnie wciskasz Advanced Surround +Power On przez parę sekund.Powinien się załączyć.

    Dziękuję bardzo, załączył się.
    Jest jakiś przydźwięk ale może gdzieś masy nie dokręciłem, bo miałem wyjętą płytę a śrubek mnogo.