Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie basenu ogrodowego.

SylwekK 26 Jun 2021 10:25 636579 1706
Computer Controls
    Zvirek
    Level 14  
    DmZ wrote:
    ... Kolego Robert. co to za basen? Wygląda jakby miał twarde ścianki.

To chyba kanadyjczyk.
  • Computer Controls
    piotrulo2
    Level 2  
    Panowie czyta wasze posty i ja również robiłem sobie podgrzewacz do wody w basenie basen ok 6m3 wody i jak jest słoneczny dzień woda w basenie rano ma 20 max 22stopnie a o 15 temperatura wody w basenie Wacha się 27 do 30 stopni a grzana jest tylko i wyłącznie slonkiem mam zwinięta w koło rurę pe fi 1cal kolor czarny długość około 60m zapięta między filtrem a basenem tyle że potrzebna była pompa o większej wydajności niż jest przy filtrze więc uczyłem pompy obiegowej od pieca co jak chodzi na 1 biegu to woda w rurze zdarza się nagrzać
    Slawek K.
    Level 35  
    Mam pytanie, czy są pompy basenowe na bezpieczne napięcie np. do 12/24V ? jeżeli tak, to jakie możecie polecić ?

Pozdr
    karolark
    Level 42  
    Slawek K. wrote:
    Mam pytanie, czy są pompy basenowe na bezpieczne napięcie np. do 12/24V ? jeżeli tak, to jakie możecie polecić ?

Pozdr

Biorąc pod uwagę że moce pomp sąpo kilkaset W w górę to jakie prądy by tam były
    Nie spotkałęm się z pompami basenowymi na 12/24V
    Michał_74
    Level 26  
    Witam

karolark wrote:
    Slawek K. wrote:

Pozdr

Biorąc pod uwagę że moce pomp sąpo kilkaset W w górę to jakie prądy by tam były
    Nie spotkałęm się z pompami basenowymi na 12/24V

Basenowe nie wiem ale obiegowe CO spotkałem już na 12V

Pozdrawiam
    DmZ
    Level 18  
    Slawek K. wrote:

Pierwsze słyszę również. Do takiej pompki na 24v to trafo wielkości małego taboretu byś potrzebował. Nie wspomnę o kablach. Obiegowe owszem i 12V da radę, ale to bez filtra no i jakiś mały basen raczej.

Kup porządny filtr z porządną pompą i nie będziesz się martwić napięciem.
  • Computer Controls
    Slawek K.
    Level 35  
    A jaka to jest porządna pompa ? Dasz jakieś propozycje ? Jak patrzę na nie to większość ma silnik na wierzchu, przecież to nie ma żadnej ochrony przed porażeniem, wystarczy zalać oblać woda i tragedia gotowa.

Pozdr
    karolark
    Level 42  
    A proszę bardzo np: pompy Speck magic
    Stoją latami na dworze - leje deszcz i Nigdy nie było porażenia a zamonto0wałem ich setki
    DmZ
    Level 18  
    Slawek K. wrote:
    A jaka to jest porządna pompa ? Dasz jakieś propozycje ? Jak patrzę na nie to większość ma silnik na wierzchu, przecież to nie ma żadnej ochrony przed porażeniem, wystarczy zalać oblać woda i tragedia gotowa.

Pozdr

Kolega widze zupełnie zielony w temacie basenów. Miałem podobne rozkminy na początku ale te pompy (byle nie chinskie) są na prawdę szczelne. Polecam również speck. Stoi 3 sezon przy basenie i jest ok.
    Slawek K.
    Level 35  
    DmZ wrote:
    Miałem podobne rozkminy na początku ale te pompy (byle nie chinskie) są na prawdę szczelne.

Zielony to może nie jestem ;) widziałem w marketach te pompy więc stąd moje wątpliwości co to ich klasy szczelności. Basen mam niewielki 400x211x81 cm wiec około 6m3. Ponieważ mam go zabudowanego deskami kompozytowymi, pompę i filtr piaskowy chcę umieścić w zabudowie, tuż obok ściany basenu. I dlatego moje obawy co się stanie jak woda podczas zabawy w basenie wyleje się z basenu i zaleje pompę - pytanie nie jest bezzasadne patrząc na większość marketowych chińskich pomp. Dlatego pomyślałem o pompie na niskie na napięcie albo po prostu bezpieczne.

Pozdr
    DmZ
    Level 18  

U mnie to tak wygląda. Stoi kolejny sezon. Oczywiscie na zime chowam.
    W wakacje woda się leje, deszcze. Silnik ma uszczelnienie. W sensie elektryka.

Po marketach to bym nie kupował. Poszukaj specjalizowanych sklepów na necie.

Przy okazji możesz jeszcze zabezpieczyć instalacje elektryczna odpowiednimi bezpiecznikami.
    SylwekK
    Level 32  
    O tym, że zasilanie powinno iść przez różnicówke było już trąbione setki postów temu :)
    U mnie tez pompa na wierzchu stoi (nawet dwie, bo druga od ogrzewania) cały czas i absolutnie nic się złego nie działo i nie dzieje.
    DmZ
    Level 18  
    Slawek K. wrote:

Pozdr

bzdura.
    Slawek K.
    Level 35  
    DmZ wrote:
    Slawek K. wrote:

Pozdr

bzdura.

Pozostawię bez komentarza, bo poziom posta poniżej zera.

Pozdr
    Zvirek
    Level 14  
    DmZ ma rację.
    Te pompy nie boją się deszczu ani chlapania.
    Ale skoro wiesz lepiej to nie wiem po co drążysz temat...
    karolark
    Level 42  
    Typowe pompy basenowe mają IP 55
    więc zanim się coś napisze warto sprawdzić - mówię o solidnych pompach a nie chinolach za grosze.
    piotrulo2
    Level 2  
    Marzena jest bezpieczna tyle że musi być użytkowana zgodnie z instrukcją elektryczną ( IP jest ważne)
    mc_majcher
    Level 11  
    Witam wszystkich.
    Mam zamiar zbudować panel kolektor słoneczny do ogrzewania basenu 3840l. Konstrukcja bedzie oparta o rure czarną PE16 płyte OSB 2500X1250 i kilku desek. Płyte chcę wylozyć ekranami zagrzejnikowymi (bo akurat nam po remoncie) i na niej ulozyc spirale z rury fi 16 czarnej. Myśle że 100m rury powinno wystarczyć. A boki wykonczyć deskami na których od wewnatrz też chce dać ekrany. Caly panel ma być docelowo ulożony na pergoli stojącej nad basenem na wysokości 2,5m. Do zasilania chce użyć pompy cyrkulacyjnej IBO 25/40-130. Caly panel chce pomalowac na brązowo na zewnatrz pod kolor pergoli. I teraz pytanie czy taki panel bedzie dobrym rozwiazaniem. Czy lepiej zamiast ekranow po prostu pomalować płyte Osb na czarno. I czy taka konstrukcja wystarczy zeby ogrzac moj basenik. Bo jesli nie to chcialbym ewentualnie na caly panel polożyc pleksi 5mm. Bo szyb nie mam takiej wielkości. Ponizej obrazy jak ma to wygladac w przyszłości. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. Ogrzewanie basenu ogrodowego. Ogrzewanie basenu ogrodowego. Ogrzewanie basenu ogrodowego. Ogrzewanie basenu ogrodowego.
    DmZ
    Level 18  
    Zvirek wrote:
    DmZ ma rację.
    Te pompy nie boją się deszczu ani chlapania.
    Ale skoro wiesz lepiej to nie wiem po co drążysz temat...

Wie lepiej to niech robi jak chce. Kolejny z gatunku "nie znam się, ale się wypowiem".

Tragedia jest to ze ludzie patrzą na obrazki a nie potrafią czytać.
    Slawek K.
    Level 35  
    Proponuję Ci, abyś włożył pompę do basenu, wszedł do niego i włączył, odważysz się ? przecież będziesz miał różnicówkę. Wyraźnie napisałem w swoim poście, że basen będzie obudowany i pompa będzie stała tuż przy poszyciu basenu, a jakbyś poczytał instrukcje, a nie wypowiadał się kategorycznie i zarzucał innym niewiedze, to być doczytał, że większość producentów pomp zaleca umieszczenie pompy min 2m od basenu. Dlaczego ? bo deszcz i zachlapanie to nawet smartfon wytrzyma, ale pękniecie basenu i zalanie pompy taką ilością wody z dziećmi w basenie to już raczej nie jest deszcz. Niestety, ale trzeba każdy scenariusz zakładać, ale do tego trzeba mieć wyobraźnię, a nie tylko pisać do innych o "bzdurach".
    Podsumowując, na szczęście na PW dostałem info po pompach na niskie napięcie, 85W przy 12V to tylko 4A wiec argument któregoś z kolegów o wielkich prądach, raczej kiepski. Pompa ma przepływ 3000l/h co przy 6m3 basenu jest zdecydowanie wystarczająca.

Zatem, dziękuję koledze @magik332 za info i link do pompy, tylko ten użytkownik mi pomógł i za to bardzo dziękuję ;)

Pozdr
    DmZ
    Level 18  
    Ta jasne. Tylko nie zapomnij wziąć kredytu na chemię basenowa przy tej "pompie".

Powodzenia kolego.

A no I napisz co zaleca producent "pompy" apropos kąpania się podczas filtracji...
    servee79
    Level 13  
    Slawek K. wrote:

Nie wiem, czy do filtrowania bez dodatkowych kombinacji się nada (brak filtra wstępnego), ale kiedyś natrafiłem na takie cudo szukając pompy do kolektorów, żeby grzać wodę i jednocześnie przebywać w basenie.
    AquaForte DM-12000 LV
    90W, więc w te 12m³/h nie wieżę. Musiałbyś podzwonić do dystrybutorów i popytać jak z wydajnością.

Osobiście użytkuję pompę INTEX 26648. Silnik w niej znajduje się pod plastikową skorupą. Programator też raczej szczelny i za dodatkową plastikową klapką. Deszcz jej nie straszny, ale z drugiej strony do intensywnego lania po niej wodą z węża nie jest przystosowana (IPX4).

DmZ
    Level 18  
    Logiczne ze silnika elektrycznego do wody, szczególnie chlorowanej się nie wkłada. Ale jak się używa zestawu pompa / filtr zgodnie z instrukcja to nic się nie stanie.
    U mnie działa zestaw hayward/speck 18m3/h .
    Od początku nic się nie działo. Co jakiś czas sprawdzam czy wszystko ok, stan uszczelnien itp. I jest ok. I nadal żyje, a kąpałem się nawet podczas deszczu.

Natomiast co oferują chińscy tzw "producenci" to niech każdy ocenia sam. Ja wolałem przepłacić kilka razy za niemiecka pompę i mieć teraz spokoj. Nie będę ryzykował i chodził spac z podobnymi rozkminami.
    karolark
    Level 42  
    Slawek K. wrote:
    85W przy 12V to tylko 4A wiec argument któregoś z kolegów o wielkich prądach, raczej kiepski. Pompa ma przepływ 3000l/h

Może kolega podac model?
    Pompy około3m3/h mają po minimum 200-300VA a tu proszę tylko 85W "perpetuma mobila" kolega kupił?
    vodiczka
    Level 43  
    karolark wrote:
    Może kolega podac model?
    Dołączam do pytania, do moich celów taka pompa powinna wystarczyć. Zadowolę się wydajnością do 1m³/h na godzinę.
    servee79
    Level 13  
    karolark wrote:
    Pompy około3m3/h mają po minimum 200-300VA

8-O

@vodiczka zerknij na serię pomp INTEX/Bestway 12V.
    MiroLord
    Level 25  
    Mam oryginalną pompę z zestawu Intex 638G - trafo zasilające 12V/8A. Zamiast kartusza aqualoon i ogarnia basen 457x107 już 3 sezon.
    mc_majcher
    Level 11  
    Witam
    Czytam wszytkie posty w tym temacie, ale nie widzę odpowiedzi na moje pytania. Czy mogłby ktos na nie odpowiedzieć. Serdecznie dziękuję i pozdawiam.
    barkle
    Level 3  
    SylwekK wrote:
    O tym, że zasilanie powinno iść przez różnicówke było już trąbione setki postów temu :)
    U mnie tez pompa na wierzchu stoi (nawet dwie, bo druga od ogrzewania) cały czas i absolutnie nic się złego nie działo i nie dzieje.

Poczekaj jakiś czas mam dokładnie tą samą pompę lepiej się nie zbliżać do niej...