Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie basenu ogrodowego.

SylwekK 22 Jun 2013 16:59 652206 1798
Automation24
    DmZ
    Level 18  
    W miniony weekend temperatura wody była troche niska :) po takim tygodniu było 22st.Basen w tygodniu ani razu nie odkrywany. Kąpiel w niedziele była nazwijmy to ciekawym przezyciem...
  • Automation24
    janek1815
    Level 38  
    DmZ wrote:
    Kąpiel w niedziele była nazwijmy to ciekawym przezyciem...

Ludzie jadą nad morze i nie narzekają :)
    Adrianeo
    Level 10  
    Hej,

Jako że posiadam taki zestaw do czyszczenia basenu ( http://www.dmuchane.pl/galerie/k/komplet-akcesoriow-do-cz_1802.jpg )
    chciałbym się podpytać czy jest możliwość, aby podłączyć do niego rurę która idzie od pompy filtrującej?

W tamtym roku podłączałem normalnie do tego "odkurzacza" wąż ogrodowy, i nawet spoko to działało, ale słabe było to, że do stosunkowo ciepłej wody wlewałem zimną wodę z kranu...

Pytanie czy istnieje w ogóle taka złączka/przejściówka z węża 32mm na 1/4 albo 3/4 cala?
    SylwekK
    Level 32  
    Ten zestaw to wg mnie kolejny żarcik producenta. Nie ma mowy o sensownym wyczyszczeniu dna przy użyciu woreczka który zbiera śmieci. Kup kawał węża, który obleci cały basen, szczotkę od odkurzacza, parę kolanek i zrób prawdziwy odkurzacz, który będzie wyciągał syfy z dna i wylewał to od razu na zewnątrz przy pomocy pompy filtra. Takie półśrodki to są dobre dla basenika średnicy 80cm.
    Dodam jeszcze, że jutubowe pateny z witaminą C itp na brązową wodę nie są potrzebne. Wystarczy poczekać 1-2 dni aż wszystko osiądzie i taki odkurzacz pięknie to wyssie. U mnie po 3 dniach od nalania wody (brei) można się było chlapać w kryształku, ale warunkiem niezbędnym był odkurzacz.
    Adrianeo
    Level 10  
    Możesz zrobić zdjęcie jak taki odkurzacz wygląda u Ciebie? Sposób podłączenia "ciągu" , w jaki sposób brudy są wyrzucane z basenu itd.
    tomjed
    Level 28  
    SylwekK wrote:
    U mnie po 3 dniach od nalania wody (brei) można się było chlapać w kryształku, ale warunkiem niezbędnym był odkurzacz.

No i oczywiście z filtrem piaskowym... :-)

Ja potrzebuję ok 5 dni i 3 filtrów 5 mic. Syf z dna odsysam ws250 zestawem z basenu (ale fakt jest g...niany) filtr na wyj pompy 10 mic 3 szt.
  • Automation24
    SylwekK
    Level 32  
    Adrianeo wrote:
    Możesz zrobić zdjęcie jak taki odkurzacz wygląda u Ciebie? Sposób podłączenia "ciągu" , w jaki sposób brudy są wyrzucane z basenu itd.

Widzę, że nie czytasz tematu od początku ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12451508#12451508
    DmZ
    Level 18  
    janek1815 wrote:
    DmZ wrote:
    Kąpiel w niedziele była nazwijmy to ciekawym przezyciem...

Ludzie jadą nad morze i nie narzekają :)

Dobre hehe :)

mam patent nawet na kąpanie się w 22 stopniach.
    po prostu przed wejściem do basenu jest obligatoryjny prysznic w wodzie z wodociągów, oczywiście tej zimniej (ciepłej w ogole nie ma), która ma kilkanaście stopni C. Po czymś takim już nie ma marudzenia ze w basenie zimno.
    fakt, że usiedzieć się nie da bez ruchu za długo, ale kąpiel zaliczona :D

BTW. dziś zamawiam filtr piaskowy intexa 8m3 / h z pompą 550W.
    Myślę że trochę nadmiaru się przyda, żeby porządnie przekręcić wodę. (mam basen 549x132)
    SylwekK
    Level 32  
    tomjed wrote:
    Sylwek, a rurę masz od czego?r

O tym też już wspominałem ;)
    Wpisz w allegro "wąż karbowany" i wybieraj co ci potrzebne. Ja znalazłem taki ze zbrojeniem (widać go na moich fotkach).
    tomjed
    Level 28  
    Ale mi chodzi o tą alu, karbowaną to sobie wykorzystam tą co mam...
    pzdr
    SylwekK
    Level 32  
    Aaaa, to zwykła rura aluminiowa z cienką ścianką (żeby lżejsza była) kupiona w żelaźniaku na metry (u mnie 2m). Grubość dostosowana do kolanek jakie posiadałem. Możesz też użyć oryginalnej z kompletu basenowego składanej rury od siatki, ale trzeba się będzie przepinać, a ja chciałem tego uniknąć.
    tomjed
    Level 28  
    A nawet nie wiedziałem, że żelaźniaku można nabyć taka. Jak fajnie, że tu jeszcze Wam się chce dzielić doświadczeniami basenowymi... Przyznam, że przekonałem się dzięki temu wątkowi do foli bombelkowej i... Kurcze czemu tak późno...
    pzdr
    Szpakos01
    Level 9  
    zastanawiam się nad kupnem rur PE do zrobienia ogrzewania a to dlatego że rezygnuje z INTEX-owych mat solarnych.

Jaka średnica tych rur będzie najlepsza??? PE16, PE20 czy wyżej?
    planuje kupić na chwile obecna około 200m w przyszłości może więcej... zostaną one ułożone w zwoje po 100m.

aktualnie mam 2 zwoje węża ogrodowego 1/2" po 100m każdy (w sumie 200m) i działa super wiec rurki PE podłącze do węży a w przyszłości zamienię wszystko na PE

pozdro
    kamilenski
    Level 13  
    Jak blisko basenu macie urządzenia elektryczne? Pompy itd. Czy wyłączacie na okres kąpieli?
    MartaDyrek
    Level 2  
    Witam, przeczytalam w tym poscie na temat krzywo ustawionego basenu i moze mi ktos podpowie, jak moge to naprawic. Otoz basen stelazowy intex 457x122 postawiony zostal na styropianie i z jednej strony nozki wbily sie w styropian co spowodowalo roznice 12 cm. Czy musze spuscic cala wode, czy jest jakis sposob podlozenia desek pod nozki zeby to wyrownac. Dziekuje za odpowiedz
    kamilenski
    Level 13  
    Ja mam 4.88x1.22. Każda noga oparta na desce impegnowanej 22mm x 95mm x 250mm. W jednym miejscu musiałem trochę podnieść. Przełożyłem belke przez cały basen 2imm x 120 mm. Po przeciwnej stronie położyłem na basenie. Z drugiej (tej co miałem podnieść pod poręczą. I podnosnik samochodowy. Udało się! Ale wiem że operacja jest ryzykowna. Noga chciała uciec na zewnątrz. Na szczęście pasy nogi otaczające ją przyczymały.
    Dodam że podnosnik 2 tonowy było czuć że miał trochę problem.

Przed wylaniem wody zmierz odległość od powierzchni wody do poręczy przy każdej nodze. Będziesz mógł ustawić do perfekcji. Nogi mogą wystawać pare cm nad poziom podłoża.

Więc. Osobiście uważam że powinieneś opróżnić basen i dorobić podstawki na wszystkie nogi. Inaczej,problem będzie powracał. Dan znać jak poszło.
    SylwekK
    Level 32  
    @kamilenski, u mnie jak pewnie widziałeś na fokach max 2m (sterownik wisi na ścianie budynku) pozostałe graty około metra. Na czas kąpieli włączam filtr, bo wtedy przy ruchu wody dużo lepiej się sprawdza i tak chodzi jeszcze ze 2-3h po kąpieli. Przy dobrze zrobionej instalacji nie ma prawa nic złego się stać - była już wcześniej o tym mowa. Podstawowa zasada to podłączone trzy kable: faza, neutralny, ziemia i oczywiście obowiązkowo różnicówka w obwodzie.

@MartaDyrek , Można by próbować podciągnąć zwykłym podnośnikiem samochodowym ramę i podłożyć coś pod nóżki. W ogóle złym pomysłem było stawianie nóżek na miękkim - te powinny twardo stąpać po ziemi ;)
    MartaDyrek
    Level 2  
    Wiem. Madra jestem po szkodzie. Tylko nie wiem czy podnosnik da rade z takim ciezarem choć ja wazac 48 kg unioslam trochę tą jedną nogę. Zobaczę. Na razie sama to nie za bardzo zadzialam. Dziekuje za odpowiedź. A i jeszcze jedno. Zwiazac pasami dol nóżek?
    kamilenski
    Level 13  
    Kurde! Jeszcze nie związane? Hihi.
    Przy podnoszeniu z wodą na pewno się rozejdą.
    SylwekK
    Level 32  
    A najgorsze to, że teraz sprzedawane baseny jak widzę w ogóle nie mają tego sznura w zestawie tak jak kiedyś. Wszyscy moi znajomi, którzy kupili większy basen w ostatnim czasie nie mieli pojęcia, że bez niego rozłażą się nóżki. Ja to już przerabiałem tylko, że u mnie po prostu puścił ten oryginalny w drugim sezonie (o ile dobrze pamiętam) - UV zrobiło swoje... Obecnie mam dwa niezależne na wszelki wypadek.
    kamilenski
    Level 13  
    Sznury i podstawki pod nogi to podstawa. Potem można dołożyć styropian pod i dobrą pokrywę.
    I tak dalej...
    DmZ
    Level 18  
    Ja mam betonowe plytki chodnikowe pod kazda z nog. 18 szt.raz a dobrze poziomowane laserem.roboty bylo od groma ale basen stoi rowno a nogi porzadnie stoja.
    STAN_BW
    Level 12  
    technikabasenowa wrote:
    Adrianeo wrote:
    płyta osb dobrze osłoni przed utratą ciepła?

Płyta jest tylko dla wyrównania podłoża
    A tu coś do przemyślenia
    Ogrzewanie basenu ogrodowego.
    [syntax=text]
    Bardzo interesujący rysunek. Do prawidłowego wyciągnięcia wniosków potrzebne są jednak dodatkowe informacje. Czy ten rysunek dotyczy basenów bezpośrednio stawianych na podłożu bez żadnej izolacji? Czy może dotyczy profesjonalnie wykonanych basenów wkopanych do ziemi z wykonaną izolacją cieplną? Czy kolega mógłby trochę rozszerzyć ten temat? A może ktoś jeszcze ma bardziej szczegółowe informacje dotyczące strat ciepła w basenie wolnostojącym? Bardzo mnie to interesuje i pozwoli nam wszystkim wyciągnąć prawidłowe wnioski dotyczące sensowności stosowania izolacji cieplnej podłoża na którym stoi basen.
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    kamilenski
    Level 13  
    Ten rysunek to "może" się zgadza dla otwartego basenu który stoi na mokrym podłożu! Może!
    SylwekK
    Level 32  
    Zawsze na styku dwóch warstw czyli w tym przypadku basen-ziemia będzie przepływ ciepła. Ziemia jest tu jak radiator mimo, że naturalnie ciepło idzie w górę. To jest dokładnie ta zasada co już ktoś wspominał, a ja tylko przypomnę powiedzenie "nie siadaj na betonie bo wilka złapiesz" ;) Z doświadczenia wiem, że jak siądę na kamieniu to w d.. zimno :) czyli coś jest na rzeczy...
    kamilenski
    Level 13  
    I na dodatek po co izolować dom od spodu (w podłodze lub pod płytą betonową) skoro 95% ucieka do góry?

Ja sądzę że to jest jakiiś stary nieprzemyślany rysunek. Nawet gdy coś gotujemy i zaczyna kipieć wystarczy garnek przesunąć na zimną część płyty.

Na forach szwedzkich są podobne bajki i też sprawozdania ludzi którzy mieli baseny bez i z izolacją pod nimi. Ogólnie twierdzą że koszty ogrzewania zą ok 30% niższe gdy basen stoi na izolacji.
    technikabasenowa
    Level 33  
    kamilenski wrote:
    I na dodatek po co izolować dom od spodu (w podłodze lub pod płytą betonową) skoro 95% ucieka do góry?

Ja sądzę że to jest jakiiś stary nieprzemyślany rysunek. Nawet gdy coś gotujemy i zaczyna kipieć wystarczy garnek przesunąć na zimną część płyty.

Na forach szwedzkich są podobne bajki i też sprawozdania ludzi którzy mieli baseny bez i z izolacją pod nimi. Ogólnie twierdzą że koszty ogrzewania zą ok 30% niższe gdy basen stoi na izolacji.

Ależ izolujcie sobie od dna skoro jest chęć i pieniądze - porównanie basenu do domu jest bardzo na miejscu.
    Buduję baseny od kilkunastu lat bez udziwnień od spodu - więcej paru inwestorów ma zaplutą brodę po postawieniu na swoim i podłożeniu styropianu pod folię.
    Ale i tak pewnie wiecie lepiej
    Czuwaj :-)
    SylwekK
    Level 32  
    Folia czy dno basenu bezpośrednio na styropian to faktycznie trochę złe posunięcie. Ja mam izolację, ale na niej około 4-5cm mocnego betonu (znajomy co ma betoniarnie zrobił mi taki z jakąś chemią dodatkowo) uzbrojonego siatką aby nie pękał i jak na razie nie narzekam.
    STAN_BW
    Level 12  
    technikabasenowa wrote:
    kamilenski wrote:

Ależ izolujcie sobie od dna skoro jest chęć i pieniądze - porównanie basenu do domu jest bardzo na miejscu.
    Buduję baseny od kilkunastu lat bez udziwnień od spodu - więcej paru inwestorów ma zaplutą brodę po postawieniu na swoim i podłożeniu styropianu pod folię.
    Ale i tak pewnie wiecie lepiej
    Czuwaj :-)

Witam.
    Czy kolega mógłby trochę rozszerzyć temat dotyczący tego rysunku? W jakim kontekście (w jakich okolicznościach, przy opisie jakiego tematu) był podawany?
    Czy ten rysunek dotyczy basenów bezpośrednio stawianych na podłożu bez żadnej izolacji? Czy może dotyczy profesjonalnie wykonanych basenów wkopanych do ziemi z wykonaną izolacją cieplną?

[/syntax]