Wymiennik pochodzi z układu chłodzenia rezonansu magnetycznego hel - glikol, myślę że będzie o niebo lepiej niż na tym "maluszku" z uwagi na opory przepływu. Zmierzyłem że woda wypływa ( oczywiście po przejściu przez filtr piaskowy, UV i wymiennik) z wydatkiem 3550 litrów/min. Kolega Technikabasenowa dobrze mówi że wymiennik powinien być jak najbliżej basenu. Grzał będę piecem "multiolejowym" + kolektory słoneczne, a ten malutki wymienniczek dawał radę...
Witam wszystkich, Jestem nowym użytkownikiem i czy mógłbym Was prosić o radę. Zakupiłem basen 427 x 107 z standardową pompą na filtry papierowe. Mam aktualnie zamówioną do tego basenu pompę piaskową Bestway 5700 l/h. Czy jest sens kupować tę pompę jak chce również zrobić solar z węża PE ok. 200 -300 metrów. Czytałem że jedni użytkownicy kupują pompę a sam zbiornik piaskowy stoi osobno. Sam nie wiem jak zrobić najkorzystniej. No i drugie pytanie. Czy prawidłowo zrobiłem. Żwir ok. 15-20cm, piasek 5 cm, kostka brukowa i teraz chciałbym dać 5mm podkład pod panele a na to Alumata termoizolacyjna z dwóch stron srebrna a w środku jakaś pianka 5mm. Czy tak będzie dobrze ?
Filtry kartuszowe - papierowe sa gorsze mniej wydajne
Oczywiście wszystko jest sprawa ceny - osobny filtr piaskowy ( nie pompa piaskowa) jest lepszy na dno zamiast sie bawic w piaski kostki zrób wylewkę betonową na to geowłókninę izolacja dna jest bezsensowna ekonomicznie - 80-90% strat jest przez powierzchnie.
A ja wreszcie dokończyłem i uruchomiłem swój "kolektor", inspirowany konstrukcją kol. Dux133.
Wyszło coś takiego:
W sumie na dachu garażu pokrytego blachą trapezową znajduje się ok. 130mb rury LDPE 32 (ok. 25m2 powierzchni) połączonej w układzie Tiechelmanna.
Wodę pompuje zwykła pompa od CO:
Załączeniem pompy steruje zwykły sterownik Eurostera, gdy wykryje wzrost temperatury dachu powyżej 45'C.:
Co do rezultatów - nie miałem czasu, chęci i sposobności dokładnie liczyć wydajności układu, ale przy wykorzystaniu beczki, stopera i zwykłego termometru, wyszedł mi przepływ ok. 1,7m3/h, zaś delta t. ok. 3'C.
Czyli powinno być ok. 5.9 kW mocy grzewczej - uważam, że przy koszcie materiałów na poziomie kilkuset zł i jednym popołudniu pracy to warto było.
Ja swój sterownik ustawiam na 38 stopni aby wystartowała pompa, a stop jeśli różnica spadnie poniżej 2 stopni. Zauważyłem, że większość czasu podczas grzania ta różnica oscyluje w granicach trzech max czterech ( jak bardzo ciepło i bezwietrznie) stopni.
"Puszka zasilająca nie może być umieszczona pod pompą ewentualna skroplona woda z obudowy silnika może zalać połączenia elektryczne, co doprowadzi do awarii, awaria pompy spowodowana zalaniem puszki przyłączeniowej nie podlega naprawie gwarancyjnej."
Pompa zamontowana niezgodnie z instrukcją, bo puszka zaciskowa znajduje się pod silnikiem.
Wiem, muszę ją obrócić puszką do góry, ale wtedy jednocześnie muszę ją odsunąć od ściany garażu a nie miałem odpowiednio długich mocowań do rur - ale to będzie do poprawki.
Mam basen o pojemności 4,6 m3 (3m x 0,76m), oraz od niedawna podłączone 2 solary samoróbki grzejnikowe poprzez wymiennik ciepla 30 kW. W obiegu solarnym jest pompa od co , oraz sterownik (typu włącz przy określonej temp. , wyłacz o histereze niżej) pożyczony od kotła co z domu. Zauważyłem dziś podczas słonecznej pogody i całym wolnym dniu, że jeżeli zadam na sterowniku temp. powiedzmy 60 st. to pochodzi kilka - kilkanaście minut, kolektor się wychłodzi i znów trzeba czekać - dosyć długo (około 30 min) , aż zagrzeje ponownie słońce grzejniki do tej temp 60.
Więc zmieniłem trochę taktykę, i ustawiłem temp. załączenia niżej - na 40 st. i wyłącz na 35. Dodatkowo przydławiłem przepływ przez grzejniki zaworem i tak oscylowało wokół tej temp. (około 36-40 st) już na wyjściu do basenu. Pytanie do znawców.....która metoda grzania jest efektywniejsza i czy jeszcze można to jakoś usprawnić ?
Przydałoby się bardziej wydajne grzanie., głównie , żeby po zimnych dniach szybko nagrzać wodę do optymalnej temp. 28-30. Myślałem o dołączeniu czarnej rury do podlewania przed układem grzejnikowym (około 100 -200 m) , aby wstępnie podgrzać wodę.
Dziś uzyskałem temp 28,5 - 29 st. z początkowych rannych (o godz. 10) - 23-24
Folia bąbelkowa jest i na to jeszcze plandeka gumowa ta intexu na wymiar.
Łączna długość rury PE 20 1000m .Powierzchnia solarów 20m2. 250 litrów wody w obiegu.Dzisiejsze testy: godzina 9,30 temp wody w basenie 20m3 21stopni, godzina 19,00 temp 27stopni po wymieszaniu całej wody .Chyba OK.
Dodano po 6 [minuty]:
Przed podłączeniem rury odbierającej ciepłą wodę sprawdzałem przepływy z poszczególnych wyjść i nie zauważyłem aby przez ostatnie dwa przepływ był mniejszy od pierwszych. A jeżeli nie chodzi o przepływ wody to o co?
Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:
Magister_123 wrote:
Masz błąd w układzie przez co im solar dalej od basenu tym bardziej spada jego efektywność.
Wpisz w google: ''układ tichelmana kolektory''
Już wiem w czym problem .Dzięki za zwrócenie uwagi.
Łączna długość rury PE 20 1000m .Powierzchnia solarów 20m2. 250 litrów wody w obiegu.Dzisiejsze testy: godzina 9,30 temp wody w basenie 20m3 21stopni, godzina 19,00 temp 27stopni po wymieszaniu całej wody .Chyba OK.
Kosmiczne zdjęcia Mega projekt. Ja też mam basen 20m3 i tez mam układ z rur PE tyle tylko że 25mm. Rury PE mam 300 mb i 170 mb węża ogrodowego 1/2 cala (projekt na stronie 21) Woda dzisiaj pomiar z 6 rano 21 stopni a o 17 - 29 stopni. Mam w układzie jakieś 170 litrów. 8 stopni w górę w 8 godzin i woda cały czas mieszana. Układ zaczął działać około godziny 9:30. Szkoda że nie masz jakiegoś dachu z blachy obok basenu tak jak ja wtedy dałbyś radę na 500 mb uciągnąć.
Solary przykryłem folią ogrodniczą w ten sposób z powodu niskiego kosztu uzyskania większej temperatury wewnątrz zwojów . Dzisiaj termometr wskazał wewnątrz prawie 80 stopni. Po drugie na okres zimowy nie będę tych paneli demontował ,więc padający deszcz lub śnieg swobodnie powinien się zesunąć poza brzegi kolektora. Natomiast co do nachylenia , to są tylko wypoziomowane aby zbytnio się nie zapowietrzyły ,a ze względu na przechyły teren może to dawać złudzenie nachylenia.Dziś po włączeniu obiegu na solary w ciągu 4 godzin z 26 stopni uzyskałem 32 stopnie. Musiałem wyłączyć . PS trzeba pomyśleć o przesłaniu nadmiaru ciepłej wody do zbiornika domu CWU.