Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault - Renault Premium 420 dci klimatyzacja

volume303 22 Cze 2013 19:40 4953 8
  • #1 22 Cze 2013 19:40
    volume303
    Poziom 11  

    Mam problem z klimatyzacją w renault. Sprężarka klimy jest sprawna. Obieg zamknięty.
    Ciśnienie jest prawidłowe. Nie pamiętam wartości. Po naciśnięciu przycisku nic się nie dzieje. Przycisk nie świeci. Gdzie szukać przyczyny ? Który to jest przekaźnik, bezpiecznik ?

    0 8
  • #2 22 Cze 2013 19:45
    kwantor
    Poziom 38  

    Jest ciśnienie czynnika ? (teraz na upałach powinno być ponad 6 bar) czujnik ciśnienia i okablowanie sprawne?
    Ustawiona niska temperatura i włączony wentylator ?
    Ważne, aby nie szukać za daleko i za głęboko. :D

    0
  • #3 22 Cze 2013 19:50
    volume303
    Poziom 11  

    Wczoraj byłem załadować czynnik i powiedzieli, że ciśnienie jest prawidłowe. Wartości ciśnienia nie powiedzieli. Przed załadowaniem freonu paliła się lampka na czerwono jak się włączyło. Czujnik nie wiem czy sprawny. Może być wina okablowania tylko nie wiem gdzie sprawdzać.

    0
  • #4 22 Cze 2013 20:10
    kwantor
    Poziom 38  

    Gdzie sprawdzać.. po kablach, jak nie masz schematu.
    Co to za nabijanie klimy, jeśli nie została uruchomiona, lub przynajmniej nie podana diagnoza usterki- chyba, że sobie nie życzyłeś..
    Jeśli ta lampka zgasła, tzn, że czujnik funkcjonuje dobrze, przynajmniej w odniesieniu do zbyt niskiego ciśnienia- jest jeszcze w nim obwód zbyt wysokiego (jest wkręconyw przewód tłoczny, może nawet do chłodnicy).

    Jest jeszcze gdzieś czujnik zbyt niskiej temp. odparowania, nie wiem czy mechaniczny, czy już elektroniczny- tkwi gdzieś w kanale powietrza, lub w bliskości lamelek parowacza.
    Wybacz, że podaję mało konkretów, ale z tych wynalazków francuskich, to ocierałem się nieco o Magnum, podpowiedzi są orintacyjne, wynikają ze znajomości tego prostego układu, który różni się tylko paroma pierdułkami w całej gamie samochodowej.
    Teraz jest potrzebny schemat el. do ustalenia zasilania i sterowania.
    Wyłącz też przycisk ECON, jeśli masz.

    0
  • #5 23 Cze 2013 11:08
    robi1214
    Poziom 31  

    W sterowniku jakieś błędy?Nie wykasujesz - nie zadziała.

    0
  • #6 23 Cze 2013 13:56
    milejow
    Poziom 43  

    robi1214 napisał:
    Nie wykasujesz - nie zadziała.

    Skończ już pisać bajki, to nie meganka dci, że blokuje jak ma byka w pamięci. Tam klima nie ma żadnej elektroniki, sprawdzać po kolei instalację. Przednia ściana w górę i sprawdzić kable presostatu, na trzech kablach ma być +24V po włączeniu klimy.

    1
  • #7 24 Cze 2013 01:21
    638936
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 04 Lip 2018 22:59
    Wojtek00321
    Poziom 7  

    Witam mam ten sam problem tylko u mnie brakuje napięcia na Presostacie . Co może być przyczyną bezpieczniki i kable przepatrzone .

    0
  • #9 07 Lip 2018 10:55
    qruq03
    Poziom 13  

    Jeżeli dobrze kojarzę, to w tym samochodzie przycisk powinien się zaświecić, jeżeli czujnik parownika jest faktycznie uszkodzony.

    Pod klapą masz czujnik 4-pinowy, sprawdź czy są napięcia. Czujnik możesz sprawdzić multimetrem, czy ma przejścia pomiędzy parami styków (interesuje Cię jedna z tych par, która odpowiada za minimalną ilość gazu) - w skrajnym przypadku możesz zewrzeć.

    Jednak jeżeli się nie świeci przycisk, to warto by sprawdzić, czy zasilanie do niego dochodzi - bezpiecznik, kabel, albo nawet sam przycisk może być uszkodzony).


    PS: Dla kolegi powyżej, poszukałbym w czujniku parownika - dostęp tragiczny, od strony deski.

    0