Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiar kolumny DIY HOLMImpulse

Motte 23 Jun 2013 13:41 3711 7
Altium Designer Computer Controls
    Motte
    Level 9  
    Witam

Wreszcie zrobiłem mikrofon pomiarowy na WM61a, załadowany plik kalibracyjny wkładki.
    Proszę o diagnozę pomiarów co ew. zmienić, zestroić. Słuchowo jest ok, tylko "troszkę" brak basu, więc zastanawiam się na dodaniem typowego głośnika basowego.

Bass 16 i wysokotonówka (1,5-20kHz) brak danych w sieci o głośnikach, podział kondensatorem przy ok 4kHz, kolumna unitry, bass-reflex dobierany na słuch szerokość 5cm i dł. 11cm.
    A to moje pomiary:

pomiar z 1 m

dodatkowo pomiar wcześniejszy bez pliku kalibracyjnego i z miejsca gdzie stoi kolumna (pozostałe pomiary na środku pokoju)

pomiar z bliska samego niskotonowca

pomiar z bliska niskotonowy i otworu br

i z jakimiś kreskami phase, jeżeli to ważne

Początkuje w pomiarach dlatego proszę o wyrozumiałość i wyrażenie swojej opinii lub ew podpowiedź czy wykonać jakieś inne pomiary.

Dzięki
  • Altium Designer Computer Controls
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Pokaż wykres w przeciwfazie.
    Motte wrote:
    Bass 16 i wysokotonówka (1,5-20kHz) brak danych w sieci o głośnikach, podział kondensatorem przy ok 4kHz, kolumna unitry, bass-reflex dobierany na słuch szerokość 5cm i dł. 11cm
    Konkretne dane. Co to jest szerokość BR? Jaka objętość obudowy.
    Mi to wygląda na zestaw robiony na "pałę". Przypadkowe przetworniki, przypadkowa zwrotnica, przypadkowa obudowa.
  • Altium Designer Computer Controls
    Granat :)
    Level 34  
    Cześć,
    Fajnie że masz chęci i chcesz się czegoś nauczyć. Dlatego mam nadzieję, że nie zniechęci Cię mój post :)
    Po pierwsze dobrze by było jakbyś wiedział co te kreski przedstawiają. Miałyby jakiś sens te pomiary wtedy.
    Po drugie te wykresy są bzdurne. Prawdopodobnie masz ustawiony za krótki czas bramki. Po trzecie skala 10dB na podziałkę jest bez sensu. Nie trzeba robić pomiarów, żeby z taką dokładnością ocenić brzmienie. Ucho jest dużo dokładniejsze, wystarczy wyćwiczyć. W tym przypadku jedynie faza może w czymś pomóc przy projektowaniu zestawu. No ale patrz punkt 1.
    Tak poza tym, nie lubię Holmimpulse :( Moim zdaniem jest za trudny dla początkujących. Jest zbyt dużo opcji które można błędnie ustawić. Według mnie, najlepszy do pomiarów jest program Smaart. W dodatku bardzo intuicyjny. Niestety płatny. Są jednak triale. Są też inne programy. Najważniejsze to nauczyć się jak wykresy powinny wyglądać i wiedzieć co oznaczają.

Narysuj dokładny schemat połączeń swojego systemu pomiarowego. Tak żeby było widać skąd dokąd idzie sygnał. Przy okazji napisz z jakiej karty dźwiękowej korzystasz.
    Pozdrawiam :)
    mmaker
    Level 19  
    Widzę że karta dźwiękowa zintegrowana tak? A mikrofon podłączony pod wejście mikrofonowe w komputerze?
    Motte
    Level 9  
    jest odzew wiec daje informacje:

szerokość br - szerokość bassreflexu
    objętość obudowy wew. 16L mocno wytłumiona gąbką 2,5cm
    "zestaw robiony na pałę" - dokładnie, ale od tego najlepiej się zaczyna i nawięcej idzie się nauczyć, bo najwięcej jest problemów. Głośniki używane moim zdaniem dobre i stare, czyli tak jak lubie, obudowa i zwrotnica pozostałość po starych.
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic2556140.html - tu jest mój poprzedni post, gdzie pytałem o zwrotnicę i info o głośnikach. Trochę po mnie pojechali i dobrze, bo zmotywowali :)

wykres w przeciwfazie 2 głośności:

zmiana bramkowania:

Karta dźwiękowa faktycznie zintegrowana, na codzień używam DAC Audinst HUD-mx1 ma super ciepłe brzmienie, ale nie obsługuje mikrofonu, więc przy testach go pominąłem.
    Mikrofon na statywie zabudowany w 30cm rurce, 4 m przewodu mikrofonowego do gniazda karty, kanał lewy i prawy mostkowany na wtyczce. Z karty sygnał idzie do wzmacniacza Rotel RA-1000 w ustawieniach podstawowych (z pominięciem DACa).
    Testowałem jeszcze programy Speaker Workshop i TrueRTA, ale ten najbardziej przypadł mi do gustu, choć do tamtych jeszcze wrócę.
    Budowanie kolumn to chyba będzie moje nowe hobby, ale trza się podszkolić w podstawach, które dla Was są prymitywne, a dla mnie jeszcze niezrozumiałe. Tak czy siak fajna frajda, a najlepsze przede mną - zwrotnice.
    Wiem, że wykresy powinny być możliwie liniowe na całym paśmie - żeby nie było, że nic nie wiem :)
    Arkadyo
    Level 31  
    Gąbka jeżeli nie jest specjalną gąbką akustyczną o otwartych porach to ją wywal bo tylko zżrea Ci pojemność obudowy a tłumienie prawie żadne - zwykła gąbka tapicerska to jeden z najgorszych materiałów do tłumienia kolumny. Lepiej już jakieś watoliny itp.
    Obudowa 16 litrów zdaje się nie być zła na początek dla 16 cm midbasa ale potestowałbym na twoim miejscu w większej obudowie, nawet do 20 litrów i szukać strojenia nawet do 40hz. Niestety bez pomiaru T-S musisz wszystko robić metodą prób i błędów. Być może ten B&W wogóle do br się nie nadaje ale... Ja bym zrobił tak - obudowa nawet 25 litrów dla niego i testy ze schodzeniem z litrażu do 15 - 12 litrów. Rura 50mm z marketu budowalnego pocięta na kilka długości tak żeby ograniały przedział strojeń 40-50hz dla 15-25 litrów.
    Jak wyjdzie wyższe strojenie to chyba lepiej closed :P
    Porty bassrefleks dla konkretnych pojemności wyliczy Ci winisd - w końcu są takie same dla każdej obudowy i wszystkich przetworników zmienia się tylko group delay i wytrzymałość mocowa a tego sobie bez ts nie zasymulujesz. No cóż... group delay musisz sobie usłyszeć a wytrzymałość mocową zobaczyć po wychyle membrany w danej pojemności :)
    Co do holimpulse to niewiele Ci pomogę bo go nie znam ale widzę, że zaczałeś zabawę od filtrów I rzędu dla kopułki ... no cóż... pouczające ale przy 2 way raczej je omijaj. Niewiele jest przetworników które temu podoła mocowo a jeszcze mniej które brzmieniowo.
    Ostania linia kolumn B&W to głównie filtry I rzędu no i na mnie zrobiła duże wrażenie. Ma to swoje zalety ale nim do tego dojrzejesz to pobaw się stromszymi filtrami :).
    mmaker
    Level 19  
    Najlepszą opcją w tym wypadku będzie zrobienie przedwzmacniacza 20dB i modyfikacji wkładki no i puszczenie tego przez zewnętrzną kartę dźwiękową. Ze swojego doświadczenia wiem, że sama karta zintegrowna ma za małe odstępy sygnału od szumu.
    Motte
    Level 9  
    Miałem dzisiaj trochę czasu to się dalej pobawiłem.
    Wyjąłem całą gąbkę i zrobiłem pomiary:

gąbka jest z kolumny i akustyczna, więc powiększa litraż (czyli lepsza by była większa pojemność, ale na razie muszę zostać przy tej)
    Tu pomiar z gąbką i bez:
    Bez gąbki dźwięk basu był okropny, chyba przez odbijanie się dźwięku w środku.

Kupiłem też rurę i zrobiłem pomiary samego otworu przy 5,11 i 17 cm:
    brązowy-5cm, niebieski-11cm, zielony 17cm
    Wcześniej długość dobierałem zwiniętą kartką papieru na słuch, widzę, że pomiary potwierdzają, że 11 cm jest ok.

i jeszcze zmiana bramkowania dla bass-reflexu dla 11 cm rury:

Przy całkowitym zamknięciu otworu brak niskiego basu, więc odpada. Domyślam się, że przy pojemności 2 razy większej może by było ok, ale narazie musi zostać ta.
    Marzy mi się zbudowanie kolumny od podstaw z dodatkowym głośnikiem basowym W.STX.10.2.150.8.F.S.MC. w obudowie zamkniętej i podziale ok 500 Hz powinno się fajnie zgrać z tym zestawem głośników, ale na razie brak funduszy.
    W wakacje chyba będę dysponował Jamo studio 180 i jak przetestuję to może je zaadoptuje do tych głośników tzn dodatkowy basowy z jamo i obecne jako średnio i wysokotonowe - zobaczymy.

Poczytałem jak wyliczyć TS jednak trochę zabawy jest, ale do wykonania. Na razie nie mam tyle czasu. Program winisd ekstra, ale potrzebuje parametry głośnika do przeliczeń.

Przedwzmacniacz mikrofonowy raczej odpuszczę, narazie się uczę podstaw, a to trochę już dla zaawansowanych systemów i pomiarów.

Dzięki za pomoc i podpowiedzi znowu coś nowego się dowiedziałem :)
    Pozdrawiam