Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

parametry podłączeni - Podłączenie gniazda multimedialnego w dwóch pokojach

stanley036 23 Jun 2013 18:15 2556 10
    stanley036
    Level 9  
    Witam,
    mam problem, który nie jestem w stanie sam rozwiązać, a mianowicie. Posiadam internet upc - planuje remont i wszystkie kable chce wpuścić w ściany i zrobić gniazda multimedialne.
    Posiadam tylko internet w ups, ale być może w niedalekiej przyszłości będe miał telefon i telewizje. Dla jasności poniżej rysunek jak jest a jak ma być.

gniazdo multi parametry podłączeni - Podłączenie gniazda multimedialnego w dwóch pokojach
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Takie rzeczy musisz zgłosić u dostawcy internetu. Oni serwisują instalację i zajmują się takimi rzeczami dbając tym samym o stabilność dostępu do internetu.
    stanley036
    Level 9  
    ups jest tylko modem i TRIS-307P, wątpie bym musiał im zgłaszać takie sprawy jak che zrboić gniazdka w mieszkaniu. Interesuje mnie kolejność podłączeń oraz potrzebnych komponentów, aby w przyszłości nie było zakłóceń TV - Internet
  • Helpful post
    WP_elewator
    Level 25  
    Witam,
    1 Układ 1+2+3 musi pozostać niezmieniony ponieważ to główne podłączenie kablówki w twoim mieszkaniu.
    - z modemu (1) masz chyba jedno wyjście LAN ( i jeden adres IP) modemu to musisz przy modemie założyć router w celu utworzenia własnej podsieci ( modem= jeden adres IP -> router podsieć z wieloma adresami IP) i przewody UTP / FTP 5e do każdego z gniazd multi (4).

- do każdego z gniazd multi (4) musisz poprowadzić po jednym przewodzie koncentrycznym RG6 ,RG11 lub :
    http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_75_om_triset-113_1_13-4_8-6_8_1m__E1015_1.htm
    - masz jedno wyjście TV z TRIS-307P, potrzebujesz rozgałęźnik do którego podłączysz poprowadzone przewody koncentryczne np:
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_indukcyjny_ri-2-1_f_E2094.htm

A i gniazdo multi (4) nie musi być SAT bo w tej instalacji nie ma takiego pasma jest tylko TV do 860 MHz

Jak jeszcze telefon to lepiej poprowadź po dwa przewody UTP /FTP 5e do każdego gniazda multi(4) w zasadzie da się to zrobić na jednym przewodzie ale takie mieszanie w kabelkach zaleca się jak już nie ma innej możliwości - ty będziesz kładł dopiero przewody to możesz położyć po dwa. :D
    I to chyba będzie wszystko :D

Oczywiście zgodzę się z kolegą powyżej - wszelkie zmiany w instalacji muszą być zaakceptowane przez UPC - i oczywiście będzie trzeba zapłacić za dodatkowe podłączenie - w umowie masz instalacje do jednego punktu. :|
    stanley036
    Level 9  
    co jeśli:
    1. w pokoju 1 i 2 wstawię Gniazdo rj45 połączone ze sobą bezpośrednio przewodem [schowanym w ścianie]
    2. przeniosę TRIS-307p i CISCO EPC3925 do pokoju 2 [tu bym chciał również schować przewód w ścianach tylko nie wiem czy po zakończeniu umowy zabierają kabel]
    3. w pokoju 2 bym miał internet i TV
    4. w pokoju 1 miałbym internet [z modemu kablem do gniazda w pokoju 2 i z gniazdka pokoju 1 kablem do komputera

czy to też bym musiał zgłosić i czy jest ok?

Dodano po 2 [minuty]:

co ma na celu stosowanie TRIS-307p do CISCO EPC3925 ? Nie licząc, że mam dodatkowe wyjście data i TV..

Dodano po 22 [minuty]:

stanley036 wrote:
    co jeśli:
    1. w pokoju 1 i 2 wstawię parametry podłączeni - Podłączenie gniazda multimedialnego w dwóch pokojach Gniazdo rj45 połączone ze sobą bezpośrednio przewodem [schowanym w ścianie]
    2. przeniosę TRIS-307p i CISCO EPC3925 do pokoju 2 [tu bym chciał również schować przewód w ścianach tylko nie wiem czy po zakończeniu umowy zabierają kabel]
    3. w pokoju 2 bym miał internet i TV
    4. w pokoju 1 miałbym internet [z modemu kablem do gniazda w pokoju 2 i z gniazdka pokoju 1 kablem do komputera

czy to też bym musiał zgłosić i czy jest ok?

Dodano po 2 [minuty]:

co ma na celu stosowanie TRIS-307p do CISCO EPC3925 ? Nie licząc, że mam dodatkowe wyjście data i TV..
    WP_elewator
    Level 25  
    stanley036 wrote:
    1. w pokoju 1 i 2 wstawię Gniazdo rj45 połączone ze sobą bezpośrednio przewodem [schowanym w ścianie]

Jeżeli połączysz dwa gniazda sieciowe (RJ45) to uzyskasz tak zwany "przedłużacz " czyli jeżeli do gniazda w pokoju 1 podłączysz przewód z CISCO EPC3925 to będziesz mógł w pokoju 2 podłączyć komputer .

stanley036 wrote:
    [tu bym chciał również schować przewód w ścianach tylko nie wiem
    czy po zakończeniu umowy zabierają kabel]

Z tego co się orientuję to nie zabierają kabli - tylko urządzenia dzierżawione

stanley036 wrote:

Nie wiem czy dobrze cie rozumiem
    - połączenie RJ45 (LAN) i RJ11(telefon) działają w obydwie strony ( CISCO->gniazdo1-UTP5e-gniazdo2->komputer)
    - połączenie TV niestety nie - sygnał może przechodzić tylko z gniazda do odbiornika , czyli
    TTIR-307P->rozgałęźnik-> przewód koncentryczny do drugiego pokoju z pominięciem gniazda ->gniazdo2->Telewizor

Teoretycznie jeżeli nie zmieniasz ilości punktów odbioru to do samego przeniesienia urządzeń nie powinni się przyczepić.

Ten CISCO to w zasadzie jest właśnie router tylko czy Ty masz dostęp do konfiguracji czy tylko UPC ?

Dodano po 3 [minuty]:

WP_elewator wrote:

Ten rozgałęźnik separuje sygnał TV od sygnału" internetu" DATA w celu likwidacji ewentualnych zakłóceń.

Strona 29 tej instrukcji:
    http://www.cisco.com/en/US/docs/video/at_home/Cable_Modems/3900_Series/4041327_A.pdf
    stanley036
    Level 9  
    WP_elewator wrote:
    stanley036 napisał:

Nie wiem czy dobrze cie rozumiem
    - połączenie RJ45 (LAN) i RJ11(telefon) działają w obydwie strony ( CISCO->gniazdo1-UTP5e-gniazdo2->komputer)
    - połączenie TV niestety nie - sygnał może przechodzić tylko z gniazda do odbiornika , czyli
    TTIR-307P->rozgałęźnik-> przewód koncentryczny do drugiego pokoju z pominięciem gniazda ->gniazdo2->Telewizor

w pkt. 4 chodzi iż będę miał jak to nazwałeś "przedłużacz"

tylko myśląc, ze przyszłości będę chciał TV mieć tylko w pokoju nr 2 to
    bym wstawił tam gniazdo z wejściem RJ 45 i wyjście antenowe zgodnie z rysunkiem

Dodano po 26 [minuty]:

czy te rozwiązanie będzie ok?
  • Helpful post
    WP_elewator
    Level 25  
    stanley036 wrote:
    czy te rozwiązanie będzie ok?

- żółte to główne podłączenie UPC i przedłużenie DATA do CISCO z TRIS-307p
    - fioletowy to "przedłużacz" RJ45 do pokoju 1
    - i jakiś taki kawa z mlekiem i cukrem (dwie kostki) :D to TV z TRIS-307P do gniazda TV w pokoju 2
    - Widzimy pokój 2
    - w pokoju nr 1 brak TV - połóż jeden przewód koncentryczny pomiędzy TRIS-307P a pokojem nr 1 i w razie czego dokupisz rozgałęźnik i prześlesz sygnał i do pokoju 2 i do pokoju 1 - mało pracy, małe koszta a w przyszłości nie będziesz sobie pluł w brodę z powodu lenistwa :|

Cała przyjemność po mojej stronie. :D :D
    stanley036
    Level 9  
    Dzięki za pomoc :)

Dodano po 39 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie jaki kabel wybrać z TRIS-307P do gniazda tv
    oraz do interentu z z gniazda do gniazda rj45
  • Helpful post
    WP_elewator
    Level 25  
    stanley036 wrote:
    jeszcze jedno pytanie jaki kabel wybrać z TRIS-307P do gniazda tv
    WP_elewator wrote:
    - do każdego z gniazd multi (4) musisz poprowadzić po jednym przewodzie koncentrycznym RG6 ,RG11 lub :
    http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_75_om_triset-113_1_13-4_8-6_8_1m__E1015_1.htm

stanley036 wrote:
    oraz do interentu z z gniazda do gniazda rj45

http://www.dipol.com.pl/przewod_netset_utp_5e_skretka_wewnetrzna_1m__E1408_1.htm

Na przykład :D
    stanley036
    Level 9  
    jeszcze raz thx