Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris 00 - Centrany Zamek z kluczyka. Zamyka ale juz nie otwiera

bklonica 23 Jun 2013 18:43 14019 5
    bklonica
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem z firmowym Centralnym zamkiem obslugiwanym z kluczyka w Toyota Yaris '00 1.0.
    Pewnego dnia musialem auto wystartowac z cudzego akumulatora a potem centralny przestal dzialac jak nalezy.
    Objawy: Centralny zamyka wszystkie drzwi taj jak powinien, natomiast przy probie otwarcia otwiera tylko te drzwi gdzie sie wklada kluczyk. Tak samo jest od strony pasazera. Otwierajac drzwi kierowcy pozostale pozostaja zamkniete jednak jak wcisne guzik od centralnego otwierania drzwi znajdujacy sie na boku drzwi to wszystkie drzwi sie otwieraja. Mechanicznie centralny wyglada na dobry.
    Sprawdzilem rowniez bezpiecznik w puszce przy progu drzwi kierowcy i jest ok. Gdzie jeszcze powinienem szukac bezpiecznikow zwiazanych z centralnym zamkiem.
    Od czego zaczac?
    PS. Przepraszam za pisownie. Nie mam polskich znakow w klawiaturze.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Jak dobrze pamiętam to tak jest w toyotach ale chyba można to przeprogramować spróbuj tak że zamknij samochód i podczas owierania wciśnij przycisk otwierania raz i po chwili ( ok sekundy) drugi raz i zobaczysz czy wtedy otworzą się pozostałe i daj znać co ustalisz.
    bklonica
    Level 10  
    @piotrwoj1
    Nie wiem czy o to Tobie chodzi ale kluczyk nie ma żadnych guzików. Poza tym wszystko chodziło jak należy do czasu jak wyładował się akumulator i musiałem od kogoś prąd pożyczyć. Myśle, że to jakiś bezpiecznik ale nie wiem gdzie on może być. Znowu nie chcę rozbierać deski rozdzielczej z nadzieją że coś tam jest ukryte.
    Centralny zamek otwierany z kluczyka to znaczy tyle co włożenie kluczyka do zamka i go otwarcie a przy okazji otwierają sie pozostałe drzwi samochodu. Proszę nie mylić tego z pilotem w kluczyku.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    No to faktycznie ale sadze że to nie bedzie bezpiecznik bo wtedy nie działał by Ci też centralny z guzika wewnatrz.
    bklonica
    Level 10  
    Witam,
    Problem po części rozwiązany. Wszystkie bezpieczniki dostępne bez rozbierania auta były sprawne.
    Patrz załączony schemat. Master switch działał jak należy a problem leży na połączeniu pinów 5 i 11 w module sterującym (A31) z zamkami w obu drzwiach przednich. Po podłączeniu masy (-) do kabelków idących do pinów 11 i 5 niczym nie skutkowało. W związku z brakiem czasu i ochoty oraz problematycznym dostępem do modułu sterującego połączyłem kabelki idące do pinów 11 i 8 co powoduje uruchamianie centralnego zamka poprzez master switch. Wszystko działa jak powinno.
    Czy ktoś może mi wyjaśnić jaka jest różnica między wejściami 5 i 11 w module sterującym toteż wyjściami 1 i 3 w zamku od strony kierowcy. W drzwiach pasażera nie ma wyjścia nr 3?
    Pozdrawiam. Toyota Yaris 00 - Centrany Zamek z kluczyka. Zamyka ale juz nie otwiera
    toytom
    Level 12  
    Wyjście 3 w zamku po stronie kierowcy pokazuje czy zamek jest zamknięty czy otwarty (nie drzwi tylko zamek)Wyjścia 1 i 2 to sygnały z wkładki zamka które pokazują sterownikowi czy przekręciłeś kluczem w stronę otwarcia czy zamknięcia.