Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Polar TS 284A - Nie włącza się, buczy...

24 Cze 2013 00:22 8364 13
  • Poziom 7  
    Witam,

    Lodówka jak w temacie. Po podłączeniu zasilania słychać: "pyknięcie" a następnie buczenie w okolicach agregatu/włącznika rozruchowego, następnie cisza, i znów... (powtarza się to w cyklach). Odczucie jest takie, jakby lodówka nie miała "siły" ruszyć. Co może być przyczyną, czy włącznik, bezpiecznik termiczny, agregat?

    Z góry dziekuję za odpowiedzi.
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    patience napisał:
    Po podłączeniu zasilania słychać: "pyknięcie" a następnie buczenie w okolicach agregatu/włącznika rozruchowego, następnie cisza, i znów...
    Za duży prąd przy rozruchu agregatu. Wyłącza bezp. termiczny.Stygnie, włącza się ponownie ,grzeje, wyłącza itd. Prawdopodobnie agregat (silnik)uszkodzony.Można się ewentualnie upewnić robiąc pomiary -prądu ,lub oporności uzwojeń.
  • Poziom 7  
    Jeśli byłby to agregat, to chyba naprawa tego oznacza skórkę za wyprawkę, prawda? Nie dopisałem jeszcze wczoraj, że gdy zauważyłem, że lodówka nie działa, kratownica z tyłu była chłodna, natomiast sam agregat bardzo gorący...

    Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:

    Dodam jeszcze, że po podłączeniu do prądu wygląda to tak: pyk -> buczenie -> pyk z błyskiem w tym, co tutaj:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/polar_284_agr.jpg

    oznaczone jest numerem 5 (u mnie wogóle nie ma takiej plastikowej kasetki, wszystko jest wybebeszone, więc można zajrzeć pod spód tego walca oznaczonego nr 5 - tam jest w środku okrągła blaszka, za którą, gdy buczenie dobiega końca, widać iskrę) -> cisza.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 42  
    patience napisał:
    eśli byłby to agregat, to chyba naprawa tego oznacza skórkę za wyprawkę, prawda?
    Niestety wymiana agregatu + gaz to kwota gdzieś między 350 a 500 zł.
    patience napisał:
    pyk z błyskiem w tym, co tutaj:
    To naturalne, bo to urządzenie(bezpiecznik termiczny)rozłącza prąd płynący do silnika.
  • Poziom 7  
    Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi :-). Chyba trzeba będzie kupić nową lodówkę...
  • Poziom 13  
    nie działa uzwojenie rozruchowe, nie pamiętam czy tam jest kondensator. proszę obejrzeć. Agregat nie pali się tak szybko
  • Poziom 7  
    Rozumiem, że szlag trafił ew. uzwojenie rozruchowe silnika agregatu. Czy aby naprawić to uzwojenie należy rozebrać cały agregat? Bo jeśli tak, to rozebranie wiązałoby się potem z dużymi kosztami (gaz itd.). Czy da się to sprawdzić jakoś bez rozbierania agregatu i ew. naprawić? Tutaj:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=946570#946570

    znalazłem sporo zdjęć tej lodówki + schematy. W sumie to mi jej szkoda wyrzucać, swoje już odsłużyła, ale takich wytrzymałych modeli już raczej teraz nie robią...
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    patience napisał:
    Czy aby naprawić to uzwojenie należy rozebrać cały agregat?
    Sprężarka jest hermetyczna. Nic tam nie rozbierzesz, a tym bardziej nie złożysz.
    Możesz sprawdzić/wymienić przekaźnik rozruchowy, jeśli sprawny to sprężarka do wymiany lub lodówka do utylizacji.
  • Poziom 7  
    No tak - bzdurę palnąłem ;-). Czy te objawy mówią w 100% o spalonym uzwojeniu rozruchowym? Bo może być tak, że to automat rozruchowy popsuł się, i nie odłączał uzwojenia rozruchowego i ono się spaliło (i wtedy raczej lodówka na złom), ale może być też tak, że uzwojenie jest OK, tylko automat go nie włącza i wtedy trzeba by z tym włącznikiem kombinować (przeczyścić, podmienić)?
  • Poziom 7  
    Było tak, że przeczyściłem styki przekaźnika rozruchowego, oraz trzy bolce wychodzące z agragatu, podłączyłem do prądu, pobuczało chwilę i agregat odpalił :). Szybko wyłączyłem jednak, bo nie bardzo coś teraz ufam temu przekaźnikowi ;). Nie orientujecie się, czy można jeszcze dostać gdzieś taki przekaźnik? A może zrobić sobie samemu z włącznika klawiszowego ;)?
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    patience napisał:
    Nie orientujecie się, czy można jeszcze dostać gdzieś taki przekaźnik? A może zrobić sobie samemu z włącznika klawiszowego

    Spytaj w sklepie z częściami do lodówek.Sam nie zrobisz,bo musiałbyś przy każdym rozruchu przyciskać "start", a przekaźnik robi to sam i odpowiednio długo .
  • Poziom 7  
    OK. Mam jeszcze pytanie, czy podczas startu iskra w przekaźniku jest czymś normalnym? Bo zauważyłem, że kiedy agregat odpala, w przekaźniku jest właśnie taka iskra widoczna.
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    patience napisał:
    czy podczas startu iskra w przekaźniku jest czymś normalnym?
    Tak,to normalne zjawisko. A nigdy nie zauważyłeś iskrzenia w wyłączniku do światła w ciemnym pokoju,piwnicy, w trakcie załączania/ wyłączania?
  • Poziom 7  
    Jak najbardziej, wydawało mi się jednak, że tak nie powinno być, teraz wiem już, że to normalne :-).