Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NTT528 - tablet - ZEWNĘTRZNY ODBIORNIK GPS (BT)

doomi007 25 Jun 2013 15:01 8538 10
    doomi007
    Level 9  
    Witam,
    posiadam tableta ntt528 z androidem 4.1.

tablet nie jest wyposażony w odbiornik GPS ale ma za to bluetooth.

posiadam zewnętrzny odbiornik GPS na bluetooth ( HOLUX )

Tableta da się sparować z GPS-em ale google maps nie widzi w ogóle tego odbiornika. A chciałbym żeby tablet jednak mógł od czasu do czasu poudawać nawigację.

może już ktoś przypadkiem z podobnym problemem się zmierzył ?

pozdrawiam
    hipeck
    Level 12  
    Pobierz ze sklepu program Bluethoot GPS Mouse i zobacz czy pomoże. pozdr
    doomi007
    Level 9  
    Niestety nie,
    rozpoznaje gps , łączy ale po sekundzie wywala device disconected. I tak w kółko.
    Odbiornik spradzony. Opcja pozorowania lokalizacji tez zaznaczona. Niby wszystko powinno dzialac
    hipeck
    Level 12  
    Ja też czasem muszę ponawiać połączenie kilka razy. Mam wprawdzie w tablecie odbiornik gps, ale jest kiepski, ale po BT też nie jest za dobrze. Chyba Android nie jest za dobrze przystosowany do nawigacji. pozdr
    doomi007
    Level 9  
    sprawdzę jeszcze czy GPS sie wykrywa na jakimkolwiek innym adroidzie. Jestem bardzo zdziwiony tym bo i Blackberyy i stara nokie na symbianie i inne wynalazki bezproblemowo działają z tym odbiornikiem a najnowocześniejszy w teorii andek ma jakieś problemy:(
    hipeck
    Level 12  
    Niestety. Odbiornik wewnętrzny wyłączony, zewnętrzny błyskawiczny fix a GPS Mouse pokazuje dokładność 5 metrów, a na Sygicu kursor pozycji skacze. Na TomTom kursor wprawdzie nie skacze, ale nie jest to błąd 5 metrów. Natomiast AutoMapa na zewnętrznym w ogóle nie łapie sygnału. Bądz tu mądry. pozdr
    doomi007
    Level 9  
    No i okazuje się że tablecik jest wybredny. Z HOLUX-em nie chce współpracować ale z bezimiennym chińczykiem już śmiga bez problemu (na razie Bluethoot GPS Mouse )
    hipeck
    Level 12  
    Zgadza się, dzisiaj z ciekawości wyłączyłem Gps wbudowany, zewnętrznego nie odpalałem, a AutoMapa ładnie złapała fixa. Zewnętrzny mam Motorola T85. pozdr
    d0ve
    Level 1  
    Wprawdzie nie testowałem z NTT528 (zrobię to dzisiaj), ale...
    Mój zewnętrzny GPS Motorola T805 bez problemu działa z tabletem OV-BASECORE 10 a także ze smartfonem z Androidem 2.1.
    Do Androida wrzuciłem oprogramowanie BlueGPS4Droid.
    pozdr
    hipeck
    Level 12  
    Potwierdza się nieprzewidywalność Androida. Na moim Gocleverze, 4Droid wprawdzie znajduje Motorolę T805, ale połączenia nie nawiązuje. Znalazłem jeszcze program " GPS Info" i ten łączy po BT, ale pod warunkiem, że wewnętrzny odbiornik jest włączony. Najlepiej chyba działa GPSMouse, bo fix w nawigacji jest niezależnie od tego, czy wewnętrzny włączony, czy nie. Jednak dokładność dobra jest wtedy, gdy wewnętrzny wyłączony. Niemniej jednak AutoMapa też lubi strzelić focha, bo czasem ma fixa od strzała a czasem po kilku włączeniach-wyłączeniach. Natomiast TomTom i Sygic bez problemu z fixem. pozdr
    weslim
    Level 1  
    Witam. Mając problemy z wbudowanym odbiornikiem GPS w tablecie postanowiłem skorzystać z zewnętrznego po BT. Udało się to wykonać .
    Tablet Lenovo A3000H , Android 4.2.2 , BT 4.0
    Odbiornik GPS Navibe GB735
    Apka do połączenia tableta z odbiornikiem- Bluetooth GPS (version1.2.1)
    1.uruchamiamy bluetooth w tablecie ,gdy znajdzie urządzenie parujemy je z tabletem.
    2.uruchamiamy Bluetooth GPS ,strona main wybieramy nasz odbiornik GPS i klikamy connect.
    Gdy się połączy na odbiorniku GPS mrugająca dioda niebieska będzie świecić światłem ciągłym a w apce w zakładce status wyświetli znalezione satelity (oczywiście gdy odbiornik je znajdzie ).
    Teraz pozostaje skojarzyć z nawigacją ( OsmAnd , AutoMapa ) , które w swoich ustawieniach nie mają możliwości wyboru zewnętrznego odbiornika GPS.
    Aby to zrobić
    1. W Bluetooth GPS strona main zaznaczamy Enable Mock GPS Provider.
    2. W ustawieniach androida zakładka opcje programistyczne zaznaczamy pozorowanie lokalizacji.
    Po tych manewrach nawigacja w moim tablecie przy wyłączonym wewnętrznym GPS działa na odbiorniku zewnętrznym.
    UWAGA Mój tablet na fabrycznym sofcie nie miał zakładki opcje programistyczne. Sposób jej uaktywnienia znalazłem na forum.
    Pozdrawiam może Komuś ta procedura się przyda na urządzeniach z Androidem i BT.