Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podnośnik motocyklowy obliczenia?

bikemax 25 Jun 2013 16:27 1836 2
    bikemax
    Level 13  
    Witajcie

W końcu zabieram się do zrobienia "podnośnika" do motocykli. Już prawie mam wszystkie elementy potrzebne do zbudowania. Jeszcze nie wybrałem tylko ostatecznej formy, chodzą mi po głowie różne koncepcje i rozwiązania.

Potrzebuje pomocy przy obliczeniu wymaganej mocy siłowników i najlepszych miejsc ich zastosowania. Chciałbym aby były 3 elementy ruchome (nożyce podnoszące stół max obciążenie 380kg, mniejsze potrójne nożyce z obciażeniem max 150kg oraz ramiona z obciążeniem max 380kg)

Siłowniki już mam - hydrauliczne a chce je wysterować pneumatyką. Hydrauliczne gdyż mają duże średnice tłoka, są pancerne i bardzo wytrzymałe a pneumatyka gdyż jest po prostu tańsza.

Nie wiem w którym miejscu na nożycach i ramionach "przyczepić" siłowniki żeby podniosło zakładany ciężar.

Czy ktoś posiada jakieś wzory które mógłbym wykożystać?
    Anonymous
    Anonymous  
    lewy456
    Level 14  
    Siłowniki hydrauliczne nie są pancerne bez przyczyny. Ciśnienia w układach hydraulicznych są 20-40 razy wyższe niż w siłownikach pneumatycznych. Poza tym charakterystyka tego typu napędu była by bardziej odpowiednia do tego zadania.
    Wykorzystanie pneumatyki jest moim zdaniem nie adekwatne do stawianego zadania ze względu na to, że prędkości podnoszenia i opuszczania będą bardzo trudne do opanowania i będą za duże co będzie niosło za sobą ryzyko podrzucania maszyn/upadków.

Sugerował bym zakup ręcznej pompy z odpowiednim zbiornikiem (nie są bardzo drogie, a szeroki wybór jest np w GRENE) i pozostanie przy hydraulice.

Bezpieczeństwo przede wszystkim! :-)
    Pozdrawiam