Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TL-WR1043ND - Pulpit zdalny Windows Server 2008 R2

25 Cze 2013 22:25 2964 16
  • Poziom 17  
    Witam, wykupiłem stałe IP, mam w domu serwer oparty o WS 2008 R2. No i mam nieszczęsny router TL-WR1043ND. Bez routera idzie się podłączyć bez problemu. Z ruterem klapa, próbuje już chwile i brak mi pomysłów.

    TL-WR1043ND - Pulpit zdalny Windows Server 2008 R2 TL-WR1043ND - Pulpit zdalny Windows Server 2008 R2
  • Moderator - Sieci, Internet
    Przekierowanie robisz na adres IP serwera port 3389 dla zdalnego pulpitu (w Virtual serwer).
    Remote MAnagment to zdalny dostęp do routera więc go wyłącz lub zmień port.
  • Poziom 17  
    Error code: 26106
    The IP address is not in the same subnet with LAN IP address.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Jaką wartość wpisujesz? Wewnętrzny adres IP jaki posiada serwer,
  • Poziom 17  
    Faktycznie. Próbowałem według ipconfig /all
    192.168.1.1
    192.168.1.100
    192.168.1.102
    i niestety nie idzie dalej.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź!? Daj może na forum ten obrazek z serwera z komendy ipconfig /all
  • Poziom 23  
    Musisz przekierować port 3389 na adres ip serwera w sieci LAN
  • Moderator - Sieci, Internet
    Ale to który z tych adresów "wynikł" Ci jako adres IP na karcie serwera ? Może pokaż wynik tego ipconfig /all
  • Moderator - Sieci, Internet
    No i w czym problem - w Virtual Servers - service port: 3389 (albo dowolny inny niezajęty, pod tym portem będzie usługa widoczna na zewnątrz), internal port: 3389, IP Address: 192.160.1.102, Protocol: TCP. Oczywiście usługę zdalnego pulpitu trzeba też "wypuścić" na świat na firewallu serwera.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Port 3389, adres IP 192.168.1.102 w Virtual Server.
  • Poziom 23  
    musisz przekierować na adres 192.168.1.102
  • Poziom 17  
    Kaspersky...

    Dodano po 30 [minuty]:

    Ok, przeszło. Rozumiem, że tylko jeden komputer (jeden adres IP LAN) mogę podpiąć ? Bo próbowałem dwa komputery wpisać do rutera, lecz otrzymałem komunikat, że już taki port jest.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Możesz kilka, na różnych portach zewnętrznych. Przykładowo port zewnętrzny 33891 przekierowujesz na IP 192.168.1.101 na port wewnętrzny 3389, a port zewnętrzny 33892 na IP 192.168.1.102 oraz port 3389. Oczywiście, łącząc się z komputerem z zewnątrz trzeba podać po dwukropku ten właściwy port zewnętrzny. Jest to też swego rodzaju podniesienie poziomu bezpieczeństwa - usługa na zewnątrz nie jest wystawiona na swoim domyślnym porcie.
  • Poziom 17  
    Próbowałem zrobić coś takiego ale nie działa dla 192.168.1.100. Gdy chce dodać kolejny port 3389 następuje komunikat:
    Code:
    Error code: 14004
    
    The entry already exists or its port is contained by another one.

    Czy trzeba użyć port triggering ?
    TL-WR1043ND - Pulpit zdalny Windows Server 2008 R2
  • Moderator - Sieci, Internet
    Ale co nie działa i skąd próbujesz, bo z zewnątrz Twojej sieci jak najbardziej powinno.
  • Poziom 17  
    Wszystko działa jak powinno. Firewall w Kasperskim blokował dostęp portu 3389.