Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Computer ControlsComputer Controls
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE37A336 - Po sekundzie gaśnie podświetlenie

26 Jun 2013 11:56 8292 16
  • Level 33  
    Witam. Po załączeniu przez chwilę jest podświetlenie potem zaczyna mrugać i gaśnie. Spuchnięte kondensatory na zasilaniu inwertera. Po wymianie dalej to samo. Każda świetlówka podłączona do zewnętrznego inwertera świeci i bierze ten sam prąd. Zasilanie 24V ( już po wyłączeniu podświetlenia) obecne i wygląda na stabilne ( oscyloskopu nie zapinałem). Podejrzewam inwerter E206453 v144. Może ktoś to przerabiał i ma do sprzedania?
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Level 33  
    Od 5,99 kOhm do 6,07kOhm. To może być to, bo już raz tak mała różnica na wtórnych blokowała inwerter bodaj w Vestelu. Dzięki.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Za to indukcyjności maja już podobne, 1,42 ; 1,43H. Biorąc pod uwagę błąd dyskretyzacji to samo.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Level 43  
    Oscyloskop i porównanie impulsów. Jak masz czym, to na wyjściu, a jak nie - to jakimkolwiek z drugiej strony lampy.
    Tam chyba OZ964, oszukaj go - LED między pin 10 i 6 - i zobacz jak będzie.
  • Level 33  
    Pin 4-ty układu zewrzyj z masą. Odpal maszynę. Jak podświetlenie OK, to może być 'długo-zapalająca' się świetlówka. Jak matryca AUO, to na pewno będzie jedno z trafek. Porównaj tak jak pisze mirex.

    PS: Jeśli jednak okazałoby się, że jedna z lamp, to jest metoda wyszukania małej diodki na zimnym końcu tej lampy. Prąd płynący przez lampę jest mierzony ze spadku napięcia na oporniku, który idzie do ziemi (kontroler mierzy go z pinu 9tego) Zamiast oporniczka wstawiasz VR i ustawiasz na taką rezystancję aby lampa nie wygasła. Mierzysz oporność z potencjometru, wyciągasz go i wlutowujesz taki sam 'na stałe' Trochę zabawy, ale skuteczne.
  • Helpful post
    Level 43  
    zbyszekskibinski wrote:
    Trochę zabawy, ale skuteczne.

    No! Na przykład.
    A że czasami na tydzień tylko wystarczy, to inna sprawa. ;)
    Tylko że:
    Darek.S wrote:
    Każda świetlówka podłączona do zewnętrznego inwertera świeci i bierze ten sam prąd.

    Co nie wyklucza zbyt wolnego rozruchu którejkolwiek. A wtedy inny patent trzeba zastosować. ;)
  • Service technician RTV
    Quote:
    inverter r E206453 v144

    To jest oznaczenie "gołej" płytki drukowanej, na którą zależnie od matrycy wstawia sie wspomniany : OZ964 + polowe Nikos P5504EDG i P2804BDG + trafka HV. ...
    - zaleznie od wer. płytki sa rózne trafka (8-szt na 16-cie lamp): np. 4001Q611012(GP)/ lub 6026B705011(GP) lub ....
    - *maja rózne oporności na uzw. wtórnym, ich róznica wartości nie może przekraczac +/-5% ( max.to 10% ?)
    np. trafko 6026B705011(GP) ma mieć od 2.06-2.16koHm

    (':!:')
    Ważne jest to: np. DARFON 4H.V1448.481/C1
    np. 4H.V1448.291/B1,
    http://www.lcdtvparts.co.uk/images/P1140966.JPG

    zacznij od pomiarów nap. na zasilaniu OZ964, sprawdzenia kluczy polowych diody i lutowania na "zimnych końc.lamp"
    Potem zrób jak pisał kol.mirex.
    * zreszta na forum pisano dużo o oszukaniu funkcji Protect na tym IC
    tam zaleznie od wer. powinny być stabilizatory na +12V/+5v i wzm.operacyjny 324
  • Level 33  
    Inwerter to 4H.V1448.481/C1 pod spodem nalepka DS-1926006342-7CJ-000000-00481-01. Zwarcie 4-pinu do masy nie uruchamia podświetlenia. W momencie startu pojawia sie tam niecałe 5V jak mruga nieco maleje i OFF. Jest to Timing capacitor to provide Soft-Start Time. Natomiast czerwony Led 10-ta 6-ta uruchamia podświetlenie. Było ,nieco słabsze ale stabilne. Spróbowałem jak reaguje na regulację podświetlenia z Menu. Było na 7. Zmniejszyłem na 0 co zaskutkowało mruganiem ( ale nie wyłącza). Co ciekawe przestał reagować na pilota. Z klawiatury lokalnej dało się jednak zwiększyć. Brak reakcji podświetlenia ( wszak jest oszustwo w postaci LED). Tzn pewna reakcja jest. Poniżej 3 zaczyna mrugać al e znowu zdziwienie pilota to już nie blokuje. Napięcie regulacji podświetlenia na 14-tej OZS zmienia się

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zastanawiam się czy nie winne będą czterocyfrowe SMD dużej wartości ale jakoś nie mogę takowych namierzyć

    Dodano po 38 [minuty]:

    Telewizorek pracował dłuższy czas po czym usunąłem "oszustwo" Załączył bez problemu i pracuje. Podświetlenie dalej reaguje tak samo tzn. przy dwa mruga tyle, ze bez Led wyłącza. Podniesienie podświetlenia ( na ślepo ) nie włącza go z powrotem ale power off potem on i świeci. Widocznie podgrzane świetlówki spowodowały, ze pracuje to inaczej. Pasowałoby podstawić 100% sprawny inwerter.
    http://www.avtosub.narod.ru/inverter.jpg Nawet dostępne i nie za drogie. Zobaczę co będzie jak wystygnie.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Lekkie wystudzenie i dalej włącza. Niewykluczone, że odpowiedz już była tyle, że autor tego postu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8118764#8118764 sprawy nie zakończył.
  • Service technician RTV
    Quote:
    Zwarcie 4-pinu do masy nie uruchamia podświetlenia.

    To nie tak się omija funkcję protect w tym IC Link

    Szukaj (pole w ramce nad postami) opcja wiele Ci powie, jak i foto poniżej
    Tam aby ominąc Protect trzeba w momencie startu utrzymać napięcie
    Quote:
    pin.4 (SST - Soft-Start Time) ....1,8 - 2V.

    Dioda Led kolor CZERWONY bo napięcie Uf na diodzie jest o poziomie wymaganym.
    Samsung LE37A336 - Po sekundzie gaśnie podświetlenie

    _______________
    Poczytaj na forum o OZ964, tutaj lub na dziale Monitory!
    W OZ960 robi to sie z pin.10 (na masę)
  • Level 33  
    Najpierw zastosowałem się tego ( o diodzie nie było mowy )
    zbyszekskibinski wrote:
    Pin 4-ty układu zewrzyj z masą. Odpal maszynę. Jak podświetlenie OK, to może być 'długo-zapalająca' się świetlówka.

    A skoro nie odpaliło do tego:
    mirex wrote:

    Tam chyba OZ964, oszukaj go - LED między pin 10 i 6 - i zobacz jak będzie.

    Zmierzyłem tylko wcześniej jakie tam napięcie bo nie było podane jaki kolor.
    Rozumiem, że czerwony Led na pin 4-ty do masy ma podobny skutek jak to wyżej.
    telewizor po dobrym przestudzeniu włącza się teraz normalnie bez oszustwa pod warunkiem podświetlenia powyżej 2.
  • Helpful post
    Service technician RTV
    Quote:
    Spróbowałem jak reaguje na regulację podświetlenia z Menu. Było na 7. Zmniejszyłem na 0 co zaskutkowało mruganiem ( ale nie wyłącza).
    Co ciekawe przestał reagować na pilota.

    Znalazłeś skutek!?
    Co jest przyczyną ?

    ______________
    (':!:') polecam obejrzec kilka aplikacji OZ964 (lub mu podobnych)
    To forum jak i monitory (b. tam swego czasu popularny)

    (':idea:') podpowiedz : przyjrzyj się pin.3 jeśli lampy "gasną jednocześnie " z zanikiem napi. na tym pinie
  • Level 33  
    Tego, że nie znalazłem przyczyny to jestem świadom. Czerwona z 4-tej na masę także wyłącza protekcję przy czym świetlówki od zimnej strony wyraźnie ciemniejsze i przy zerowym podświetleniu już nie mruga. Być może zielona byłaby lepsza. Ale już nie kombinowałem. Na 3-cim pinie mam stale 5V czy świeci czy nie świeci. Cóż live is brutal. Klientka została uprzedzona, ze TV ma wyłączona protekcje( czerwona 10-ta - masa) i akceptuje to ( ma korzyść finansową ) A ja pędzę dalej. Choć korci mnie by rozgryźć temat do końca. TV się potestuje i jeśli wszystko będzie O.K. wydaje. Serdecznie wszystkim dziękuje.
  • Level 33  
    [quote="lisek"]
    Quote:

    Co jest przyczyną ?


    Koledzy tutaj tyle się rozpisali, że to chyba będzie jakaś praca inżynierska. Trzeba porównać impulsy tak jak pisał Mirek i to wszystko, najprawdopodobniej jedna z lamp zmieniła swoje parametry (tester do lamp nie wykaże) i to wsio...

    PS: Jak mam tylko jedną radę do kolegi Darek (przyjazną oczywiście :D ) Mianowicie, że kolega bardzo dużo się rozpisuje z wieloma detalami, a czytający te posty będą mieli trudność w koncentrowaniu się na istotnych szczegółach. Ja mam to samo i wiem; trudno jest oduczyć się tego od razu.

    Pozdrawiam
  • Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    najprawdopodobniej jedna z lamp zmieniła swoje parametry (tester do lamp nie wykaże) i to wsio...


    tego właśnie się obawiam, że lampa(y) do wymiany a budżet na naprawę ograniczony. Wole tu opuścić informując co jest grane ( sprzęt działa ). Ja mam teraz podobny zgryz z samochodem. Jakbym wiedział ile dołożę ( a jeszcze nie koniec) pewnie bym zmienił. Ale samochód to nie telewizor poza tym jak to ktoś powiedział kości zostały rzucone.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Za remont silnika powiedziano mi do 7tys. Kupiłem używany ale bierze olej wiec i tak do roboty. W międzyczasie padła skrzynia biegów -też kupiłem używaną ale zdaje sie O.K. Jak juz tyle było to dołozyłem nowe piasty i amory. I mam "nowe" stare auto. Przepraszam dopiero po zrobieniu pierścieni i głowicy będzie. Sory, ze off topic ale problemy napraw i kosztów sa tu podobne ( tyle, że większa skala) :cry:
  • Service technician RTV
    Quote:
    Na 3-cim pinie mam stale 5V czy świeci czy nie świeci.

    No to popatrz w datasheet, tematy na forum ile tam ma być gdy Ok.
    Link

    ______________ (':!:') (':?:')
    My tu gadu , gadu....a problem na poczatek do ogarnięcia to
    Zależy jaka obudowa : 16-o czy 20-o pin"owa
    - w 20-to pin. zasilanie to pin.5 +5V
    -w 16-to jak na foto
    Samsung LE37A336 - Po sekundzie gaśnie podświetlenie

    Zdjęcie Prortect w
    Quote:
    OZ964 (20pin) poprzez pin.4 jak pisano wyżej
    OZ964 (16pin) czyli poprzez 9.pin (CMP) na GND Led kolor czerwony.

    Quote:
    w 20-to pin.DIP IC
    pin.4 pin ENA (3,4V)
    С19 po pin.2 (OVP) OZ964 - voltage feedback


    Zamiast lamp można użyć kondki lub opornik 100k